Patrimoniul istoric dobrogean pentru toată lumea. MINAC, pregătit să primescă vizita persoanelor cu deficiențe de vedere

„Sala Pictată“ a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a găzduit joi, 17 august a.c., conferința care a marcat finalizarea proiectului ArheoTACT, prin intermediul căruia este facilitat accesul persoanelor cu deficienţe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei.

Proiectul, derulat de MINAC, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Constanța-Tulcea și Muzeul „Callatis“ Mangalia a fost desemnat câștigător în cadrul programului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet” – ediția 2016, organizat de Fundația Orange, și a avut o valoare totală de 270.015 lei, din care 222.265 lei (82,32%) a reprezentat sponsorizarea acordată de Fundația Orange.

La evenimentul de joi au fost prezenți și au vorbit despre proiectul dedicat celor cu deficiențe de vedere muzeograful Aurel Mototolea, managerul de proiect, Amalia Fodor, directorul executiv al Fundației Orange, Iulian Iova, președintele Asociației Nevăzătorilor filiala Constanța-Tulcea și reprezentantul beneficiarilor acestui proiect și Valentin Uleșanu, reprezentantul Lions Club Constanța, care a oferit voluntari pentru realizarea acestui proiect.

Proiectul ArheoTACT a presupus crearea unei infrastructuri de muzeu (covoare tactile, replici și modele tactile, ghiduri de expoziție și etichete tipărite în alfabet Braille) și o infrastructură media specifică (fiecare muzeu participant a fost dotat cu tablete și audio-ghiduri ce au instalate programe specifice; la muzeele din Constanța, Histria și Adamclisi au fost instalate calculatoare cu programe – cititoare de text JAWS; a fost construit un website dedicat, www.arheotact.ro, de unde se pot descărca ghidurile expozițiilor muzeelor participante și alte informații etc.).

În cadrul proiectului a fost pus în aplicare un program de educație non-formală conceput pentru copii și persoane adulte cu deficiențe de vedere, prin organizarea workshop-ului denumit “Vibrația formelor”, ce a cuprins două ateliere de lucru distincte dar complementare: Atelier de pictură Ebru și Atelier de restaurare ceramică.

Prin implementarea proiectului s-a urmărit sporirea vizibilității nevoilor culturale ale publicului cu deficiențe de vedere, prin conștientizare la nivelul comunității și al autorităților asupra accesului acestora la educație și cultură.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt persoanele cu deficienţe de vedere (atât adulți, cât și copii), iar beneficiarii indirecţi includ familiile, educatorii și însoţitorii acestora – dar şi specialiștii muzeului și ai instituțiilor partenere, precum și voluntari și angajați ai ONG-urilor din județul Constanța și din alte județe ale României, care se ocupă de persoanele cu deficiențe de vedere.

Proiectul ArheoTACT a beneficiat de ajutorul voluntarilor de la Lions Club Constanța și a fost susținut de către DGASPC Constanța. La proiect, muzeul constănțean a participat și cu muzeele gestionate în județul Constanța, respectiv Muzeul Carsium Hârșova, Muzeul Axiopolis Cernavodă, Muzeul Tropaeum Traiani Adamclisi, Complexul muzeal Histria.

În cadrul evenimentului care a marcat finalizarea proiectului ArheoTACT, Amalia Fodor, directorul executiv al Fundației Orange, a punctat faptul că această inițiativă a avut și rolul de a contribui la conștientizarea necesităților persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere din România și a reprezentat un semnal de alarmă pentru autoritățile locale și centrale:

„Ne bucurăm că acum, în prag de aniversare a Centenarului Marii Uniri,  putem să deschidem acest muzeu și nevăzătorilor. Este un moment important, este un muzeu foarte mare, al doilea ca mărime din România, de aceea credem că va fi foarte vizitat, și pentru că este la malul mării. Nu este primul muzeu care este accesibilizat. Am accesibilizat mai multe muzee din România, biblioteci, școli, sunt foarte multe proiecte în care am investit peste 2 milioane de euro. Sperăm că prin aceste proiecte vom reuși să contribuim la conștientizarea necesităților persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere din România și sperăm că acest proiect să pună în circuitul european Muzeul de Istorie Națioanlă și Arheologie Constanța și să avem cât mai mulți vizitatori“.

În România există aproximativ 150.000 de nevăzători, dintre care 56.000 sunt membri ai Asociației Nevăzătorilor din România. În județele Constanța și Tulcea există în jur de 4.000 de nevăzători membri ai asociației.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: