Există încă speranță pentru pelicanii creți din România după o epidemie de gripă aviară: Aproape 800 de specimene au fost descoperite la ultima numărătoare

sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Autoritățile de mediu au numărat 794 de pelicani creți în România în timpul monitorizării pe timp de iarnă, transmite Societatea  Ornitologică din România într-o postare pe Facebook.

“Având în vedere episodul de gripă aviară de anul trecut și impactul negativ pe care l-a avut epidemia asupra populației de pelicani creți în toată regiunea, numărul înregistrat la monitorizarea de iarnă este îmbucurător”, explică organizația.

Monitorizarea a fost realizată de către zece echipe, care au identificat specimenele și zonele din țară în care ele pot fi găsite.

Arealul de distribuție al speciei în România cuprinde următoarele zone: 

  • valea Mostiștei
  • zona Iezer Călărași, 
  • Valea Oltului inferior și confluența Oltului cu Dunărea, 
  • lacul Bistreț, județul Dolj
  • Delta Dunării și zona lagunară
  • siturile din sud-vestul Dobrogei (Bugeac, Oltina, Dunăreni, Vederoasa) 
  • coasta Mării Negre

Monitorizarea s-a realizat în cadrul proiectului internațional de conservare Pelican Way of Life, în cadrul căruia Societatea Ornitologică din România este partener, mai explică SOR.

Celelalte țări implicate în proiect au mai fost implicate Grecia, Ucraina și Bulgaria.

Amenințările la adresa pelicanului creț

sursa foto: Unsplash

Conform Uniunii Europene, populația totală de pelicani creți ar putea cuprinde de la puțin peste 7.000 la aproape 9.000 de exemplare, iar jumătate dintre acestea pot fi găsite în zona Mării Negre și cea a Mării Mediterane. Din cauza numărului redus la nivel global și al teritoriilor restrânse în care pot trăi pelicanii creți, specia este una deosebit de vulnerabilă, iar supraviețuirea sa depinde în mare măsură de intervenția umană. 

Proiectul internațional “Pelican Way of Life” a fost lansat nu doar pentru a monitoriza progresul speciei, dar și pentru a găsi modalități de a combate problemele care îi pun existența în pericol, majoritatea dintre ele cauzate de către om: coliziunea cu firele electrice, habitatele vulnerabile și ușor de deranjat și ostilitatea directă a pescarilor.

Proiectul a adus contribuții însemnate în ceea ce privește cercetarea, monitorizarea păsărilor și atragerea atenției publice, conform site-ului oficial al PWL, dar este nevoie de încă mult efort pentru ca specia să ajungă la un statut sigur.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: