
Un nou incendiu a izbucnit în spitalele din România, la două luni de la precedenta tragedie, din Piatra Neamț. Vineri dimineață, la ora 05:05, un apel la 112 anunța că flăcările au cuprins Spitalul ”Matei Balș” din Capitală.
Până la această oră, 5 persoane au decedat și peste 100 au fost evacuate. Toți pacienții erau infectați cu COVID-19 și sufereau de forme medii sau severe. Nu este încă sigură cauza incendiului, dar este vehiculată ipoteza lipsei căldurii din cauza căreia pacienții au folosit aeroterme.
Cert este că declarațiile oficialilor se bat cap în cap în legătură cu situația de la Matei Balș, notează G4Media. Oficial, în saloane nu erau probleme cu căldura, însă există cel puțin două mărturii care susțin că era frig.
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, reprezentantul Termoenergetica și fostul manager, Adrian Streinu Cercel susțin că nu au existat probleme cu căldura la Matei Balș. Și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, citându-l pe Streinu Cercel, că nu erau probleme cu căldura.
Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a negat că la Balș ar fi exitat probleme cu căldura.
Mihaela Tanase, fiica unei paciente internate la Institutul Matei Balș chiar în clădirea care a ars în incendiul din această dimineață, a declarat pentru G4Media.ro că în urmă cu o săptămână a adus în salonul acesteia o aerotermă, cu acceptul reprezentanților spitalului.
Și reprezentantul firmei care asigură mententanța instalațiilor electrice de la Matei Balș susține că spitalul a avut probleme cu căldura toată iarna.
8 spitale din Constanța nu au autorizație de securitate la incendiu, printre care și Spitalul Județean
În luna noiembrie, în urma tragediei din Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța a transmis că 8 spitale din județul Constanța nu au autorizație pentru securitate la incendiu, printre care și cea mai mare unitate medicală din regiune, Spitalul Județean Constanța:
S.C. ISIS MEDICAL CENTER S.R.L. – SPITAL ISIS CONSTANȚA (nu are autorizație deoarece nu a depus solicitare pentru emiterea acestui document; in prezent este necesara elaborarea unui nou proiect actualizat la cerințele reglementărilor tehnice în vigoare)S.C. MEDSTAR 2000 S.R.L. – SPITAL MEDSTAR CONSTANȚA ( pentru constructia spitalului a fost avizat proiectul de executie, in prezent constructia este in stadiul de investitie in termenul autorizatiei de construire)
SPITALUL ORĂȘENESC CERNAVODĂ (nu are autorizație deoarece nu a depus solicitare pentru emiterea acestui document;in prezent este necesar elaborarea unui nou proiect actualizat la cerințele reglementarilor tehnice in vigoare)
S.C. DIAGNOST S.R.L. – SPITAL HEKA CONSTANȚA (pentru constructia spitalului a fost avizat proiectul de executie, in prezent se afla in analiza documentatia pentru emiterea autorizatiei de securitate la incendiu)
SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SF. APOSTOL ANDREI CONSTANȚA – 2 cladiri pentru constructiile spitalului a fost avizat proiectul de executie, in prezent constructia este in stadiul de investitie in termenul autorizatiei de construire. Avand in vedere caracterul unitatii sanitare lucrarile se executa pe compartimente de incendiu distincte, fiecare nivel fiind considerat un compartiment de incendiu)
SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE CONSTANȚA – 2 cladiri (pentru constructile spitalului a fost avizat proiectul de executie, in prezent constructia este in stadiul de investitie penru realizarea lucrarilor cu rol de securitate la incendiu)
SPITALUL MUNICIPAL MANGALIA (pentru constructia spitalului a fost depusa solicitare pentru emiterea autorizatiei de securitate la incendiu, dar la verificarea in teren au fost constatate neconformitati raportate la reglementarile tehnice fiind emis un raspuns de neconformitate)
S.C. MOGADORMED S.R.L. – SPITAL OFTALMOLOGIC MRINI CONSTANȚA (pentru constructia spitalului a fost depusa solicitare pentru emiterea autorizatiei de securitate la incendiu, dar la verificarea in teren au fost constatate neconformitati raportate la reglementarile tehnice fiind emis un raspuns de neconformitate).
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
- Medic din Constanța, în linia întâi COVID-19: E atât de multă moarte și anxietate încât nu mai putem dormi, apelăm la psihologi/ Îmi doresc foarte mult ca negaționiștii să vadă secțiile ATI. De ce nu vor să vină?/ Presa poartă o mare responsabilitate pentru ce se întâmplă - 12 aprilie 2021
- Primăria Constanța cere 20 de milioane de euro de la Radu Mazăre și intermediarii Retrocedărilor în schimbul terenurilor care nu se mai pot întoarce la oraș - 6 aprilie 2021
- Fostul viceprimar al Constanței, sfidare și demagogie după 20 de ani de administrație PSD: ”Stațiunea Mamaia arată deplorabil! Este important să lucrăm împreună” - 6 aprilie 2021