
În cadrul ședinței din 31 august a.c., consilierii municipali au votat în unanimitate constituirea CL ca parte civilă într-unul dintre dosarele în care fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța.
Prin decizia lor, consilierii locali au recunoscut existența unui prejudiciu de aproximativ 4 milioane de euro produs municipiului Constanța de fosta conducere. Este vorba de dosarul în care Radu Mazăre a fost cercetat pentru vânzarea subevaluată a terenurilor aferente Cazinoului și Palatului Regal din stațiunea Mamaia.
Aceasta a fost a doua oară în care magistrații au cerut Consiliului Local Constanța să hotărască dacă se consideră și se constituie parte civilă în procesul în care este judecat fostul primar.
Primul episod s-a consumat în 30 martie 2015, atunci când Radu Mazăre nu își înaintase demisia și era încă primarul Constanței și președintele PSD Constanța. La acea vreme, solicitarea procurorilor DNA nu a fost nici respinsă și nici aprobată în Consiliul Local. Șase consilieri au votat ”pentru” constituirea CL ca parte civilă în dosar, șase consilieri au votat ”împotrivă”, iar 11 consilieri (printre care și consilieri social-democrați) s-au abținut.
După ședința respectivă, cu privire la abținerile consilierilor PSD și referitor la constituirea CL ca parte civilă în dosarul lui Radu Mazăre, Decebal Făgădău declara că este „rezultatul măsurătorii fricii și al bărbăției”: „Suntem într-o situaţie aberantă. Consiliul Local a aprobat nişte vânzări, Consiliul Local a aprobat la ce preţuri să se facă aceste vânzări, Consiliul Local a făcut o expertiză pe care şi-a însuşit-o din care reiese că nu există niciun prejudiciu. Pe cale de consecinţă mi se pare nefiresc ca să recunoşti un potenţial prejudiciu atâta vreme cât tu ai votat consecvent pentru vânzare, pentru stabilire de preţ şi pentru faptul că nu există un prejudiciu. Am suferit o dezamăgire, mă gândesc la repercusiunile politice ale acestui vot de astăzi, inclusiv demisia mea din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale”, a fost declarația viceprimarului de la acea vreme, citată de mediafax.ro.
În cel de-al doilea episod similar, consumat un an mai târziu, noul consiliu municipal, în frunte cu Decebal Făgădău (astăzi, primarul Constanței), a votat în unanimitate recunoașterea prejudiciului de 4 milioane de euro pe care fosta administrație l-a adus municipiului.
Stațiunea vândută ”la bucată” pentru prețuri derizorii
În 2004, Primăria Constanța a vândut către firma SC Light System SRL, prin negociere directă, 1,5 hectare de teren în inima stațiunii Mamaia la un preț derizoriu: doar 23,56 euro/mp. Prejudiciul estimat de experții DNA se ridică la un milion de euro. Suprafața imensă reprezenta curtea Palatului Reginei Maria și se afla în patrimoniul monumentului istoric, dar în proprietatea administrației locale.
Trei ani mai târziu, în anul 2007, Radu Mazăre a mai vândut 1,7 hectare de teren aferent Cazinoului tot în schimbul unei sume modeste, provocând un prejudiciu de 2,9 milioane de euro.
La scurt timp după publicarea în ziarul Info Sud-Est a anchetelor referitoare la vânzarea Palatului Reginei Maria și a terenului aferent, Radu Mazăre a fost chemat la sediul Direcției Naționale Anticorupție din Constanța pentru a i se aduce la cunoștință că procurorii au deschis un nou dosar penal pe numele său și au început cercetările referitoare la vânzarea terenului aferent Palatului Reginei Maria la un preț derizoriu.
„Mă caută să dau cu subsemnatul pentru orice. Pot să vă dau și un exemplu. Spre exemplu m-a chemat acu câteva zile la DNA Constanța să mă anunțe că au început… fac cercetări despre cum a vândut Primăria terenul de la Club Castel. Știi că e celebrul Castel din stațiunea Mamaia care a fost privatizat în 2003 și Primăria a vândut terenul aferent în 2004. Și m-a chemat procurorul și a spus că anchetează să vadă întrucât a apărut pe o publicație online că l-am vândut în 2004 cu 25 de euro/mp și anchetează să vadă dacă nu-i subevaluat”, a declarat primarul Constanței în cadrul unei emisiuni moderate de Victor Ciutacu la postul de televiziune România Tv.
Jumătate de an mai târziu, în luna aprilie 2015, Radu Mazăre a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurorii DNA Constanța de săvârșirea a patru infracțiuni de abuz în serviciu, una dintre acestea făcând referire la vânzarea terenului de la Castel.
În rechizitoriu, procurorii cer, în premieră în dosarele lui Radu Mazăre, anularea contractului de vânzare-cumpărare a Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia, dar și a terenului aferent, dat fiind faptul că, dincolo de prețurile derizorii în schimbul cărora au fost tranzacționate, cele două imobile au fost vândute și fără înștiințarea Ministerului Culturii deci, implicit, fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune.
Trioul toxic: omul lui Năstase, Sorin Ovidiu Vântu și fostul soț al Elenei Udrea
SC Light System SRL, firma care a fost „cadorisită” de SC Mamaia SA și Primăria Constanța la începutul anilor 2000, are o istorie controversată prin prisma acționariatului acesteia și a schimbărilor de asociați de-a lungul ultimului deceniu.
Pe la conducerea firmei s-au perindat:
-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.
- 14 case și terenuri, păduri, șalupă, rulotă, mașini și zeci de mii de euro, averea lui Dumitru Buzatu, absolventul de Filosofie, bugetar de 30 de ani și șeful celui mai sărac județ, cu pensie specială de fost parlamentar - 22 septembrie 2023
- Poliția Constanța face sondaj în rândul populației pentru a aflat câtă încredere mai au oamenii în instituție și ce imagine are aceasta după tragedia rutieră din 2 Mai - 22 septembrie 2023
- DIICOT refuză să vorbească despre lipsa activității din ultimii doi ani în Portul Constanța, motivând că ”nu sunt informații de interes public”/ Procurorii recunosc că nu au evidențe despre combaterea traficului de droguri în Port - 22 septembrie 2023