GALERIE FOTO Realitatea virtuală și investigația imagistică de la distanță: Ovidius Clinical Hospital arată ce forme poate lua inovația tehnologică în domeniul medical

sursa foto: Gabriel Mateescu/Info Sud-Est

Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat multidisciplinar din sud-estul României, a deschis miercuri un nou spital, menit tratării afecțiunilor oncologice și cardiovasculare, parte a unui proiect de extindere de 15 luni care a inclus construirea de mii de metri pătrați de clădire și achiziționarea de aparatură medicală de milioane de euro

.OCH reprezintă cea mai mare investiție privată în domeniul medical în partea sud-estică a României (38 de milioane de euro până în acest moment), iar la evenimentul de deschidere a noului spital nu au fost prezenți doar membri ai presei și reprezentanți ai instituției medicale, ci și reprezentanți ai companiei a cărei aparatură medicală de ultimă generație a făcut posibilă o parte a proiectului: Siemens Healthineers.

Motivațiile din spatele extinderii

Deschiderea propriu-zisă a spitalului a fost precedată de o conferință de presă, ținută miercuri, în cadrul căreia au ținut discursuri, din partea OCH, directorul cercetării și dezvoltării Bogdan Pană, precum și Nicolae Ciufu, director medical și unul din fondatorii spitalului. Perspectiva Siemens Healthineers a fost prezentată de către Dr. Claudia Oanea, director general al companiei în România.

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Construirea spitalului și extinderea capacității sale de a trata asemenea condiții reprezintă, în cuvintele lui Bogdan Pană, o soluție locală pentru o problemă care afectează de fapt întreaga țară:

“Raportul <<Stare de sănătate în Uniunea Europeană, țara România, pe 2021>>, arată că noi avem cele mai mari rate de mortalitate prevenibilă sau tratabilă din Uniunea Europeană….306 de decese prevenibile și 210 decese tratabile la suta de mii de locuitori (…) indicatorii aceștia măsoară oamenii care au murit deși boala lor putea să fie prevenită sau tratată. Oameni până în 75 de ani”.

Cu mii de astfel de morți pe an, Constanța nu este excepție de la această situație, iar în condițiile în care 36% din pacienții oncologici ai județului merg în alte zone pentru tratament, pe când pacienții cu probleme cardiace deseori nu au nici măcar această șansă din cauza naturii necruțătoare a unei asemenea condiții, conducerea OCH a hotărât construirea noului spital pentru a oferi constănțenilor o alternativă eficientă și la îndemână – de unde și sloganul campaniei, “Aducem performanță acasă”, a explicat directorul de cercetare și dezvoltare al instituției.

Dr. Nicolae Ciufu a reiterat gravitatea problemei pe care o reprezintă lipsa serviciilor medicale de acest tip – radioterapie, cardiologie intervențională și chirurgie cardiacă îndeosebi. Potrivit fondatorului, proiectul de 15 luni a presupus construirea a 8.000 de metri pătrați de clădire (mp), 10.000 mp de parcare și amenajarea a peste 1.000 mp de spații verzi.

Clădirea noului spital nu este conectată doar la cel dintâi, ci și cu un centru de training medical: “Toate aceste trei clădiri reprezintă o entitate medicală integrată, funcțională, unde pacientul beneficiază de tot ceea ce are nevoie”.

Din partea companiei a cărei tehnologie a făcut, într-o oarecare măsură, posibilă crearea noului spital, Claudia Oanea a explicat ce presupune parteneriatul cu OCH și de ce este important faptul că spitalul constănțean a devenit primul centru de referință Siemens Healthineers din România:

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

“Un centru de referință Siemens Healthineers este un centru în care sunt îmbinate două aspecte: pe de o parte tehnologia de ultimă generație Siemens Healthineers cu performanța medicală a unității spitalicești la care facem referire (…) una care este auditată de Siemens și trebuie să îndeplinească niște criterii de performanță: performanță medicală, circuite, flow-uri, proceduri, calitatea serviciilor și rezultatele serviciilor, pentru că orice act medical până la urmă are ca și finalitate sănătatea pacientului”.

Facilitățile noului spital

Este firesc ca membri conducerii unor instituții să aibă numai lucruri bune de spus despre un asemenea proiect, dar calitatea medicinei practicate la OCH pare să fie confirmată de atitudinea medicilor care au hotărât să se alăture instituției, atât din țară cât și din străinătate. Potrivit conducerii spitalului, numărul de medici, fizicieni, asistenți operatori și alte categorii de personal va ajunge la 700 până la finalul anului.

Unul dintre acești medici este Sebastian Vasilescu, specialist în cardiologie și coordonator al Laboratorului de cardiologie intervențională a spitalului. El s-a întors în România după peste 10 ani în care și-a practicat meseria în Germania, la spitalele Helios Klinikum (Jerichower Land) și St. Jossef Hospital (Cloppenburg):

“Diferențe între spitalele din vest și OCH nu există, cel puțin din punct de vedere al aparaturii medicale, al echipei medicale și al logisticii cu care ne confruntăm, este totul identic (…) La OCH m-am întors pentru că este singurul proiect care îmi oferă condițiile de muncă pe care le-am avut și în Germania și nu sunt pus în postura să fac vreun compromis din punct de vedere profesional”, a declarat acesta pentru Info Sud-Est.

În ceea ce privește condițiile pacienților, chiar și un observator nefamiliar cu un mediu medical poate vedea câteva diferențe față de alte spitale, încă de la primul pas făcut într-una din camere, în special privința culorilor și a mobilierului. După spusele angajaților spitalului, a fost luată decizia de a decora camerele în culori precum verde și bej și de a folosi cât mai mult mobilier din lemn cu putință pentru a crea un mediu calmant pentru pacienți, departe de imaginea tradițională și “sterilă” cu care sunt oamenii obișnuiți.

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Din acest punct de vedere, nu se mai pot spune foarte multe despre cele două centre. Conform conducerii, fiecare dispune de câte 32 de paturi, dintre care șase sunt destinate îngrijirilor paliative, menite să elimine orice incomodități posibile pentru pacient – o facilitate de care persoanele cu probleme cardiace și cancer au des nevoie. În privința aspectului, camerele și holurile arată aproape identic.

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est
sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Dincolo de camere, spitalul dispune și de aparatură performantă care include anumite elemente rare nu doar în România, ci și în restul lumii. Acest fapt se datorează în mare măsură parteneriatului cu Siemens Healthineers, care a dezvoltat și a vândut o mare parte din această aparatură. Colaborarea dintre cele două instituții a început chiar înainte de apariția ideii unui nou spital.

“Compania Ovidius Hospital a decis cu ceva vreme în urmă… când au dezvoltat zona de imagistică, au ales echipamente Siemens. Mai departe, când s-a pus în discuție spitalul acesta, au venit către noi povestindu-ne despre ceea ce-și doresc să facă. (…) În mod evident și-au dorit și anumite echipamente ale noastre”, a explicat Claudia Oanea despre începutul parteneriatului dintre companie și instituția medicală. 

În inventarul aparaturii cumpărate de OCH pentru noul spital se numără următoarele:

Sistemul de radioterapie Halcyon Varian

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Un sistem de radioterapie produs de Varian, companie deținută de Siemens Healthineers, Halcyon oferă pacienților oncologi radioterapie cu intensitate modulată sau terapie cu arc volumetric ghidată prin imagine, de până la patru ori mai rapidă decât tehnologia standard, potrivit site-ului OCH.

Potrivit lui Constantin Ghioca, expert în radioprotecție a cărui companie, AC Rad, a fost responsabilă de instalarea aparatelor în spital, platforma Halcyon poate fi folosită pentru a trata de la 90 la 100 de pacienți de zi, comparat cu 50 sau 60 care ar putea fi tratați de un accelerator tradițional, dintre care există în jur de 100 în România.

Încăperea din subsolul clădirii în care se află acceleratorul se mai remarcă printr-un aspect similar cu încăperile din etajele superioare: aceleași nuanțe de bej și verde menite să creeze un spațiu relaxant pentru pacienți.

Cabina de “pilotaj” virtuală Syngo

Alt produs al Siemens, această aparatură arată poate mai puțin impresionant decât platforma Halcyon, fiind la prima vedere numai o serie de monitoare obișnuite, însă îndeplinește o sarcină impresionantă: efectuarea de scanări de la distanță.

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Mihai Drăgoi, manager în zona afacerilor digitale din partea Siemens, a explicat pentru Info Sud-Est modul de funcționare și motivul creării aparaturii Syngo – lipsa de personal în domeniul sănătății:

“În principal este vorba despre o soluție care ajută profesioniștii în domeniul sănătății să scaneze de la distanță pacienții în nevoie (…) Știm cu toții faptul că un pacient care are nevoie de o scanare CT/RMN poate să aștepte 2, 3, 4 luni în contextul unei maladii cum ar fi o boală cardiovasculară sau oncologică. Acest lucru poate avea impact nimicitor. Prin urmare, în contextul acestei lipse acute de personal, dacă un spital are la dispoziție un tehnician, el poate accesa diferite computere tomograf sau RMN din rețea, bineînțeles într-un mod de securitate avansată, prin canale VPN, și poate controla de la distanță sau doar vizualiza și lua legătura cu operatorul de la fața locului pentru demararea scanării”. 

Cu ajutorul Syngo, un specialist poate asista sau chiar efectua un control de la orice distanță, chiar din alt oraș, câtă vreme are acces la sistem, adaugă Mihai Drăgoi. 

