Liber la intrarea în Bulgaria pentru cetăţenii UE, de la 1 iulie: România şi Cehia au semnat acorduri care nu țin cont de situația pandemică

Grup de turiști străini la intrarea Palatului Reginei Maria din Balcic, Bulgaria
Grup de turiști străini la intrarea Palatului Reginei Maria din Balcic, Bulgaria

De la 1 iulie s-au instituit şi anunţat noile reguli de intrare în Bulgaria, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii turistice din Europa. Ţările din întreaga lume au fost împărţite în trei categorii – zona roşie, zona portocalie şi zona verde -, în funcţie de numărul de pacienţi infectaţi cu Covid-19, a anunţat agenţia de presă Novinite.

România, alături de Republica Cehă, a încheiat un acord privind accesul liber în Bulgaria, pe bază de reciprocitate, fără a se lua în calcul situaţia pandemiei. Acest lucru este menit să ajute sectorul turistic din staţiunile bulgăreşti de la Marea Neagră, acolo unde turiştii români reprezintă cea mai numeroasă categorie dintre cei veniţi din afara ţării. În 2020, în condiţii de pandemie, peste 1 milion de români au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc iar anul acesta se aşteaptă o dublare a acestui număr, la nivelul de până în 2019.

Totodată, trecerea liberă în Bulgaria ajută şi la un tranzit mai facil al românilor spre Grecia şi Turcia, alte două destinaţii de vacanţă preferate.

Cetăţenii care ajung în Bulgaria din statele aflate pe lista verde nu vor avea nevoie de niciun document suplimentar la frontieră, teste aleatorii urmând să fie efectuate pentru cei sosiţi din ţările aflate în lista portocalie. Persoanele care vin din state aflate în zona roşie nu pot intra în Bulgaria chiar dacă au dovada vaccinării sau a unui test negativ.

Pe lista verde, cu liber la intrarea în ţară, autorităţile de la Sofia au trecut toate statele membre ale Uniunii Europene, alături de Islanda, Norvegia, San Marino, Andorra, Monaco şi Vatican. Lista roşie cuprinde state precum India, Brazilia, Africa de Sud, Bangladesh, Nepal, Argentina, Columbia, Chile.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: