George Măndilă, șeful OMD Mamaia: Este o stațiune pentru toate buzunarele / Mentenanța aleilor și spațiilor verzi poate fi îmbunătățită de operatorul economic (P)

satul de vacanta constanta gratare mici tarabe turisti litoral sezon mamaia jocuri satul de vacanta constanta gratare mici tarabe turisti litoral sezon mamaia jocuri
sursa foto: Andreea Pavel/ Info Sud-Est

Suntem la mijlocul sezonului estival 2024, iar pe litoralul românesc, în pofida prețurilor ridicate, sunt mai mulți turiști comparativ cu anii precedenți. Mare parte din aceștia au ales să își petreacă timpul în stațiunea Mamaia, mult mai puțin frecventată anul trecut sau acum doi ani. Cum se explică acest lucru, care sunt plusurile și minusurile stațiunii în acest moment și la ce se pot aștepta turiștii în a doua jumătate din acest sezon, într-un interviu cu George Măndilă, reprezentantul organizației care gestionează activitățile și promovarea stațiunii (OMD Mamaia Constanța).  

Rep.: Suntem la mijlocul sezonului estival 2024. Cum arată numărul de turiști și stațiunea Mamaia comparativ cu așteptările și previziunile OMD?

George Măndilă: Având în vedere că programul de rezervări timpurii, care de obicei începe în luna noiembrie-decembrie a anului precedent, dar vârful este undeva în ianuarie-februarie, ei bine, acest program a înregistrat o creștere cu 25% superior față de anul 2023, iar aceasta este o situație în luna ianuarie. Evident, numărul de rezervări timpurii din luna ianuarie definește sezonul estival al anului în curs. Așadar, din acest punct de Vedere, avem cifre superioare în 2024 față de 2023, dar acesta este deja un adevăr de natura evidenței, numărul de turiști este vizibil cu ochiul liber. În stațiunea Mamaia, gradul de ocupare este unul foarte, foarte ridicat, iar pe weekend uneori depășește și 90%.

Toată lumea afirmă acest lucru, nu este o noutate, simțim noi, fiindcă avem deja foarte mulți participanți la evenimentele pe care le organizăm la Piațeta Cazino, cât și la Piațeta Perla, cât și agenții economici ne fac aceste mărturisiri, afirmând că în 2024 lucrurile au început să-și revină și că sunt mulțumiți, bineînțeles, existând și posibilitatea spre mai bine.

Așadar, 2024 se anunță un an foarte, foarte bun, cu rezultate financiare favorabile.

george mandila
George Măndilă, președintele OMD Mamaia Constanța (sursa foto: Facebook / Visit Mamaia)

Rep: Care sunt astăzi plusurile și minusurile stațiunii, din punctul dumneavoastră de vedere?

G.M.: Ei bine, din punctul meu de vedere, aici este opinie personală, stațiunea Mamaia are câteva atuuri. Numărul unu: Este o stațiune cuprinsă între două ape. La răsărit avem Marea Neagră, la apus lacul Siutghiol. Aceasta-i conferă un imens avantaj.

Totodată, stațiunea este compactă, are aproximativ 8 km lungime și 500 m lățime, este lipită de orașul mare, putem spune chiar al doilea oraș din țară care ajută stațiunea foarte, foarte mult. Așadar, capetele de sezon, cu prezența constănțenilor în stațiune, cu tot ceea ce se întâmplă în Constanța, cu straturile de istorie ale Constanței, cu activitatea culturală din municipiu, conferă stațiunii Mamaia o atractivitate pe care arareori o găsești în țară și nu numai. Ei bine, putem afirma că stațiunea Mamaia, cu cele peste 30.000 de locuri de cazare existente, este o stațiune pentru toate buzunarele. Avem hoteluri de două stele, de trei stele, de patru stele, cât și de cinci stele. Totodată, din punct de vedere al alimentației publice și al comerțului, iarăși affirm, este pentru toate buzunarele, fiindcă indiferent de câți bani ai în buzunar, poți servi masa în stațiunea Mamaia începând de la autoserviri, continuând cu fast-food-urile, cu restaurantele tip terasă care au prețuri decente și, bineînțeles, trebuie să menționăm aici și restaurantele de patru-cinci stele dintr-o anumită zonă a stațiunii, care sunt glamour, care oferă produse culinare de înaltă calitate și, bineînțeles, turiștilor cu posibilități financiare ridicate.

Așadar, acestea ar fi câteva avantaje la care aș vrea să mai adaug atracțiile turistice: telegondola, teleschiul nautic, Aqua Magic-ul și, bineînțeles, posibilitatea de a face sporturi nautice atât pe mare, cât și pe lac.

Punctele negative ar fi mentenanța serviciilor publice și mă refer aici la spații verzi, mă refer aici la posibilitatea de a se face curățenie în stațiunea Mamaia într-un ritm susținut, dar aici discutăm de operatorul economic care are contractul pe stațiune. Putem discuta, având în vedere arealul atât de mare al stațiunii Mamaia, că mentenanța în ceea ce privește aleile, în ceea ce privește bulevardul, poate fi îmbunătățită. Un alt punct negativ ar fi traficul intens pe bulevardul Mamaia, deoarece toată descărcarea de pe Năvodari și comunele de la nord de orașul Constanța se face prin stațiunea Mamaia, ceea ce conferă bulevardului tot timpul o aglomerare și devine aproape imposibil sau dificil de a face plimbări pe trotuare.

Ar mai fi câteva aspecte negative. Putem vorbi aici de absența distracțiilor, să le spunem așa, sau mijloacelor de agrement pe lacul Siutghiol. Acolo mai este de lucrat. Este nevoie ca tot acest lac să conecteze stațiunea Mamaia de localitățile riverane orașului Constanța. Și aici mă refer la zona rezidențială din Ovidiu, din Năvodari, cât și a Constanței, care este undeva prin zona Carrefour. Pentru a evita aglomerarea, e bine ca pe lacul Siutghiol să înceapă circulația persoanelor astfel încât în câteva mini-portulețe să se facă această descărcare la anumite distanțe de-a lungul stațiunii Mamaia și astfel vom evita o aglomerare a traficului, vom evita totodată o poluare a aerului în stațiune.

Ar mai fi și alte aspecte legate de dificultăți dar să știți că punctele pozitive, punctele tari ale stațiunii Mamaia sunt mult mai multe față de punctele slabe.

Rep: Cum ați apreciat prețurile practicate de operatorii economici din stațiunea Mamaia, referitor la șezlong, răcoritoare, mâncare, cazare etc, în comparație cu serviciile oferite?

G.M.: Ei bine, prețurile în stațiunea Mamaia, v-am spus, sunt pentru toate buzunarele, la mai toate categoriile de servicii oferite. Dacă e să facem un raport preț și calitatea serviciilor, stațiunea Mamaia se încadrează în arealul întregii țări. În România există în momentul de față o nemulțumire legată de calitatea serviciilor, dar aici nu face referire numai la stațiunea Mamaia sau la alte zone turistice aglomerate din țară, cât face referire la întreaga țară. Deocamdată, aici trebuie să vorbim de organizarea muncii care face ca anumite produse să iasă scumpe.

Totodată, discutăm de prețurile mărfurilor, discutăm de prețul energiei și de ce nu, trebuie să discutăm și de masa salarială aferentă activității unei firme. În România, salariile au crescut, forța de muncă se găsește din ce în ce mai greu. Așadar, asta face ca anumite servicii să nu se mai desfășoare la calitatea dorită. Am început să importăm forță de muncă din Asia de Sud-Est, iar acest lucru se vede. Ar trebui să mai adăugăm că durata sezonului estival fiind una foarte, foarte redusă datorită vremii, datorită temperaturilor, datorită punctului geografic în care ne aflăm, nu se poate face un turism sustenabil pe trei luni de zile. Dacă e să discutăm cu personal care poate fi ținut la servici pentru 12 luni pe an…

Ei bine, acestea sunt câteva puncte din stațiunea Mamaia, iar aceasta este o strategie de a dezvolta în stațiunea Mamaia anumite puncte de patru-cinci stele, care să aibă și activitate pe timp de iarnă, tocmai pentru păstrarea personalului pentru a intra în sezonul estival începând cu 1 mai, cu motoarele deja încălzite, cu motoarele deja turate. Din punctul meu de vedere, v-am spus, suntem în interiorul a ceea ce se întâmplă în întreaga Românie, nu suntem nici cei mai calitativi, dar nu suntem mai puțin calitativi decât alte stațiuni sau orașe din țară.

