Membrii Asociației Orașelor din România s-au reunit în aceste zile în cadrul Consiliului Director. La lucrările Consiliului Director al AOR au fost prezenți 47 de primari de orașe din România.
Orașele din România au un aport important în ceea ce privește viitorul țării. Se poate vedea prin raportul de activitate pe trimestrul al doilea al acestui an al Asociației Orașelor din România. În jumătate de an, AOR a emis puncte de vedere referitoare la peste 200 de legi, ordonanțe guvernamentale, hotărâri guvernamentale și alte proiecte.
“În mai puțin de jumătate de an Asociația Orașelor a consultat și a dat puncte de vedere pentru 244 de legi. În total, 244 de acte normative au fost analizate de către Asociația Orașelor.” a declarat Nicolae Matei, președintele Asociației Orașelor din România.
Asociația Orașelor din România a considerat că 68 dintre proiecte sunt oportune și 75 inoportune. În cadrul reunirii Consiliului Director al AOR nu au fost ocolite subiecte ce vizezază descentralizarea bazată pe autonomie locală și întărirea capacității administrative. De asemenea, a fost pusă în discuție promovarea unui act normativ care să definească statutul primarului.
În perioada martie-iunie, conducerea Asociației s-a concentrat pe colaborarea permanentă cu autoritățile administrației publice centrale, sprijinirea funcționarilor publici și întărirea pe baze democratice a instituției primarului și clarificarea statutului de încadrare, inclusiv a drepturilor salariale.
De-a lungul întregii reuniuni au fost discutate aspecte care au privit construirea unei autonomii locale reale. Primarii de orașe au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă. Ele au fost centralizate și urmează să fie prezentate reprezentanților cu putere decizională din Guvernul României, pentru o armonizare legislativă.
Pe lângă dezbaterile administrative și organizatorice pe care le-au purtat membrii asociației, primarii au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă.
„Colaborăm și cu Asociația Comunelor, cu Asociația Municipiilor și cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, pentru că problemele cu care ne confruntăm vizează atât primarii din orașe, cât și primarii de comune și municipii, indiferent de culoarea politică pe care o îmbracă primarul. Au fost foarte multe voci care au spus că primarii trebuie să tragă un semnal de alarmă foarte ferm. Nu se exclude chiar o grevă generală a primarilor de orașe din România”, a declarat Nicolae Matei, Președinte al Asociației Orașelor din România și primar al orașului Năvodari.
Reuniunea a avut loc în perioada 24-26 iunie la Năvodari. În urma dezbaterilor, Asociația Orașelor din România se va adresa Guvernului pentru rezolvarea imediată a problemelor.
- Se oprește apa în Constanța pentru conectarea unei conducte/ Zonele afectate - 7 decembrie 2023
- CJI și ActiveWatch, după decizia Ringier de a concedia 20% din jurnaliștii de la Libertatea: “Jurnaliștii sunt cei care acționează în interesul cetățenilor, nu în interesul companiilor sau al politicienilor” - 6 decembrie 2023
- Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea - 6 decembrie 2023