
O echipă de israelieni care susține că a manipulat peste 30 de alegeri din întreaga lume, folosind hacking, sabotaj și dezinformare automată pe rețelele de socializare, a fost demascată în cadrul unei noi investigații, relatează The Guardian.
Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani, care în prezent lucrează în domeniul privat folosind pseudonimul “Jorge”, și se pare că a lucrat pe ascuns în alegerile din diferite țări timp de peste două decenii.
El este demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod “Team Jorge”, au fost demascați prin intermediul unor imagini luate sub acoperire și a unor documente care au fost dezvăluite pentru The Guardian.
Hanan nu a răspuns la întrebări detaliate despre activitățile și metodele Team Jorge, dar a declarat: “Neg orice abatere”.
Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, pe care alții le descriu drept “operațiuni secrete”, erau disponibile pentru agențiile de informații, campaniile politice și companiile private care doreau să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că acestea au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.
Mii de profiluri false pe conturile de socializare
Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions, sau Aims, care controlează o armată vastă de mii de profiluri false de socializare pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri au chiar și conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.
Consorțiul de jurnaliști care a investigat echipa Jorge include reporteri de la 30 de instituții, printre care Haaretz, Le Monde, Radio France, Der Spiegel, Paper Trail Media, Die Zeit, TheMarker și OCCRP. Proiectul, care face parte dintr-o investigație mai amplă privind industria dezinformării, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație non-profit franceză a cărei misiune este de a urmări activitatea reporterilor asasinați, amenințați sau încarcerați.
Imaginile sub acoperire au fost filmate de trei reporteri, care au abordat echipa Jorge dându-se drept potențiali clienți.
În mai mult de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au vorbit despre modul în care ar putea aduna informații despre rivali, inclusiv prin utilizarea tehnicilor de hacking pentru a accesa conturi de Gmail și Telegram. S-au lăudat că au plantat materiale în surse de știri legitime, care sunt apoi amplificate de software-ul de gestionare al roboților Aims.
Se pare că Hanan și-a desfășurat cel puțin o parte din operațiunile de dezinformare prin intermediul unei companii israeliene, Demoman International, care este înregistrată pe un site web administrat de Ministerul israelian al Apărării pentru a promova exporturile de apărare. Ministerul israelian al Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii.
“Haideți să vă arăt cât de sigur este Telegram”
Demonstrând interfața Aims, Hanan a trecut prin zeci de avatare și a arătat cum pot fi create profiluri false într-o clipă, folosind file pentru a alege naționalitatea și sexul și apoi potrivind imaginile de profil cu numele.
“Acesta este spaniol, rus, vedeți asiatici, musulmani. Haideți să facem un candidat împreună”, le-a spus el reporterilor sub acoperire, înainte de a se decide asupra unei imagini a unei femei albe. “Sophia Wilde, îmi place numele. Britanică. Deja are e-mail, data nașterii, totul”.
Nu mai puțin alarmante au fost demonstrațiile făcute de Hanan cu privire la capacitățile de hacking ale echipei sale, în care le-a arătat reporterilor cum poate penetra conturile Telegram și Gmail. Într-un caz, el a afișat pe ecran contul de Gmail al unui bărbat descris ca fiind “asistentul unui tip important” în alegerile generale din Kenya, care aveau loc peste câteva zile.
“Astăzi, dacă cineva are un Gmail, înseamnă că are mult mai mult decât un simplu e-mail”, a spus Hanan în timp ce dădea clic pe e-mailurile, dosarele de proiecte, contactele și unitățile de discuri ale țintei. El a arătat apoi cum a pretins că poate accesa conturi de pe Telegram, o aplicație de mesagerie criptată.
“Știu că în unele țări se crede că Telegram este sigur. Vă voi arăta cât de sigur este”, a spus el, înainte de a arăta un ecran în care părea să parcurgă contactele de pe Telegram ale unui strateg kenyan care lucra pentru președintele William Ruto în acel moment.
Hanan nu a răspuns la solicitări detaliate de comentarii din partea reporterilor, susținând că are nevoie de “aprobarea” unei autorități nespecificate înainte de a face acest lucru. Cu toate acestea, el a adăugat: “Pentru a fi clar, neg orice abatere”.
- Ucraina a dat acceptul pentru măsurătorile în zona Bîstroe, operațiunea a început sâmbătă / Echipa e formată din doi specialiști români și unul ucrainean - 27 martie 2023
- Se oprește apa în mai multe zone din Constanța/ Lucrare RAJA programată miercuri - 27 martie 2023
- Constanța, sub cod galben de vânt/ Rafalele depășesc luni 65 km/h - 27 martie 2023