La Constanța au votat mai mulți arestați preventiv decât studenți (ora 15:00) / Cum e atmosfera dintr-o secție de votare

Studenții arondați secțiilor de votare din Campusul Universității ”Ovidius” nu dau doi bani pe referendumul lui Liviu Dragnea. La ora 15:00 doar 16 studenți din cei 1300 cazați în cămine votaseră în cele 3 secții amenajate în sediile universității de stat. În schimb, cei care s-au grăbit să voteze sunt arestații preventiv din sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Până la ora 15:00, 30 din cei 50 de oameni arestați preventiv la IPJ Constanța solicitaseră urna mobilă pentru a vota (60%). Interesați de vot au fost și deținuții penitenciarului Poarta Albă care au votat în proporție de 48% (460 din 960).

După prânz, ne-am oprit la Liceul ”Energetic” din Constanța, unde sunt arondați locuitorii unor cartiere cu o populație majoritară de vârstă medie și cu venituri peste medie (Faleză Nord, Delfinariu). Secțiile de vot erau goale, iar membrii comisiilor făceau cu rândul ca să fumeze o țigară sau să se plimbe pe holuri. Unii împărțeau pufuleți și covrigi, alții băgau fise în tonomatele de cafea sau sprijineau pereții liceului. Erau bucuroși când le-a călcat cineva pragul, chiar dacă de la presă. Unii foarte joviali, alții crispați, mai toți ne-au întrebat ”ce mai știm despre vot” și ”cum e în alte secții”:

– Tot așa e și la alții?
– Tot așa.
– Off…
– Vă plictisiți?
– Păi, nu vedeți? Stăm aici să păzim urnele.
– Poate vin mâine mai mulți.
– Poate. Dar nu cred. Cine voia să voteze, venea de azi.
– Păi, îi mobilizează mâine că nu prea le iese cvorumul.
– Așa e. Dar pentru ce? Și câți bani cheltuiți. Ce le-a trebuit?
– Familie tradițională.
(Râde): – Hai, lăsați domnișoară, de parcă nu așa e familia și acum.

La auzul dialogului, din alte săli de clasă mai ies și alți membri ai altor comisii. Punem de-o șezătoare și timp de 40 de minute cât stăm pe holul liceului nu vine nicio persoană să voteze. Plictiseala e copleșitoare așa că plecăm spre altă secție. Ne zâmbim reciproc, ridicăm din umeri în semn că ne pare rău pentru ei, ne roagă să le aducem câteva ziare să citească și ne luăm la revedere. În toate celelalte secții a fost la fel. Se trezeau din amorțeală când treceam pragurile claselor, ne întrebau cum e în alte locuri, cei mai tineri stăteau cu ochii prinși în telefoane și scrolau privind în gol, iar cei trecuți de vârsta a doua ne rugau ”să le aducem ziare ca să-și mai omoare timpul”.

Unii președinți de secții au fost zeloși și s-au uitat îndelung pe toate hârtiile pe care trebuia să le avem la noi pentru a fi reporteri acreditați la referendum, însă în niciuna dintre cele 28 de secții în care am fost până la ora 17:00 nu am întâmpinat probleme în obținerea informațiilor și ne-a fost permis să facem fotografii. Cu 3,67% prezență la urne, Constanța se situează sub media națională de 3,78%.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.