Păcănelele vor fi interzise în localitățile cu până în 15.000 de locuitori/ Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, marți, proiectul de lege privind jocurile de noroc. Acesta a trecut cu 243 de voturi „pentru” și patru abțineri. Astfel, potrivit proiectului, spațiul comercial propus, dacă are amplasate mijloace de tip slotmachine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. În document se mai arată că dovada numărului de locuitori se face printr-o adeverință eliberată de de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus.

Ce prevede proiectul de lege

  • „Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii, înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor, precum şi majorarea garanţiilor depuse de companii, obligaţia operatorilor de a avea sediul social în România. De asemenea, actul normativ prevede că statul poate acorda licenţe doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România. Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.
  • De asemenea, pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, actul normativ prevede instituirea unei interdicţii privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc. Totodată, în vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică şi integritate se prevede instituirea interdicţiei de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). În scopul combaterii şi prevenţiei adicţiei de jocuri de noroc, ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile, constituită, la nivel naţional.
  • De asemenea, se prevede instituirea obligativităţii creării şi menţinerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online, cu informaţii despre operatorii licenţiaţi/autorizaţi, cum ar fi: adresa sediului social, adresa fiecărui spaţiu comercial în care operează jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locaţie, seria şi adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licenţiat/autorizat”, se arată în document.

Proiectul inițial poate fi citit aici.

Aici puteți citi amendamentele admise la proiectul legislativ.

Context

Info Sud-Est a scris un material despre mărturia unui adolescent, fost dependent de jocuri de noroc și despre impactul reclamelor la păcănele. Danciu, un tânăr de 18 ani din Constanța, a vorbit pentru Info Sud-Est ți G4Media despre dependența lui de jocurile de noroc pe vremea când era minor și cum reclamele de care se lovea la tot pasul i-au îngreunat tratarea adicției:

  • ”Văd destul de des reclame la jocurile de noroc pe social media, mai ales pe Instagram, și pe Facebook de asemenea, iar pe TikTok mai rar, dar sunt destul de promovate pe rețele sociale. M-au influențat foarte mult reclamele cu rotiri gratuite, căci odată ce terminai de jucat rotirile, puteai să scoți banii câștigați, ceea ce era mult mai atrăgător. Am apăsat pe reclame și am jucat, mă tenta foarte mult faptul că erau site-uri pe care nu aveam cont făcut, așa că îmi făceam imediat, și dacă cereau depunere, depuneam, iar dacă nu cereau bani, era și mai bine pentru mine, că aveam șansa să fac bani pe gratis. Iar după ce jucam bonusurile, nu eram mulțumit dacă scoteam mai puțin de 200 de lei, așa că mă puneam să joc iar ca să fac mai multi bani, mai ales dacă contul era nou, în mintea mea șansele să scot bani mulți erau mai mari, iar uneori câștigam sume cuprinse între 1000 și 2000 de lei, uneori nimic. Reclamele pe social media mi-au îngreunat foarte mult procesul de a mă lăsa de jocurile de noroc pentru că îmi tot apăreau încontinuu și mă tot atrăgeau, și tot voiam să mai joc și tot căutam site-uri pe care nu aveam cont făcut ca să bag bani să joc”.

Totodată, Silviu Istrate (cu pseudonimul Silviu Faiăr), unul dintre cei mai cunoscuți streameri (persoană care face emisiuni live, de cele mai multe ori de acasă, n.red.), din România, a pornit campania „farfuriilor goale” în timpul unui livestream pe platforma Twitch, folosind un emoticon format dintr-o farfurie goală și două tacâmuri, o furculiță și un cuțit. Emoticonul se vrea un simbol pentru omul căruia îi este foame și așteaptă să primească de mâncare, o paralelă cu influencerii ”nemâncați”, ”înfometați”, care ar aștepta să fie plătiți de industria păcănelelor în schimbul reclamelor mascate, conform unor adolescenți care au explicat fenomenul pentru Info Sud-Est și G4media.

Citește și: VIDEO Jocurile de noroc sufocă rețelele sociale cu reclame mascate / Mărturia unui adolescent, fost dependent, despre impactul reclamelor la păcănele/ Revolta ”farfuriilor goale”

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.