
Imediat după ce Klaus Iohannis s-a instalat în fotoliul de la Cotroceni, Partidul Național Liberal a fost îmbătat atât de tare de laurii victoriei, încât nici până astăzi, la mai bine de un an distanță, nu s-a trezit din marea mahmureală.
Cota de încredere a proaspătului președinte și like-urile strânse pe Facebook i-au urcat pe liberali pe culmi înalte la sfârşitul anului 2014 şi la început de 2015 încât, nici până astăzi, nu se pot coborî pentru a putea privi ce se întâmplă în teritoriu.
Sondajele ce au succedat victoria lui Klaus Iohannis îi așezau pe liberali umăr la umăr cu PSD şi, uneori, pentru prima dată după 1990, chiar înaintea acestuia. Acest lucru a făcut ca liderii PNL să uite că trebuie să mai facă ceva pentru a se menține la același nivel în preferințele electoratului.
Pe tot parcursul anului trecut, au urmat declarațiile fulminante ale Alinei Gorghiu, iar PNL a mitraliat inutil cu moțiuni de cenzură și cu reproșuri la adresa PSD. În lipsa unui program coerent, liberalii au rămas repede fără gloanțe și s-au epuizat politic.
Deciziile luate de pe poziții de forță în beţia victoriei lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale s-au întors ca un bumerang în 2016, în prag de alegeri locale, împotriva PNL.
PNL, PROMOTORUL ALEGERILOR DINTR-UN SINGUR TUR
La începutul lunii februarie a anului trecut, Puiu Hașotti, fost ministru al Culturii, senator liberal de Constanța de două decenii și om de bază al PNL în camera superioară a Parlamentului, declara pentru „Info Sud-Est”: „Înțelegerea politică este ca în plenul camerelor să se voteze varianta comisiei“. Vechiul parlamentar liberal se referea la votul și la varianta comisiei referitoare la noua lege electorală, ce stabilea alegerea primarului dintr-un singur tur și a președintelui de Consiliu Județean de către consilierii aleși pe liste. Modalitatea de vot: înțelegere politică.
Astăzi, găsim liderii Partidului Național Liberal cu un discurs virulent împotriva legii electorale pentru care majoritatea parlamentarilor liberali a ridicat mâna în plenul celor două Camere în luna mai a anului trecut.
De ce vrea astăzi PNL să schimbe o lege prin ordonanță de urgență, pe care au votat-o în urmă cu jumătate de an prin înțelegere politică?
SITUAȚIA ACTUALĂ ÎN PNL
Partidul Național Liberal știe că, rămânând în vigoare această lege, nu are nici o șansă să câștige alegerile locale din vara lui 2016 și, implicit, pe cele generale de la sfârşitul anului.
Configurația politică la nivel național și, în special, în municipiile reședință de județ nu este favorabilă liberalilor și, conform noii legi electorale, cu vot din primul tur, primarii în funcție pleacă cu prima șansă la câștigarea mandatelor din primării și, automat, și la câștigarea majorității în consiliile locale.
Pe de altă parte, lipsa unor soluții viabile de candidați din partea PNL în marile orașe, de amintit numai cazul Capitalei și al Constanței, unde candidații liberali pleacă în sondaje cu scoruri foarte mici, arată, din nou, incapacitatea PNL de a câștiga lupta politică la alegerile din 2016.
La aceste aspecte se adaugă instabilitatea și luptele din interiorul organizației liberale de partid. La Constanța, spre exemplu, vechii liberali duc o luptă aprigă cu foștii democrat liberali, conflict ce este vizibil prin declarațiile de presă și acuzațiile făcute de copreședintele PNL, reprezentanta PDL din marele partid, Sorina Tușa. Tot aici, senatorul Gigi Chiru, şi el fost lider PDL, atrage atenţia asupra reconstituirii USL. La Bucureşti, după deschiderea cercetării penale asupra primarului general Sorin Oprescu, PSD şi PNL s-au înţeles pentru desemnarea unui edil interimar, lăsând la o parte divergenţele.
Pe de altă parte, conducerile organizațiilor locale, în fruntea cărora se regăsesc oameni ce conduc partidul de mai bine de 10 ani fără să înregistreze nici măcar o victorie electorală arată că PNL nu este încă un partid care se vrea a fi reformat.
În cazul votului pe listă la Consiliile Județene și pentru alegerea președintelui acestei instituţii din primul tur pare destul de clar că liberalii vor fi dezavantajaţi. PNL nu dispune de o locomotivă electorală la nivel central, imperios necesară pentru acest tip de vot. Nici Alina Gorghiu și nici Vasile Blaga, cvasi-absent în spațiul public în ultima vreme, nu pot reprezenta imaginea pentru a câștiga alegerile.
Analizând toate aceste aspecte, PNL are nevoie neapărat de turul doi în alegeri pentru a putea face alianțe politice, singura soluție în care ar putea tranșa scrutinul electoral din vară în favoarea lui.
Prinși în propria cursă, PNL blufează populist și solicită schimbarea regulilor jocului cu mai puțin de 6 luni înaintea scrutinului electoral. Liberalii sunt în corzi.
SOLUȚIILE PNL
Știind datele problemei, PNL poate juca două cărți la următoarele alegeri locale:
1. Cartea morală
Presupune ca liberalii să respecte principiile la care s-au raliat la nivel declarativ. Acest lucru presupune să nu accepte pe lista candidaților traseiști politici (lucru încălcat de curând, atunci când la Constanța au acceptat un primar în funcție din partea PSD, pe George Scupra de la Ovidiu, să candideze în iunie 2016 din partea PNL) și să nu accepte candidați cu probleme penale, chiar dacă aceștia sunt primari în funcție și pleacă cu prima șansă. În această situație, PNL va câștiga la capitolul imagine dar, cu siguranță, va pierde acolo unde primarii în funcție sunt social democrați, adică în majoritatea unităților administrativ teritoriale din România. Câştigul ar putea fi reliefat pe termen mai lung, poate chiar la alegerile parlamentare, ştiute fiind presiunile opiniei publice, ale aliaţilor externi şi ale preşedintelui Iohannis pentru o revitalizare morală a clasei politice. Dar, în contextul unei înfrângeri la localele din iunie cine din PNL mai poate garanta rolurile conducătoare ale Alinei Gorghiu şi Vasile Blaga?
2. Cartea cinică, dar pragmatică
Presupune ca liberalii să facă abstracție de propriile declarații moralizatoare și să încerce, până la alegeri, să rupă cât pot din cadrele PSD și să accepte pe listele de candidați pe oricine, indiferent dacă au probleme penale sau nu, în situația în care acești candidați pleacă cu prima șansă în rândul electoratului. PNL va pierde la capitolul imagine dar va pleca în luptă cu o garnitură de candidați care au avut, de-a lungul anilor, multe voturi în spate. O astfel de soluţie poate conduce şi la un succes la alegerile parlamentare. Pe termen mediu şi lung, însă, PNL va ajunge cu aceeaşi imagine cu a PSD, adică un partid incapabil de reforme şi lipsit de soluţii alternative pentru guvernare.
ÎN LOC DE CONCLUZII
Oricum s-ar întâmpla, PNL se află în fața unor alegeri greu de gestionat, din cauza propriilor decizii luate sub influența beției anului 2015.
PNL a uitat să se reformeze și a crezut că este suficient ca fostul lor președinte și actualul șef al țării, Klaus Iohannis, să conducă frâiele la Cotroceni, iar pupila lui să fie în fruntea partidului pentru a câștiga alegerile din 2016.
PNL a greșit și în momentul în care a crezut că „Guvernul Meu“ (al lui Klaus Iohannis), va fi și guvernul lor.
Astfel, propriile decizii luate în 2015 au creat o cursă din care astăzi Partidului Național Liberal îi este greu să iasă.
Adevăratul duș rece al liberalilor va porni în momentul în care PSD ar putea obţine un scor foarte bun la alegerile locale şi va demite guvernul Dacian Cioloș prin moțiune de cenzură. În acest mod, social-democraţii pot organiza alegerile parlamentare, cu puţine şanse de a fi înfrânţi, mai ales că, în momentul de faţă nu mai există nicio forţă redutabilă de opoziţie. Abia atunci își vor da seama liberalii că nu este de ajuns să trăiești cu iluzia că toate se pot rezolva la Cotroceni.
Iar singura soluție pentru ei va fi, ca și după căderea guvernului Boc, să se arunce, așa cum face un bețiv falit ce și-a epuizat toate energiile și resursele, în brațele PSD, pentru a cerși puțină putere în ceea ce se va numi noul USL. Pentru Klaus Iohannis, această formulă va fi minunată şi îl va conduce spre o victorie, pas cu pas, la alegerile prezidenţiale din 2019.
- Drumurile din județul Tulcea rămân închise luni dimineața: Mașini și persoane blocate în zăpadă, localități fără energie electrică - 27 noiembrie 2023
- GALERIE FOTO România merge la EURO 2024 după victoria 2-1 cu Israel/ Ce spun marcatorii, selecționerul și căpitanul naționalei - 19 noiembrie 2023
- FC Hermannstadt smulge un punct la Constanța în minutul 91/ Campioana Farul, fără victorie în ultimele cinci etape/ Gică Hagi, cartonaș roșu văzut la finalul meciului - 11 noiembrie 2023