Șapte pelicani creți din Delta Dunării, echipați cu transmițătoare GPS-GSM

Transmițătoarele vor fi folosite pentru a învăța mai multe despre comportamentul păsărilor periclitate la nivel mondial, pentru a ajuta la protejarea lor pe termen lung.
sursa foto: ARBDD/Facebook

O echipă de ornitologi de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Societatatea Ornitologică Română și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBBD) a echipat cu succes 7 pelicani creți cu transmițătoare GPS-GSM, transmite ARBDD într-o postare pe Facebook.

Este o acțiune care îmbină două proiecte internaționale de conservare – LIFE Danube Free Sky și Pelican Wat of LIFE.

În total, experții au capturat 8 exemplare juvenile de pelican creț, pe care le-au marcat cu inele color (roșu-alb), coduri unice de identificare la nivel internațional și care se pot fotografia și citi de la distanță.

Aceste inele sunt unul din modurile în care oamenii de știință pot învăța despre obiceiurile și tiparele de migrație ale păsărilor. Spre exemplu, inelele colorate au fost folosite în trecut pentru a identifica exemplare de flamingi din Estul Mării Mediterane, din țări precum Egipt, Libia, Grecia și Turcia până în Franța.

sursa foto: ARBDD/Facebook

În cazul pelicanilor capturați în această săptămână în Delta Dunării, cercetătorii au făcut un pas în față: 7 exemplare capabile de zbor au fost echipate GPS – GSM de tip patagial, montate pe aripile păsărilor și alimentate cu baterii solare.

“Aceste dispozitive furnizează zilnic, la intervale prestabilite, un volum mare de date precise despre locurile frecventate și activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mult mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor și a potențialelor amenințări”, explică ARBDD, cu specificația că datele astfel colectate vor ușura elaborarea de măsuri de conservare pentru pelicanii creți.

sursa foto: ARBDD/Facebook

Pelicanul creț, o specie aflată într-o situație complicată

Deși similari cu verii lor “comuni”, pelicanii creți sunt o specie aflată într-o situație de conservare delicată, motiv pentru care monitorizarea progresului lor este o sarcină importantă pentru autoritățile de mediu – îndeosebi în țări precum România, care adăpostește una dintre cele mai mari populații de pelicani creți din lume.

sursa foto: ARBDD/Facebook

Conform Uniunii Europene, populația globală de pelicani creți cuprinde aproximativ 7.000 – 9.000 de perechi capabile de reproducere, iar jumătate dintre acestea pot fi găsite în zona Mării Negre și cea a Mării Mediterane. Din cauza numărului redus la nivel global și al teritoriilor restrânse în care pot trăi pelicanii creți, specia este una deosebit de vulnerabilă, iar supraviețuirea sa depinde în mare măsură de intervenția umană. 

În România, păsările au fost puse în pericol de o epidemie de gripă aviară care, acum doi ani, a avut un impact negativ puternic asupra populației de pelicani creți din întreaga regiune, însă numărul lor a rămas „îmbucurător” la aproape 800 de exemplare conform ultimelor numărători realizate de Societatea Ornitologică Română.

“Activitatea pelicanilor creți monitorizați este vizibilă pentru public pe aplicația gratuită Animal Tracker, disponibilă în magazinele de aplicații atât pentru sistemele Android, cat si pentru iOS”, încheie ARBDD.

sursa foto: ARBDD/Facebook

Citește și:

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.