Mugur Isărescu: „Fake news atacă la rădăcină încrederea în băncile centrale și în monedă”

Prezent la Black Sea and Balkans Security Forum, eveniment organizat la Constanța, între 14-16 iunie, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a vorbit despre erodarea încrederii în instituții, cu accent particular pe băncile centrale, procesul de normalizare a politicii monetare, tendințele protecționiste ca o nouă formă de politică globală în domeniul comerțului, dar și despre dezbaterile din jurul criptomonedelor.

„Acum, după criza globală din 2007, 2008, 2010, procesul de redresare este foarte greoi. Trecem spre altceva, spre o nouă ordine. Se va numi un alt tip de globalism, pentru că cel vechi este cam terminat. Dar încă nu este o chestiune foarte clară. Dar asta s-a întâmplat și se întâmplă astăzi în lume.

Reclădirea recredibilității instituțiilor este esențială pentru securitate și e bine să discutăm despre asta.

Încrederea depinde de multe elemente din afara băncilor centrale. Aceste fake news-uri atacă la rădăcină încrederea în băncile centrale și în monedă. Încrederea este esențială pentru independența băncilor centrale.

Este de ajuns o manipulare în domeniul informațiilor și toate eforturile se pot eroda. Distorsionarea canalului de comunicare este extrem de grav. Acum asistăm la distorsiuni care sunt evidente.

Minciuni se repetă frecvent. Nu poți să intervii și dacă intrervii este un prilej ca informațiile să fie distorsionate și mai mult.

Nu doar misiunea efectivă a băncilor centrale a devenit mult mai complicată, ci și efortul de comunicare publică trebuie să se adapteze la noile realități. Cu cât sunt lucrurile mai complicate, cu atât devine mai dificil să explici publicului.

A devenit evident că nu e de ajuns numai să comunici, ci trebuie acordată mai multă atenție cui și cum comunici.

Spațiul public a fost invadat de mesaje lipsite de substanță la adresa băncii centrale. Pentru a evita ca spațiul public să fie confiscat de astfel de mesaje, activitatea de comunicare a Băncii Naționale ar trebui să fie diversificată, în sensul unei prezențe mai active a reprezentanților săi. Dar și acest lucru este contestat. Care e vocea Băncii Naționale? Dar o singură voce nu poate să fie în același timp la 15 televiziuni și 10 radiouri”, a declarat Mugur Isărescu în cadrul evenimentului organizat la Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.