
Sute de civili au rămas blocați în Soledar, au anunțat autoritățile ucrainene, în timp ce luptele sângeroase continuă pentru controlul orașului minier de sare din estul Ucrainei, distrus în mare parte, transmite The Guardian.
Pavlo Kirilenko, guvernatorul din Donețk, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că 559 de civili au rămas în Soledar, inclusiv 15 copii, și nu au putut fi evacuați.
Ucraina a declarat joi că trupele sale “rezistă” în timp ce luptele continuă în Soledar, respingând afirmațiile făcute de grupul de mercenari ruși Wagner potrivit cărora forțele sale au preluat controlul asupra orașului.
În acest context, potrivit unui articol BBC, distrugerile semnificative din oraș pot fi observate chiar și în imaginile făcute prin satelit.
Comparațiile cu imagini din trecut arată o școală și câteva clădiri agriculturale care au fost distruse în oraș, în timp ce craterele create de bombe se găsesc peste tot pe pământul și pe străzile din jurul orașului.
Motivul pentru care forțele rusești depun atâta efort în cucerirea orașului este unul simplu: Au trecut luni de zile de când Rusia nu a mai cucerit un oraș cheie din Ucraina.
Chiar dacă semnificația strategică a orașului Soledar este contestată de analiștii militari, dacă Rusia reușește să stabilească un control deplin asupra acestuia, ar fi o victorie simbolică pentru Kremlin.
Conform rapoartelor Al Jazeera de la fața locului, situația nu este complicată doar din cauza bombardamentelor. Soldații ucraineni au mai descris și “tancurile rusești și în centrul orașului Soledar și au declarat că există îngrijorări în rândul forțelor ucrainene cu privire la posibilele căi de scăpare a trupelor ucrainene din interiorul orașului”.
Guvernatorul Pavlo Kirilenko a afirmat că “Rușii au mărșăluit literalmente pe trupurile propriilor soldați, arzând totul în calea lor”, iar această descriere se poate să nu fie prea departe de adevăr.
Conform unui ofițer ucrainean, citat de Associated Press, tactica rușilor în asaltul asupra Soledarului este de a trimite unul sau două valuri de soldați, mulți de la grupul paramilitar rus Wagner, care suferă pierderi grele în timp ce sondează apărarea ucraineană.
Când trupele ucrainene suferă pierderi și sunt epuizate, rușii trimit un alt val de soldați foarte bine pregătiți, parașutiști sau forțe speciale, pentru a obține un nou punct de sprijin pe câmpul de luptă, a încheiat ofițerul ucrainean.
Cu toate acestea, luptele aprige pentru oraș nu reprezintă numai vești bune pentru forțele rusești, a căror tactici par să indice pierderi umane considerabile. Autoritățile ucrainene, cel puțin, evidențiază acest fapt.
Într-un apel video de joi, președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters, a transmis mulțumiri pentru două unități din Soledar, despre care a spus că “își mențin pozițiile și provoacă pierderi semnificative inamicului”.
Pe de cealaltă parte, autoritățile locale rusești din apropiere au caracterizat luptele din Soledar drept “mici focare de rezistență”, ceea ce ar arăta o situație bună pentru Moscova, dar pentru moment, autoritățile de la Kremlin nu au anunțat o victorie oficială.
Pe măsură ce aceste lupte disperate pentru cucerirea orașului continuă, totuși, părerile par să se îndrepte spre ideea că Soledar nu reprezintă, în fond, o țintă chiar atât de importantă.
“Chiar dacă atât Bahmut, cât și Soledar cad în mâinile rușilor, acest lucru nu va avea un impact strategic asupra războiului în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, care a adăugat și că “cu siguranță nu îi va opri pe ucraineni sau îi va încetini”.
Acest punct de vedere pare să confirme faptul că pentru forțele Kremlinului, o victorie în Soledar are importanță îndeosebi din punct de vedere al moralului și al imaginii.
De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat încă de miercuri că Rusia încearcă să se folosească de capturarea orașului pentru a da speranță susținătorilor războiului.
- Avionul electric X-57 “Maxwell”, dezvoltat de NASA, un pas mai aproape de zbor - 7 februarie 2023
- Coșmarul continuă în Turcia și Siria: Peste 5.000 de morți în urma cutremurului, eforturile de salvare îngreunate de vremea rea - 7 februarie 2023
- Patriarhul Kirill al Moscovei a fost agent KGB și a spionat în Elveția, cu numele de cod “Mihailov”, în timpul Războiului Rece (presa elvețiană) - 6 februarie 2023