ÎPS Teodosie, despre sărbătorirea Paștelui ortodox odată cu cel catolic: “Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au”

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ÎPS Teodosie a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute în data de 10 aprilie a.c., despre propunerea de schimbare a datei Paștelui, în BOR, a domnului Teodor Baconschi.

Teodosie a fost întrebat de către jurnaliștii prezenți la conferința de presă despre declarațiile pe care fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, le-a susținut în spațiul public privind schimbarea datei Paștelui. Acesta a răspuns: „Nu știe ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiții de la Sionodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paștelui – adică să fie după echinocțiul de primăvară, după Paștele evreilor și după lună plină. Dacă aceste condiții nu se împlinesc se amână o lună ca să fie toate împlinite. Catolicii de exemplu au uneori Paștele înainte de Paștele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat că așa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol când s-a îndreptat calendarul în parte de Răsărit. În parte de Apus s-a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea. Dar, acolo este Paștele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocsilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocsilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocsi. Sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Totul este simbolic, au lumină materială. Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol. Nu vreau să-i judec că nu e treaba mea, nu îi compătimesc”

Întrebat de către jurnaliștii prezenți de ce în Constanța este mai special procedeul de aducere a Luminii, Teodosie a declarat „Venim pe mare pentru că așa a venit Apostolul nostru(n.red. Apostolul Andrei) Și el a adus adevărul Învierii aici. Dacă nu era el nu aveam adevărul Învierii atât de devreme”

Context:

Declarația vine în contextul în care fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut duminică prin postări pe rețelele sociale ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții, potrivit G4Media.

Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a scris duminică Baconschi.

Catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele diferit după momentul Marei Schisme ce a avut loc în anul 1054. Odată cu această schismă, cele două biserici s-au separat.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: