Primul fotbalist din istorie care a devenit șef de stat: George Weah este președintele Republicii Liberia

Liberia este cea mai veche republică din Africa şi nu a fost colonie niciodată în istoria sa.Republica Liberia a fost proclamată la 26 iulie 1847 de către foşti sclavi americani eliberaţi şi ajunşi pe ţărmurile Oceanului Atlantic, pe un teritoriu cumpărat de societăţi americane de binefacere şi aboliţioniste. S.U.A. au fost, de altfel, susţinătorul economic, financiar şi diplomatic al statului liberian vreme de mai mult de un secol, în special în timpul preşedinţiilor lui William Tubman (1943-1971) şi William Tolbert jr. (1971- 1980). La 12 aprilie 1980, sergentul Samuel Doe a pus capăt, printr-o lovitură de stat, atât democraţiei liberiene cât şi predominanţei americano- liberienilor. Două războaie civile succesive – 1989- 1996 şi 1999- 2003- au ruinat ţara şi au distrus economia, infrastructura şi unul dintre cele mai frumoase metropole africane, Monrovia. Astăzi, Liberia are un şomaj de aproape 80% iar venitul pe locuitor nu depăşeşte 470 de dolari. O populaţie de 4,5 milioane de locuitori aşteaptă sosirea vremurilor bune de odinioară.

Alegerile din Liberia, menite a o înlocui pe preşedinta în funcţie Ellen Johnson Sirleaf (născută în 1938), au adus în competiţia electorală pe vicepreşedinţele Republicii, Joseph Boakai, şi pe fostul mare fotbalist George Weah, alături de alţi 18 candidaţi care s-au străduit să obţină votul celor 2,18 milioane de cetăţeni înscrişi pe listele electorale. Ellen Johnson Sirleaf, absolventă a Universităţii Harvard, a deţinut două mandate, începând cu 2006, a fost prima femeie şef de stat din istoria Africii şi a obţinut Premiul Nobel pentru Pace.

George Weah a jucat la cele mai titrate cluburi europene de fotbal: AS Monaco (1988- 1992), Paris Saint- Germain (1992- 1995), AC Milan (1995- 2000), Chelsea şi Manchester City (2000) şi Olympique Marseille (2000- 2001). În 1995 a primit Balonul de Aur, primul jucător african din istoria fotbalului care a fost recompensat cu acest trofeu, pentru ca în 1989, 1994 şi 1995 să devină Fotbalistul African al Anului.

În politică, marele fotbalist al Ligii Campionilor din Europa a intrat în 2005, când a candidat pentru prima dată la alegerile prezidenţiale din ţara sa. În 2014 a devenit senator şi, cu perseverenţă, a devenit unul dintre cei mai influenţi politicieni ai formaţiunii Congresul Reformei Democratice, de opoziţie faţă de preşedintele Ellen Johnson Sirleaf. Născut într-o familie unde tatăl său a făcut politică activă, George Weah este prieten cu preşedinţii Nigeriei, Olusegun Obasanjo, Ghanei, John Kufuor şi Africii de Sud, Thabo Mbeki. De mai bine de zece ani, prin convertirea la islamism, pledează pentru o convieţuire paşnică între confesiunile majore ale Africii.

Anul trecut, presa liberiană încă nu îi acorda nicio şansă fotbalistului în cursa pentru prezidenţialele de la Monrovia. Cotidianul „Daily Observer” scria la 26 aprilie că liberienii au aşteptat de la George Weah să lupte împotriva „nepotismului” promovat de preşedinta Republicii, pentru reformarea sistemului sanitar (prăbuşit de corupţie, subfinanţare şi lipsa cadrelor specializate), în vreme ce fostul Balon de Aur a ales să tacă. Weah – scria atunci „Daily Observer”- nu îndeplineşte speranţele şi aşteptările poporului liberian.

Intrat în cursa electorală la alegerile prezidenţiale din 10 octombrie, George Weah conduce detaşat în faţa vicepreşedintelui Joseph Boakai în 11 din cele 15 districte ale ţării, inclusiv în capitala Monrovia, unde a obţinut aproape 51% din voturi. Chiar dacă rezultatele oficiale vor fi anunţate pe 25 octombrie, nu există nicio îndoială că marele fotbalist George Weah va deveni preşedintele Republicii Liberia, începând cu 2018. Iar presa africană este unanimă în a arăta capacitatea extraordinară a lui Weah de a rezista tuturor presiunilor într-o campanie care nu i-a fost deloc favorabilă. „M-am pregătit 12 ani pentru această experienţă” declara George Weah cotidianului „The Standard”, din Kenya, la 27 septembrie, înaintea turului electoral. „Sunt sigur că mulţi liberieni vor o schimbare iar eu vreau să o aduc”, a continuat el. Iar într-un interviu fluviu acordat cotidianului nigerian „Daily Trust”, viitorul preşedinte vorbea despre necesitatea încheierii oricăror răni ale războaielor civile şi crimelor împotriva umanităţii, inclusiv prin iertarea acordată legal „copiilor soldaţi”, despre pace şi, mai ales, despre ceea ce el numeşte „revenirea sănătăţii Liberiei”.

Liberia a dat Africii prima femeie şef de stat din istorie şi lumii primul fotbalist preşedinte de Republică.

Va fi, de data aceasta, între femeie şi fotbalist, primul transfer democratic de putere între doi şefi de stat după mai bine de patru decenii. Un pas sănătos spre revenirea Liberiei între cele mai vechi democraţii moderne ale lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.