Un profesor la Facultatea de Arte din Constanța, singurul regizor român care concurează pentru Palme d’Or, la Festivalul de la Cannes, cu filmul “Trei kilometri până la capătul lumii”

sursa foto: Universitatea "Ovidius" din Constanța
sursa foto: Universitatea “Ovidius” din Constanța

Pelicula “Trei kilometri până la capătul lumii”, regizată de conf. univ. dr. Emanuel Pârvu, de la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța, a intrat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de Cannes, aflat la a 77-a ediție, transmite UOC într-un comunicat de presă.

Astfel, filmul produs de Asociația FAMArt va concura cu alte 21 de pelicule din toată lumea pentru Palme d’Or, cel mai mare premiu acordat în cadrul festivalului.

„Trei kilometri până la capătul lumii” este al treilea lungmetraj al regizorului Emanuel Pârvu, după debutul „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, care a primit două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018 pentru cel mai bun regizor și cel mai bun actor principal (Șerban Pavlu), urmat de „Marocco”, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

“Adi este un adolescent de 17 ani dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinţilor săi, învaţă la Tulcea. Atunci când părinţii sunt confruntaţi cu un adevăr pe care nu sunt în stare să îl înţeleagă, dragostea necondiţionată pe care acesta ar trebui să o primească de la ei dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluţie”, este rezumatul filmului, scrie G4Media.ro.

Din distribuția filmului fac parte actorii: Adrian Titieni (prof. univ. dr. și consultant artistic la Facultatea de Arte a UOC), Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu Berescu, Valeriu Andriuta, Richard Bovnoczki, Alina Berzunteanu, Vlad Brumaru și Radu Gabriel. Filmul este produs de Asociația FAMart cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și este finanțat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-producția a fost asigurată de Chainsaw Europe Studio.

Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea de Silviu Stavilă, montajul de Mircea Olteanu, iar scenografia și costumele sunt realizate de Bogdan Ionescu.

„Competiția oficială de la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toată viața, locul în care îți dorești să îți fie văzute filmele, unde dorești să fii. Sunt atât de multe « cărări », pe care, la un moment dat, o poți lua – de la ideea filmului la scenariu, de la locații la filmarea propriu-zisă, de la actorie la montaj, încât nici nu mai știi exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare mulțumesc tuturor celor implicați, am făcut împreună o echipă minunată și iată și prima noastră (mare) recunoaștere”, a declarat Emanuel Pârvu.

Un alt film românesc face parte din selecția oficială a festivalului – documentarul “Nasty” despre Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, Tudor POPESCU și Cristian Pascariu a fost selectat pentru categoria “Proiecții speciale”.

Festivalul va avea loc în intervalul 14 – 25 mai.

Context

Prima ediție a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc în 1938, la inițiativa diplomatului francez Philippe Erlanger, după ce două filme de propagandă au câștigat cele mai înalte acolade la Venice Mostra, prima competiție internațională dedicată cinematografiei. Decizia a fost luată în cea mai mare măsură din cauza presiunii exercitate de către Germania Nazistă, fapt care i-a revoltat pe reprezentanții celorlalte state.

În prezent, premiul Palme d’Or, pentru care concurează și “Trei kilometri până la capătul lumii”, este considerat cea mai prestigioasă distincție din lumea cinematografiei, scrie The Guardian.

“Selectarea filmului în competiția oficială este o confirmare a excelenței și a contribuției semnificative aduse industriei cinematografice contemporane. Suntem mândri să îl avem pe Emanuel Pârvu ca reprezentant al talentului românesc la unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume și suntem nerăbdători să urmărim succesul său în continuare! Felicitări și mult succes în competiție!”, a transmis prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.