Ce se ascunde sub terasa „La Cena Byblos“?

Pentru cei ce nu cunosc locația „La Cena Byblos“ din Mamaia, aceasta este localizată în vecinătatea hotelului „Rex“ și este administrată de nimeni altul decât de binecunoscutul de acum om de showbiz și de afaceri Serghei Mizil. Așezată la doar 10 metri de apă (atunci când nivelul mării este scăzut) terasa de lux de pe litoralul constănțean, „La Cena Byblos“ atrage vară de vară mii de turiști. Dar mulți dintre ei ar rămâne surprinși dacă ar afla secretul ascuns de Mizil chiar sub mesele de unde admirau marea și își sorbeau băuturile fine.

Valurile spumegânde ale Mării Negre au scos însă la iveală secretul lui Serghei. Peretele terasei mușcat de mare a descoperit o cazemată veche, un buncăr german din cel de-al Doilea Război Mondial.
Această cazemată face parte dintr-un lanț de buncăre amplasate la doar câțiva metri de mare, ce se întinde pe întreg cordonul litoral, de la Vadu până la Vama Veche.

Rolul acestui lanț de cazemate era de apărare al litoralului românesc. În anii `40, armata germană se afla în România, iar scopul lui Hitler era invadarea Rusiei. În acea vreme, Marea Neagră a fost un important teatru de război, iar acest dispozitiv de apărare era format din 20 de șlepuri dotate cu tunuri, de la 101 la 120 mm, cantonate la Brăila, Galați și Sulina și zeci de cazemate construite de germani în războiul mondial, la malul mării, pe care urmau să fie montate tunuri de coastă, de mare putere. Aici, germanii instalaseră faimoasa baterie Tirpitz cu tunuri uriașe de calibru 280 mm.
Cazematele erau îndreptate împotriva marinei militare sovietice, mai bine dotată decât cea română.
Nimeni nu s-a gândit să le valorifice
Sistemul de cazemate a mai fost întâlnit pe plajele din Normandia. Mai mult, una dintre cazemate era construită pe plaja unuia din cele mai luxoase hoteluri din Europa, din anii `30, „Rex“, care acum, din păcate, este doar o ruină învelită în cenușă, care așteaptă puțin interes din partea proprietarilor.
Nimeni nu s-a gândit să le transforme în obiective turistice, sau măcar de agrement, deși s-a dovedit, este aproape imposibil să fie demolate.

Unele dintre ele zac astăzi îngropate parțial în nisip, iar altele sunt ascunse de ochiul omului sub clădiri construite recent sau ridicate încă din anii `60 de comuniști. Deci, în loc să fie valorificate, amenajate, construite beach baruri cu tematică de război sau militară, ori făcute mici muzee, cazematele din Primul Război Mondial au fost zăvorâte sub actualele terase de pe litoral. Cleopatra, Cucaracha, Byblos sau o anexă a hotelului Oxford sunt doar câteva dintre exmplele de cazemate date uitării și nevalorificate.
Așa se face ca o mică parte din istoria României să devină un mare secret al lui Serghei Mizil, omul de afaceri care și-a ridicat cârciuma pe una din cazematele construite de germani în timpul Războiului Mondial.
- Abu Dhabi Ports Group vrea să investească în Portul Constanța, anunță ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: „Investiții emirateze în România” - 22 iunie 2022
- Războiul din Ucraina a crescut cu 11% traficul de mărfuri din Portul Constanța: “Va fi o situație foarte grea, începe și recolta noastră de cereale și trebuie să avem grijă și de ea/ Dar portul e pregătit, poate asimila această creștere” - 30 mai 2022
- 400 din cele 700 de vagoane care blocau Portul Constanța au fost scoase de pe linii/ Directorul Portului: Avem probleme, ne chinuim să dirijăm traficul, să găsim soluții de a-i îndruma pe ucraineni. Nu este ușor, dar asta e, și dacă ne-am plânge, ce facem? - 30 mai 2022