O eclipsă solară, care va fi vizibilă parțial și în România, cu o acoperire a Soarelui de 33-44%, va putea fi observată în cursul zilei de marți, transmite Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.
Fenomenul va începe cel mai devreme în nord-vestul țării, în jurul orei 12:20, dar întârzierile în restul țării vor fi de doar câteva minute. Cel mai târziu va începe în sud-estul țării, la 12:28.
Eclipsa va putea fi observată de pe teritoriul întregii țări, dar cel mai mare grad de acoperire al Soarelui va putea fi văzut în nord-estul țării, aproximativ 44%.
Tot de zona geografică va depinde și durata eclipsei. În nord-vest, aceasta va dura aproximativ două ore și 18 minute, iar în nord-est, două ore și 26 de minute.
Eclipsa va putea fi observată pe glob din Europa, zona de nord-est a Africii și Asia, cu diferite procente de acoperire. Maximul eclipsei se va produce undeva în centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.
Cum poate fi observată eclipsa
Eclipsa poate fi observată în siguranță fără multe instrumente, fiind nevoie doar de un filtru de sudură verde, închis la culoare, care poate fi găsit în magazinele specializate de astronomie.
Se poate folosi de asemenea și ochelari pentru eclipsă, dar niciodată ochelari de soare.
În lipsa acestor echipamente, poate fi folosită și metoda proiecției. În spatele unui telescop sau al unei lunete, la ocular, se poate pune o foaie sau un carton alb. Discul solar va fi proiectat pe foaie sau pe carton, permițând mai multor oameni să vizioneze astfel eclipsa.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: