
Parchetul European (EPPO) din Veneția (Italia) a reținut, joi, 18 suspecți, despre care se presupune că fac parte dintr-o organizație criminală care vinde articole de birou la prețuri ieftine, evitând în mod fraudulos plata TVA-ului, cu profituri estimate la 58 de milioane de euro, conform site-ului oficial al Parchetului European.
Prețurile extrem de ieftine practicate pentru aceste produse, neconforme cu piața, au trezit suspiciuni din partea Poliției Financiare Italiene (Nucleo di Polizia Economico Finanziaria Bolzano –Guardia di Finanza).
Investigațiile ulterioare au scos la iveală existența unei scheme complexe de fraudă care implică peste 30 de suspecți care, folosind o rețea de firme situate în principal în regiunea Triveneto, dar și în numeroase țări din UE, s-au ocupat de importul acestor produse în Italia, evitând sistematic să plătească TVA-ul.
Evaziunea de TVA a permis grupului să revândă produsele importate, în principal, tonere pentru imprimante profesionale, dar și articole de papetărie la prețuri extrem de avantajoase, denaturând principiile concurenței loiale pe piață.
Doi antreprenori de origine paduană, care rămân în custodia Poliției, sunt considerați a fi promotorii schemei, care presupunea folosirea persoanelor sărace ca „oameni de paie” (administratori n. red.) pentru aproximativ 30 de companii, făcând imposibilă recuperarea TVA-ului datorat. Bunurile ambilor suspecți, în valoare de 26 de milioane de euro, sunt sechestrate prin hotărâre judecătorească.
Potrivit anchetei, profiturile fraudei au permis suspecților să achiziționeze bunuri personale uriașe, inclusiv un Ferrari și alte mașini de lux, precum și bunuri imobiliare valoroase.
De asemenea, grupul este suspectat că a spălat bani prin investiții profitabile în Italia și în străinătate, în turism, catering, imobiliare și criptomonede.
La solicitarea EPPO, judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Padova a emis următoarele măsuri coercitive pentru suspecții arestați în cadrul operațiunii de joi: trei vor rămâne în închisoare, opt în arest la domiciliu și trei în rezidență obligatorie. În plus, patru suspecți au fost interziși să exercite funcții executive ale persoanelor juridice și întreprinderilor.
În vederea recuperării prejudiciilor aduse bugetelor naționale și UE, instanța a dispus sechestrul preventiv de bani și bunuri financiare, autovehicule și imobile în valoare totală de aproximativ 58 milioane euro, urmând să fie executate împotriva a 19 persoane fizice și 20 de companii. De asemenea, sunt sechestrate acțiunile a opt companii.
Conform EPPO, Operațiunea de joi a presupus 30 de percheziții efectuate în principal în Veneto, dar și în alte regiuni din nordul Italiei, de către peste 100 de ofițeri de Poliție Financiară și „cash dogs” – unități canine specializate în căutarea valutei.
Ancheta, care se desfășoară de mai bine de doi ani și a fost coordonată de EPPO, a implicat ofițerii Poliției Financiare din Tirolul de Sud, în cooperare cu unități de investigație din Cehia, Marea Britanie, Polonia, Austria, Slovacia, Țările de Jos și Germania.
- VIDEO Cum este văzută starea presei din România de trei studenți de la jurnalism: “Trebuie să fie mai liberă, iar oamenii să deosebească informația adevărată de cea falsă” - 27 mai 2023
- Lucrările de consolidare a Comandamentului Marinei Militare din Constanța au ajuns la 90%/ Noul termen de finalizare înaintat de MApN – sfârșitul lui 2023 - 23 mai 2023
- Cazinoul din Constanța: 70% din monumentul istoric este restaurat/ Proiectul va fi gata în martie 2024, estimează CNI - 22 mai 2023