Lucrările de consolidare a Comandamentului Marinei Militare din Constanța au ajuns la 90%/ Noul termen de finalizare înaintat de MApN – sfârșitul lui 2023

sediul-comandamentului-marinei-1-1200x800 hotel carol sediul-comandamentului-marinei-1-1200x800 hotel carol
sursa foto: Heritage Constanța
sediul-comandamentului-marinei-1-1200x800 hotel carol
sursa foto: Heritage Constanța

Lucrările de consolidare a Comandamentului Marnei Militare din Constanța au ajuns la 90%, în timp ce noul termen limită pentru finalizarea proiectului este sfârșitul anului 2023, transmite MApN la solicitarea Info Sud-Est.

“Având în vedere că pavilionul A este monument istoric, proiectul a suferit mai multe adaptări specifice lucrărilor de această anvergură. Modificările au fost generate în principal de faptul că, în cei 150 de ani de la construire, în pavilion au fost executate mai multe intervenții care nu au fost detaliate în proiecte tehnice și ale căror implicații au fost descoperite ulterior”, transmite Ministerul Apărării.

De asemenea, “finalizarea lucrărilor este preconizată să se încheie până la sfârșitul anului 2023, iar lucrările la fațadă pentru etajele 1, 2 și 3, până la finele lunii iulie a acestui an”, mai precizează MApN.

sediul-comandamentului-marinei-4 hotel carol
sursa foto: Heritage Constanța

La începutul acestui an, lucrările de reabilitare nu se aflau nici la 50%, iar termenul de finalizare al proiectului a fost prelungit, conform MApN.

“Lucrările de reabilitare a Sediului Comandamentului Flotei se află în proces de desfășurare cu firma S.C. EUROMATERIA S.R.L, iar procentul actual al acestora este de 48%. Data finalizării lucrărilor, conform contractului este 26 aprilie 2023, însă termenul va fi prelungit în urma negocierii și adiționării lucrărilor suplimentare din cadrul dispozițiilor de șantier”, se arăta în răspunsul de la acea vreme al Ministerului Apărării, în patrimoniul căruia se află clădirea monument istoric de categoria A.

În ceea ce privește valoarea proiectului de reabilitare a clădirii istorice de pe faleza Constanței, aceasta a fost mărită cu aproximativ 1,6 milioane de lei, de la 17,7 milioane fără TVA, la 19,3 milioane fără TVA, “ca urmare a aplicării ajustărilor de prețuri și a actelor adiționale”, au precizat reprezentanții ministerului la început anului acestuia.

sursa foto: Heritage Constanța

Istoria sediului Comandamentului Marinei Militare, fost Hotel ”Carol”

Clădirea de pe faleză își deschidea porțile în anul 1882. Arhitectul Alexandru Orăscu a gândit prima construcţie marină din istoria României moderne. Clădirea avea trei nivele şi o mansardă, era orientată cu intrarea principală spre Apus, cu spatele la mare, iar faţada reprezenta o copie elegantă a Universităţii bucureştene. 

Vreme de mai bine de trei decenii hotelul „Carol” a dominat fără concurenţă turismul românesc. Familia regală, şefii guvernelor, miniştri, parlamentari, diplomaţi, oameni de afaceri, aristocraţi, intelectuali, oameni de bani gata, mondenităţile Bucureştilor şi ale Europei, chiar şi ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei cu familia sa, toţi au trecut prin camerele sau prin grădina de poveste a hotelului constănţean.

Din 1924 hotelul s-a transformat în clădire utilizată exclusiv de ofiţeri ai Marinei Române: cerc militar, spaţii de socializare şi de cazare. Doar după 23 august 1944 vechiul hotel „Carol” a trăit, ca mai toată Constanţa, urgia ocupaţiei sovietice. Până în 1956 camerele au fost transformate în dormitoare ale Armatei Roşii.

Comunismul a reușit să șteargă tot ceea ce făcuse turismul din Constanța timp de mai bine de jumătate de secol. Cele mai importante clădiri, cunoscute în trecut pentru frumusețea și unicitatea lor au devenit sedii de întreprinderi sau birouri ale Partidului Comunist.

În anul 2011, la aniversarea a 115 ani de la înființarea Flotei Militare, în fața fostului Hotel a fost dezvelit bustul din marmură a viceamiralului Vasile Urseanu, primul comandant al Flotei Militare române și fondatorul observatorului astronomic din București. El este personajul care, după Primul Război Mondial, a cerut şi obţinut transformarea clădirii în sediu militar, cu spaţii administrative, de expoziţii şi de conferinţe.

Defilările militare, parada navelor și a Bricului „Mircea“, jocurile marinărești sau exercițiile militare ale forțelor navale românești, toate se desfășoară în fața fostului Hotel Carol, de unde puzderia de curioși privește.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: