
Portul Constanța de pe coasta de est a României ar putea fi transformat într-un mini-Kaliningrad din punct de vedere militar și într-un port de dimensiunile Rotterdamului din punct de vedere economic, scrie într-o analiză Harlan Ullman, consilier principal la Atlantic Council, unul dintre cele mai influente think-tank-uri americane pe teme de politică externă, în contextul turbulențelor de la frontierele dintre Ucraina și Rusia.
Harlan Ullman mai susține că sistemele antisol și antiaeriene ar putea să fie consolidate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) din apropiere, în curs de modernizare pentru a găzdui aeronave de generația a cincea. Avioanele americane și ale NATO ar disloca, de asemenea, mai multe la baza Mihail Kogălniceanu, pentru a consolida capacitățile NATO.
Mai mult, continuă Harlan Ullman, în ciuda recomandării privind modificarea Convenției de la Montreux, alte mijloace o pot ocoli. Convenția Dunării este o opțiune. Unitățile navale alocate Dunării nu sunt supuse limitelor impuse la Montreux. Prin urmare, ambarcațiunile mici americane, posibil înarmate cu rachete Tomahawk sau rachete suprafață cu rază lungă de acțiune, ar putea opera în Marea Neagră. Într-adevăr, din moment ce armata SUA are din punct de vedere numeric mai multe ambarcațiuni decât Marina, participarea Armatei și Marinei nu ar trebui exclusă.
Din punct de vedere economic, dragarea Dunării la aproximativ patru metri ar dubla debitul, făcând Constanța echivalentul Rotterdamului, adăugând capacitatea sa de a fi o cale către est, prin Georgia, care să atragă, de asemenea, atenția Rusiei. Inițiativa celor Trei Mări sprijină acest lucru și oferă NATO o cale logistică mai bună decât rutele terestre din Balcani, care sunt în cel mai bun caz austere.
Din punct de vedere diplomatic, se poate urmări modificarea Convenției de la Montreux, pentru a ține seama de realitate. Uniunea Sovietică, unul dintre semnatarii din 1936, nu mai există; Georgia și Ucraina sunt state noi care nu au fost semnatare ale tratatului inițial. Turcia se va opune ferm oricăror modificări. Dar există opțiuni precum redenumirea, tot sub comanda SUA, a pavilionului navelor de război trimise spre România. După cum am menționat, o altă opțiune ar fi staționarea forțelor în Delta Dunării, care să poată opera fără restricții de intrare în Marea Neagră.
- SEAS 2022: A început cea mai densă săptămână din Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolelor, la Constanța - 18 august 2022
- „Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea!”: Weekend cu intrare gratuită în Cetatea Capidava, degustări de vinuri și produse locale, expoziții de artă, prezentări de carte și ateliere de creație - 18 august 2022
- Experiență senzorială la Zoom Beach: Constănțenii și turiștii vor putea urmări din apă, de pe caiace sau paddle-uri, un film despre un monstru subacvatic, proiectat pe malul mării - 17 august 2022