Sistemul de angiografie Artis

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Angiografia este tehnica de vizualizare imagistică a interiorului vaselor de sânge și a organelor, iar sistemul Artis este, după spusele reprezentanților Siemens, cel mai performant astfel de sistem disponibil în lume în acest moment. 

O afirmație ambițioasă, dar cert este că Artis se bucură de niște voturi de încredere notabile: noua versiune a sistemului a primit în 2022 aprobare din partea FDA, autoritatea americană care se ocupă, printre altele, de protejarea sănătății publice și evaluarea dispozitivelor medicale înainte ca acestea să poată fi vândute în mod legal pe piața din Statele Unite.

Valentin Leica, șeful secției de cardiologie al OCH, a explicat modurile în care poate fi folosit sistemul:

“Este un aparat unde se pot efectua corona-radiografii, diagnostic de boală coronariană (incapacitatea vaselor de oxigen de a asigura un aport corespunzător de oxigen), atât cronică cât și acută, implantare de stenturi. Pe parcursul timpului vom evolua de la implantare de stent până și la implantări de valve, protezare valvulară intervențională, fără a mai fi necesară și o operație clasică, să zic așa. Suntem mulțumiți să avem acest aparat din mai multe considerente: Unu, radiația este minimă, deci atât pacientul cât și noi ca medici o să profităm pe partea asta; doi, calitatea imaginii foarte bună și de asemenea manevrabilitatea. Este făcută pentru a ne facilita și a ne ușura o munca, putând acționa foarte ușor”, explică doctorul.

“Putem tratata orice tip de pacient, indiferent de greutate și de comorbidități”, adaugă specialistul.

Sistemul de realitate virtuală

sursa foto: Gabriel Mateescu/ Info Sud-Est

Deși spitalul beneficiază de multe tehnologii inovative și, cel puțin la prima vedere, impresionante, probabil cel mai spectaculos articol prezentat de OCH și Siemens se găsește în centrul de antrenament al noii instituții – într-o încăpere spațioasă, descrisă drept un spațiu de pregătire potrivit pentru cursuri demonstrative și pentru eventuale conferințe, este prezentă o unealtă de pregătire atipică pentru domeniul medical – o cască de realitate virtuală care permite utilizatorului să interacționeze în mod direct cu datele colectate în cursul unui control medical.

“Avem posibilitatea să manipulăm atât date de la computerul tomograf cât și RMN, iar examinările pe care le-ați provin de la pacienți reali, care au fost scanați la un anume punct în timp pentru impunerea unui diagnostic”, a explicat reprezentantul Siemens Mihai Drăgoi în timp ce demonstra modul în care casca de realitate virtuală crează holograme cu care purtătorul poate interacționa numai prin mișcările mâinii pentru a analiza până la cel mai mic detaliu rezultatele dorite.

Din păcate, experiența nu poate fi în totalitate capturată video, din motive evidente – numai purtătorul căștii poate vedea holograma creată, însă tehnologia pare promițătoare din perspectiva cadrelor medicale. Cel puțin, asta este opinia lui Nicolae Ciufu, directorul medical al OCH.

“E o tehnologie cu care te poți pregăti pentru operație (…) Cu chestia asta, vezi leziunea și îți poți pregăti foarte bine intervenția. Așa, noi ne imaginăm cum e, citim un CT, un RMN, vedem că are 3 centimetri, una alta, dar când o vezi 3D, vezi unde e leziunea, știi cât de aproape este de un vas sau de un element important anatomic și îți faci un plan de intervenție. Din punct de vedere al practicianului, nu văd niciun element negativ”, a explicat chirurgul pentru Info Sud-Est.

Dispozitivul este unul unic în lume, iar pentru moment este folosit numai în scopuri educative, dar departamentul de cercetare și dezvoltare al companiei Siemens lucrează în prezent pentru a aduce produsul la un stadiu în care să poată fi inclus în practica clinică – nu doar de radiologi, dar și de către chirurgi, a afirmat Florin Preoteasa, unul din reprezentanții Siemens Healthineers.

Deschiderea noului spital OCH reprezintă nu doar o veste bună pentru constănțenii care suferă de afecțiuni oncologice și cardiace, dar și o altă dovadă că viitorul omenirii este unul digital, iar dezvoltările în domeniul realității virtuale și comunicării la distanță își pot face simțite prezența în cele mai neobișnuite locuri. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Felicitari OCH pentru deschiderea celui mai modern si eficient spital multidisciplinar din sud-estul Romaniei. Faptul ca se doreste crearea unui centru de referinta Siemens Healthineers si alte investitii in sistemul medical din aceasta regiune ofera un plus de incredere in ceea ce priveste nivelul asistentei medicale si mareste sansa ca multi pacienti sa primeasca tratamentul corect si in timp util.

Comments are closed.