În urma unor hotărâri judecătorești, în Babadag au început demolările construcțiilor fără avize legale

info-sud-est-demolari-babadagLuni, 11 aprilie a.c., sub protecția unui impresionant sistem de asigurare a ordinii, executorul judecătoresc pornea la punerea în aplicare a șase hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile. Acțiunea în sine presupunea demolarea unor construcții ridicate pe terenuri proprietate personală dar care nu aveau nici un fel de autorizații sau avize dintre cele legale ce se cer avute la începutul oricărei lucrări. Firește, comentariile au fost fie aprobative (unele frizând atitudini de extremă naționalistă), fie negative, ținând seama că aceste construcții aparțineau în exclusivitate cetățenilor de etnie rromă turcă.

Referitor la demolările care au avut loc în Babadag la începutul săptămânii trecute, primarul Georgian Caraman ne-a declarat:

,,Sunt nevoit să vin cu câteva precizări legate de acțiunea de astăzi cu privire la demolarea construcțiilor fără autorizațiile necesare și asta pentru că văd comentarii divergente față de acțiunea în sine: În anii 2008-2011 s-au construit majoritatea obiectivelor fără autorizațiile necesare, în perioada în care administrația locală era mai ,,permisivă” cu rromii turci din motive pur electorale. Deși în 2009 majoritatea au fost amendați și somați…, treburile s-au limitat doar la atât.

În 2012, 45 de cazuri au fost înaintate justiției spre judecare. 39 dintre cei în cauză au înțeles că nu mai e loc de întors și au achitat absolut toate dările și au intrat în legalitate obținând avizele și autorizațiile necesare.

Pentru celelalte 6 cazuri, dosarele și-au urmat cursul firesc, astfel că în 2014 se primesc hotărârile judecătorești definitive și irevocabile iar acestea ajung la un executor judecătoresc (nu primăria pune în aplicare o hotărâre a unei instanțe!). În două cazuri, rromii își angajează avocat, care deschide o serie de alte procese, unele care frizează ridicolul (schimbare de nume din Regep în Begep). Firește, în aceste cazuri nu se poate acționa până la finalizarea acțiunilor în instanță. În 2-3 luni vor avea, mai mult ca sigur, aceeași sentință. În alte două cazuri, pentru că au plătit tot ce aveau de plătit către bugetul local după ce au fost anunțați că urmează să fie demolați, de comun acord cu executorul judecătoresc li s-a mai dat un termen de 15 zile pentru depunerea documentației necesare eliberării de autorizații și avize (intrare în legalitate).

Au fost puse în aplicare două hotărâri, una pentru demolare totală (respectivii au amenzi și datorii la bugetul local de 59 mii lei) iar în celălalt caz au fost demolate balcoanele unei alte case care nu respectă proiectul (înregistrat de asemenea cu datorii de 3 mii lei la bugetul local).

Toate cheltuielile, din 2012 până în prezent, atât cele judecătorești, cu executorul, cu firma autorizată pentru demolări și deplasarea forțelor de ordine vor fi suportate de către cei 4 rromi turci la care s-a ajuns astăzi urmând ca după finalizarea proceselor de care am spus, ceilalți doi să suporte, la rândul lor costurile respective (24 mii lei de caz).

Mai menționez că la ora actuală, din 2012 până în prezent, am reușit să aducem în legalitate peste 90% dintre rromii turci, casele și terenurile acestora să fi-gureze în evidențele de la Taxe și Impozite iar aceștia să plătească la fel ca toată lumea.

De menționat: nu am găsit o firmă autorizată în Dobrogea care să accepte să transpună în practică deciziile instanței, de aici și întârzierea punerii în aplicare a deciziilor instanțelor, firma contractată fiind luată de pe SEAP, din țară.

Acțiunea de astăzi trebuie privită și ca un avertisment pentru cei care cred că pot ocoli legea. Și acțiunile de debranșare de la apă, de săptămâna trecută au fost măsuri pentru intrarea într-o normalitate pe care ne-o dorim cu toții, indiferent de ,,scuzele” pe care le-am putea aduce.

Nu a fost o mișcare cu tentă electorală. După ani de zile este momentul să punem piciorul în prag iar unii să nu mai fie ,,tolerați” doar pentru că pot fi o masă electorală de conjunctură. Avem nevoie de schimbare nu numai la nivelul infrastructurii ci și a mentalităților. Un oraș civilizat are nevoie de cetățeni civilizați care își cunosc nu numai drepturile ci și obligațiile”, a conchis primarul orașulu Babadag, Georgian Caraman.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: