
Un eveniment de amploare va fi organizat pe vechiul stadion „Gheorghe Hagi“, de pe strada Primăverii, care urmează să fie demolat în curând pentru a face loc noii arene de care orașul și echipa Farul Constanța, campioana României, se vor bucura în următorii ani.
În cadrul evenimentul care va avea loc pe 1 iunie vor concerta 3 SUD-EST, Discoteka și Guess Who, potrivit caietului de sarcini publicat de municipalitate. Amintim că trupa constănțeană 3 Sud-Est are în repertoriu piesa ”Haide, Farule”, o melodie dedicată trupei alb-albastre, care a devenit, duminică, pentru prima dată în istoria sa campioana României.
Evenimentul costă 220.000 de lei și este organizat de firma Zum Logistics Fresh SRL. Firma a fost înființată în 2012 și are ca obiect principal de activitate baruri și alte activități de servire a băuturilor, fiind societatea care deține beach bar-ul Zoom Beach. Compania a avut un număr total de 7 angajați în 2021. Administrator și unic asociat este Ioan Alexandru Picu.
Ateș Casimceali, unul dintre consilierii locali ai PNL Constanța anunța în urmă cu o săptămână faptul că „Suporterii vor putea pleca acasă cu scaune de pe stadion și bucăți de gazon” prin intermediul unei postări pe Facebook. Consilierul PNL este inițiatorul acestui eveniment.
„Precum și la alte echipe unde a avut loc acest proces, suporterii vor putea pleca acasă cu scaune de pe stadion, bucăți de gazon, poze cu foști sau actuali jucători. Poate pot părea subiectiv, dar am curajul să spun că Dobrogea a dat cele mai mari nume în sportul românesc motiv pentru care suporterii trebuie să susțină în număr cât mai mare echipa #FCFarulConstanța care va fi prezentă la eveniment atât cu #legendele clubului, dar și cu tânăra, performanta și ambițioasa echipă din acest sezon”, a scris Casimceali pe Facebook.
Demolarea vechiului stadion “Gheorghe Hagi” va costa aproape 3 milioane de euro.
Reamintim că Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, va aloca 481 de milioane de lei (aproximativ 100 milioane de euro) pentru finanțarea lucrărilor aferente construcției noului Stadion „Gheorghe Hagi” din Constanța.
Povestea vechiului stadion Farul
Pe malul lacului Tăbăcărie, în imediata apropiere a mării, lângă câteva excentrice mori de vânt, din lemn, care asigurau întreţinerea micilor fabrici din jur, acum şase decenii se deschideau porţile celui mai mare stadion de fotbal din România. Îl întrecea în grandoare doar „23 August” din Bucureşti, inaugurat doi ani mai devreme, în 1953, cu ocazia desfăşurării Festivalului Mondial al Tineretului. Meciul de debut, din Divizia A, se desfăşura între echipa gazdelor, Locomotiva PCA şi campioana ţării, Flamura Roşie UTA Arad.
Aflat atunci la marginea oraşului, stadionul constănţean a fost construit pe un teren viran, de unde, până după război se scotea pământ pentru fabricarea cărămizilor iar gropile rămase erau folosite ca locuri de depozitat gunoi. Acest lucru iese şi astăzi în evidenţă, tribunele şi gazonul fiind cu mult sub nivelul obişnuit al străzilor ce îl înconjoară. Oraşul nu atinsese malurile lacului iar construcţiile stinghere, modeste, din materiale ieftine, puneau şi mai mult în valoare ansamblul masiv din piatră albă. Până la inaugurare, în 1955, Constanţa dispunea doar de o arenă modestă, pe malul portului, care putea găzdui nu mai mult de 5000 de spectatori.
Stadionul „Farul”, denumit iniţial, în întreaga perioadă comunistă, „1 Mai”, are o istorie aparte, ca multe alte locuri ale oraşului. A fost proiectat de Ioan Puşchilă, condamnat în 1948 la şapte ani de închisoare politică pentru vina de „uneltire contra regimului de democraţie populară” iar schiţele au fost lucrate din arest. În 1953 au început lucrările de amenajare şi au cunoscut un ritm rapid. Cea mai mare parte a muncitorilor, mână de lucru necalificată, a fost formată din deţinuţi politici ceea ce face, din acest loc, unul special, care ar merita mai multă atenţie din partea memoriei colective a oraşului. Poate, într-un viitor oarecare, autorităţile locale vor semnala, aşa cum se cuvine, acest spaţiu. El este un simbol al memoriei detenţiei comuniste şi ar putea fi promovat într-un proiect turistic integrat, dedicat spaţiului concentraţionar dobrogean din primul deceniu al regimului totalitar. Stadionul „Farul” este şi rezultatul deciziei şi muncii torţionare, decent trecute sub tăcere şi, din acest punct de vedere, merită un strop de respect civic în plus.
- BYD, competitorul Tesla din Asia: Totul despre provocările în calea expansiunii companiei chinezești - 28 mai 2023
- Zece platforme bazate pe inteligență artificială de care probabil nu știai - 28 mai 2023
- Cum este afectată sănătatea mintală a copiilor de folosirea în exces a telefoanelor și a rețelelor de socializare (STUDIU) - 27 mai 2023