Exponatul lunii la Muzeul de Istorie din Constanța

info-sud-est-minacMuzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța prezintă Exponatul lunii februarie 2016: Unități de măsură din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

Vizitatorii pot vedea, în original, două tipuri de okale și metrul-etalon, unități de măsură unice, impuse, prin lege, de domnul Principatelor Române.

Admirându-le, vizitatorii își pot aminti de legendele despre domnul Cuza, obișnuit să umble prin târguri, deghizat în târgoveț sau țăran, și să controleze, la fața locului, respectarea legii.

Exponatul lunii februarie 2016, Unități de măsură din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, este expus la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 3-29 februarie 2016.

Momentul 1859 reprezintă, în istoria românilor, debutul realizării statului naţional unitar român. Personalitatea cea mai importantă este colonelul Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei – pe 5 ianuarie 1859 – şi al Ţării Româneşti – pe 24 ianuarie 1859 -.

Alexandru Ioan Cuza și Dobrogea

Alexandru Ioan Cuza a trecut de două ori prin Dobrogea, în drumul spre Constantionopol. Prima călătorie, în 1860. Atunci a străbătut drumul Galaţi-Sulina. Călătoria este descrisă de Dimitrie Bolintineanu, care făcea parte din suita care-l însoţea.

Mai importantă pentru noi, dobrogenii, este trecerea pe pământ dobrogean, spre capitala Imperiului Otoman, din mai 1864. De data aceasta, Cuza vroia să obţină recunoaşterii noii Constituţii a ţării. Domnul a călătorit pe calea ferată Cernavodă-Constanţa, cu trenul expres condus de preşedintele companiei engleze D.B.S.R., Trevor Barkley, care, drept mulţumire, la sfârşitul călătoriei, a primit un ceas cu iniţialele domnului bătute în diamante. La Cernavoda, musulmanii l-au întâmpinat pe Domnul României cu urale şi cu un batal înfăşurat în Tricolor.

Metrul etalon, introdus în 1864 de Alexandru Ioan Cuza, este confecţionat din alamă, cu gradaţia aplicată pe o bandă de argint. Are gravată indicația „Metru etalon. Principatele Unite Române”. Este păstrat în cutia sa originală, din lemn. Prototipul este cel francez, care reprezintă a 10 milioana parte din cuartul meridianului pământului.

Ocaua lui Cuza reprezintă unitatea de măsură pentru lichide și greutăți. A fost introdusă, prin lege, în 1866. Greutatea de 3 oka. Oka cu 7 submultipli, ce măsoară de la 200 până la 4. Fiecare dintre submultiplii, are inscripționat, pe fundul său, gramajul.

Greutățile de alamă de la un kilogram în jos puteau avea și forma unor pahare conice, ce se puteau introduce unul în celalalt și păstra într-o cutie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: