
Un plan de acţiune economică şi financiară potrivit căruia statul bulgar ar urma să investească suma de 250 milioane leva (125 milioane euro) în bonuri de cazare pentru personalul bugetar în hotelurile de pe litoralul Mării Negre a fost prezentat Ministerului Turismului şi opiniei publice la 26 aprilie, a relatat cotidianul bulgar „Trud”.
Proiectul aparţine celei mai mari organizaţii patronale din turismul bulgar, Consiliul Naţional al Turismului, şi prevede alocarea de vouchere de vacanţă pentru personalul bugetar din administraţia publică locală, educaţie şi sănătate, după modelul adoptat acum câţiva ani în România. Suma ce ar urma să fie disponibilizată de la bugetul de stat ar fi de 250 milioane leva (125 milioane euro). În schimbul acestei investiţii, patronatele bulgare din turism promit să returneze bugetului naţional aproximativ 1,2 miliarde leva (600 milioane euro) la sfârşitul sezonului estival, însemnând luna octombrie 2020.
Litoralul Mării Negre aduce Bulgariei în jur de 7 milioane turişti străini anual (o cifră egală cu a populaţiei ţării) şi venituri care depăşeau 4 miliarde euro. În 2018 şi 2019 în Bulgaria au fost înregistraţi aproximativ 10 milioane de turişti străini, cei mai mulți din Uniunea Europeană dar şi din state precum Marea Britanie, Federaţia Rusă, Ucraina sau Israel.
Ministrul bulgar al Turismului, Nikolina Anghelkova, a promis că cea mai mare parte a plajelor de la Marea Neagră vor avea acces gratuit pentru turişti în ceea ce priveşte şezlongurile şi umbrelele. Totodată, ea este foarte reţinută în a avansa date exacte privind deschiderea sezonului estival deşi Bulgaria este unul dintre statele europene cu cele mai puţine persoane infectate cu Covid-19 şi în ceea ce priveşte numărul deceselor.
Din 27 aprilie, toate parcurile din Varna, cel mai mare oraş de pe litoralul Mării Negre, au fost deschise pentru public iar plaja oraşului este, de asemenea, liberă penru plimbări. Restricţiile rămân, însă, severe: nu se poate campa, nu se pot constitui grupuri mai mari de trei persoane, nu se pot folosi băncile de odihnă, nu se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice.
- Tadjikistan, cel mai sărac stat din Asia Centrală, a fost aproape preluat de R.P. Chineză. Beijingul mai revendică și 45% din teritoriul republicii - 8 august 2022
- Cum Mafia și Rusia au debarcat cel mai pro-occidental guvern al Bulgariei, condus de Kiril Petkov - 2 august 2022
- Istoricul britanic Dennis Deletant este român - 24 mai 2022