
Autoritățile ucrainene neagă afirmația forțelor rusești că orașul minier Soledar ar fi sub dominația grupului de mercenari Wagner, transmite The Guardian.
Yevgeny Prigojin, șeful grupului Wagner a transmis marți că forțele sale de mercenari au pus stăpânire pe micul oraș minier, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a contrazis miercuri seară această informație.
“Statul terorist și propagandiștii săi încearcă să pretindă că o parte din orașul nostru Soledar… ar fi un fel de realizare a Rusiei”, a declarat președintele ucrainean.
“Aceștia vor prezenta – și prezintă deja – acest lucru societății lor în așa fel încât să sprijine mobilizarea și să dea speranță celor care susțin agresiunea”, a adăugat președintele Zelenski, încheind cu afirmația că “luptele continuă. Direcția Donețk rezistă”.
Important de notat este că informațiile transmise de jurnaliștii de la fața locului au contrazis revendicările lui Prigojin încă de marți. Datele transmise au confirmat faptul că trupele Wagner au ajuns în centrul orașului, dar au adăugat și că luptele sunt încă în desfășurare.
În vreme ce Soledarul este încă disputat pe câmpul de luptă, Kremlinul restrucurează din nou conducerea forțelor rusești.
Generalul de top al Moscovei, Valeri Gerasimov, a primit miercuri ordinul de a își asuma responsabilitatea pentru “operațiunea militară specială”, a transmis Ministerul rus de Externe, potrivit Al Jazeera.
Această mișcare reprezintă o retrogradare pentru Serghei Surovikin, care a fost pus în fruntea campaniei la începutul lunii octombrie, la câteva ore după ce podul din Crimeea fusese atacat.
“Generalul Armaghedon”, așa cum fusese Surovikin poreclit de presa rusească, nu a reușit să aducă rezultate semnificative în cele trei luni în care a condus campania din Ucraina.
După 90 de zile de eșecuri, timp în care forțele rusești au suferit unul din cele mai costisitoare atacuri de la începutul războiului, cea mai mare victorie rusească devine presupusa cucerire a Soledarului, un oraș de sub 10.000 de locuitori care reprezintă mai degrabă un punct strategic pentru capturarea Bahmutului – ținta pe care soldații ruși încă încearcă să pună stăpânire după lupte costisitoare de luni de zile.
De altfel, și succesul din Soledar pare să fie mai degrabă datorat grupului Wagner, care este format în totalitate de mercenari, decât armatei rusești propriu-zise. Declarațiile lui Yegveny Prigojin par cel puțin să indice că gruparea sa se consideră un element aparte al efectivelor rusești.
Pe front, totuși, Ucraina nu rămâne fără motive de îngrijorare. Pe lângă luptele aprige din sudul și vestul țării, Kievul este în stare de alertă și în ceea ce privește un nou atac din nord, dinspre Belarus.
“Înțelegem că, în afară de declarații puternice, nu vedem nimic puternic acolo, dar trebuie să fim pregătiți atât la graniță, cât și în regiuni”, a declarat președintele Zelenski miercuri, în cadrul unei vizite la Liov, citat de The Guardian.
Un asemenea atac ar putea forța trupele ucrainene, care până acum s-au concentrat pe apărarea estului și sudului, să se disperseze pentru a acoperi mai multe zone ale țării.
În acest context, soldații ucraineni au efectuat miercuri diferite exerciții de tragere, război urban, conducere a vehiculelor blindate și salvare a ostaticilor – ceea ce indică tipul de asalt la care se pot aștepta.
În ceea ce îi privește pe aliații Kievului, Polonia și-a declarat intenția de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar nu pe cont propriu.
“O companie de tancuri Leopard va fi predată ca parte a construcției coaliției. Vrem să fie o coaliție internațională”, a afirmat președintele polonez Andrzej Duda, într-o vizită la Liov, precizează The Guardian.
Această declarație ar putea indica o disponibilitate a Germaniei, țara unde tancurile sunt produse, de a-și da acordul pentru livrarea blindatelor grele, dar pentru moment un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că autoritățile germane nu au cunoștință de o asemenea cerere din partea aliaților.
- Administraţia Deltei cere acordul Ministerului Mediului pentru extracţia şacalilor din rezervaţie / Anul trecut, din 300 de șacali programați pentru prindere, doar 157 au reușit să fie capturați - 1 februarie 2023
- O stradă din Constanța devine cu dublu sens la cererea locuitorilor din zonă - 1 februarie 2023
- Organizația ActiveWatch critică amenda de 10.000 de lei dată de CNA postului B1 TV pentru emisiuni critice la adresa ministrului Lucian Bode: Jurnaliștii nu sunt doar un stativ de microfon sau asistenții personali ai politicienilor pe care-i chestionează, datoria lor este să fie incomozi - 1 februarie 2023