
Am călătorit cu trenul pe ruta Constanța-Tulcea timp de aproximativ patru ore, un traseu care este făcut cu mașina în mai puțin de două ceasuri. Coji de semințe aruncate în vagon, geamuri care nu se puteau deschide şi o baie care nu se poate încuia creează imaginea unei experiențe rușinoase pe drumul care leagă litoralul românesc de Delta Dunării.
Pentru a scăpa de cozile interminabile care se formează deseori la ghişee, am intrat pe aplicația CFR Călători pentru a-mi achiziționa un bilet online. Doar două trenuri erau disponibile la acel moment, fiind şi singurele care fac legătura dintre cele două oraşe din Dobrogea și între mare și Deltă. Am ales să plec cu trenul de după-amiază, cel de 15:40, urmând să ajung la Tulcea peste aproximativ patru ore, puțin peste 19:30.
Ajuns la gară, mă îndrept spre spațiile destinate accesului către peroane. Interiorul gării pare destul de curat, cu tomberoane de gunoi plasate pe margine, fără ambalaje aruncate în voie sau oameni ai străzii care îşi fac veacul pe acolo, aşa cum arăta Gara Constanța până nu demult.

O locomotivă cu două vagoane vechi staționează pe linia 2. Pe tăblița de fier agățată pe ultimul vagon se distinge, printre urmele de rugină şi părți căzute, că ruta este Constanța-Tulcea. M-am urcat, urmând să-mi aleg imediat un compartiment, deoarece locul pe bilet şi vagonul nu sunt precizate.

Fără să stau prea mult pe gânduri, îmi aleg cel de-al doilea vagon şi primul compartiment. Mai multe coji de semințe sunt aruncate pe jos, dar şi în vizeta care joacă rolul de coş de gunoi, destul de neîncăpătoare de altfel. Scaunele sunt uzate de vreme. La prima lovitură uşoară cu mâna, sare praful. Geamul compartimentului nu poate fi deschis pentru a lăsa aerul proaspăt de afară să intre.

Plecăm la ora stabilită din Constanța, cu niciun minut mai mult sau mai puțin. După aproximativ jumătate de oră, ajungem în gara din Medgidia, iar uşa compartimentului se deschide violent din inerție, cum se întâmplă şi atunci când trenul parcurge un drum unde sunt curbe. Facem, astfel, o oprire de 30 de minute pentru ca trenul cu ruta Bucureşti-Medgidia să se sincronizeze cu al nostru, iar călătorii să schimbe vagoanele cu cele care pleacă spre Tulcea.

În câteva minute, un vagon aproape gol, cu doar o mână de oameni, se umple cu studenți, femei, bătrâni şi animale de companie.
La jumătatea drumului, am mers la baia trenului, unde domina mirosul puternic de urină. WC-ul era nefuncțional, nu se putea trage apa, iar chiuveta era înfundată cu servețele folosite. De hârtie igienică nici nu putea fi vorba.

Pe un suport situat deasupra chiuvetei se aflau două bucăți de săpun brut refolosite, de culoare roz, aşezate una deasupra alteia.

De asemenea, uşa băii trenului nu asigură intimitatea necesară, deoarece nu se mai închide, nu avea un zăvor sau o altă metodă pentru a te simți mai în siguranță.

- Lucrările la Sala Polivalentă din Constanța abia au trecut de jumătate, deși proiectul trebuia finalizat în iunie 2021/ Noul termen înaintat de CNI – prima jumătate a anului 2024 - 30 mai 2023
- VIDEO Cum este văzută starea presei din România de trei studenți de la jurnalism: “Trebuie să fie mai liberă, iar oamenii să deosebească informația adevărată de cea falsă” - 27 mai 2023
- Lucrările de consolidare a Comandamentului Marinei Militare din Constanța au ajuns la 90%/ Noul termen de finalizare înaintat de MApN – sfârșitul lui 2023 - 23 mai 2023
“Experienta rusinoasa”? F…g dezgustator.
La geamurile vagoanelor erau trase rulourile ? Doar ” aspirator ” de mirosuri și alte cele ați trăit ???
DACĂ NIMENI NU ESTE INTERESAT DE CONDIȚIILE INUMANE AL ACESTOR VAGOANE, ÎNCĂ DE PE TIMPURI.. SA VENIȚI IARNA SA VEDEȚI CA NICI CĂLDURĂ NU DAU ESTE UN DEZASTRU.. TRIMITEȚI UNDEVA.. PENTRU CA TRĂIM TOTUȘI ÎNTR O SOCIETATE CÂT DE CÂT.. BILETELE DE TREN SUNT ATÂT DE SCUMPE…. NU MI SE PARE NORMAL.
La noi la Tulcea așa a fost, este și va fi întotdeauna