În Costinești sunt așteptați cei mai mulți turiști în weekend-ul care precede 1 Mai, mai ales că stațiunea e gazda Festivalului Beach Please, începând cu ziua de joi. Evenimentul, care durează patru zile și la care ar urma să participe mii de tineri, aduce pentru prima dată în România anumiți artiști din industria internațională, din genurile trap, rap, urban și hip & hop.
În stațiune, primii participanți la festival au început să vină încă de luni, iar marți aceștia își ridicau deja brățările care le confirmă participarea la festival. Media de vârstă a participanților este scăzută, iar stațiunea este populată în această perioadă cu precădere de copii și adolescenți.


Evenimentul a ocupat toată plaja și obstrucționează accesul la plajă al celorlalte persoane, care nu participă la festival. Intrarea la festival costă de la 400 la 700 de lei pentru toate cele patru zile de concerte.




În Costinești, șanțurile săpate pentru diferite lucrări la sistemul de canalizare au fost astupate rapid și superficial, doar pentru ca trama stradală să poată fi relativ funcțională înainte de sosirea valurilor de festivalieri și începutul concertelor, ne-au explicat localnicii cu care am discutat în timpul documentării.



Dughenele ruginite de pe strada principală ori restaurantele de pe partea opusă plajei nu au fost reabilitate sau curățate corespunzător, iar atmosfera generală este de îmbâcseală și șantier, probabil și din cauza gardurilor de plasă inestetice folosite de organizatorii festivalului.





Context
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a efectuat, în 11 aprilie, o vizită de lucru în Costinești, în urma căreia a transmis un mesaj dur referitor la modul în care arată stațiunea și a vorbit chiar de posibilitatea ca acesteia să i se retragă statutul de stațiune turistică de interes național.
La câteva zle însă, ministrul Cadariu a transmis că de vină pentru scăderea numărului de turiști pe litoral în 2022 ar fi fost știrile false.
El nu a dat vreun exemplu de informație falsă și nici nu a furnizat o demonstrație în sprijinul afirmației sale. Dar chiar ministrul Cadariu anunțase cu câteva zile mai devreme că a găsit multe nereguli în stațiunea Costineşti și a avertizat că situaţia este îngrijorătoare mai ales în privinţa siguranţei turiştilor.
G4Media și Info Sud-Est au publicat în 2022 o serie de reportaje de pe litoralul românesc al Mării Negre care arătau cum stațiunile au fost invadate de blocuri faraonice, fără pic de verdeață, sau terase ilegale.
Ulterior, la doar două săptămâni de la anunțul privind posibilitatea declasificării stațiunii din cauza deficiențelor, același ministru anunța rezolvarea problemelor: ”Va fi un sezon mai bun decât sezonul trecut”.
- Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, despre susținerea pentru profesori: ”Ne asumăm amânarea anului școlar pentru că este un risc mic comparativ cu riscul mare de colaps al sistemului de educație în următorii 5 ani” - 25 mai 2023
- Prezență mare la vot în diaspora turcă din România, pentru alegerile prezidențiale din 14 mai/ Prezență record la urne în întreaga diasporă - 8 mai 2023
- De ce se răspândesc teoriile conspirației în rândul studenților? ”Le oferă statisfacția că sunt aproape de adevăr/ Personalitățile din politică sau showbiz, principalii vinovați” – student la “Ovidius” - 29 aprilie 2023
Sincer cred ca tot s-au facut niste imbunatatiri acestei statiuni de cand se tine acest festival aici, avand in vedere ca aceasta statiune e moarta de ani buni de zile din punct de vedere al investitiilor.