Rep: Ce vă propuneți și la ce vă așteptați pentru a 2-a jumătate de sezon?

G.M.: În momentul de față, pentru luna august, noi executăm planul de activități și acțiuni la care ne-am gândit, pe care l-am organizat și pe care l-am pus pe picioare în iarnă și în primăvară. Evenimentele în stațiunea Mamaia vor continua în fiecare weekend, ori 3 zile pe weekend, ori 2 zile pe weekend. În Piațeta Perla, la fel, acolo sunt spectacolele pentru copii. Mai este programul cu mascote din seria Walt Disney care circulă pe plajă dimineața până la prânz, iar seara sunt pe faleza stațiunii Mamaia. Totodată suntem parteneri la mai multe evenimente cultural-artistice și sportive de anvergură, de amploare, care fac o bună promovare stațiunii Mamaia. Aici pot menționa că am participat la Maratonul Nisipului, participăm la trei sau patru evenimente de padeling, wind surfing, kite surfing pe Marea Neagră în stațiunea Mamaia și în orașul Constanța. Vom fi parteneri la Festivalul de film studențesc Regie. Vom fi parteneri la Festivalul Mamaia, de ce nu, un reper major și un simbol cultural de prim rang al stațiunii Mamaia. Așadar, luna august merge înainte, așteptăm weekend-uri pline și suntem convinși că vor fi.

Facem comunicare publică atât la nivel local, regional cât și național, suntem prezenți în calupurile de publicitate la marile televiziuni naționale și încercăm să clădim încrederea în stațiunea Mamaia, căci de notorietate nu mai este cazul. Stațiunea Mamaia este arhicunoscută la nivel de România și nu numai, iar în luna septembrie, undeva la 15-20 septembrie, tragem linie. Luna septembrie este o lună foarte bună pentru plajă datorită temperaturilor, datorită temperaturilor bune, datorită temperaturii apei mării căci apa mării este caldă de pe vară. Zgomotul de fond din stațiune este unul relativ redus. Stațiunea este mai lejeră, ea are o anumită nostalgie, o anumită elegie, devine o stațiune romantică tocmai bună pentru o anumită categorie de turiști. Și, bineînțeles, trebuie să reiterez faptul că poți veni în stațiunea Mamaia și bineînțeles, poți consuma timpul liber în orașul Constanța, dacă cumva în Mamaia nu te satisface ceva anume.

Rep: Până acum stațiunea arată mai aglomerată decât în anii precedenți, în aceeași perioadă. Care credeți că este explicația?

G.M.: Sunt mai multe explicații aici. În primul rând, cred că turiștii români aleg din ce în ce mai mult să își petreacă vacanțele pe litoralul românesc, în dauna țărilor vecine, care vindeau masiv pachete turistice pe România. Și aici mă refer la Grecia, Bulgaria, Turcia. Totodată, stațiunea Mamaia a beneficiat în ultimul an de zile de o promovare intensă la nivel național și nu numai, căci ne-am ocupat oarecum și de promovare internațională pe anumite țări țintă. Totodată, în stațiunea Mamaia există happening pentru un turist care este mulțumit de condițiile de cazare și de masă. Ei bine, este mulțumit și de petrecerea timpului liber. Are ce să facă. Orașul Constanța, la rândul lui, oferă o paletă largă de activități, atât distractive, cât și culturale.

Totodată, eu cred că acest sezon estival se va încheia la modul foarte, foarte pozitiv, cu profituri ridicate pentru operatorii economici.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.