Insula Santorini se află în Marea Egee, aparţine Greciei, are o suprafaţă de 79 kilometri pătraţi şi doar 15.000 de locuitori. În 2018 a avut 8 milioane de turişti străini care au lăsat pe insulă 1 miliard de euro. Anul acesta, autorităţile locale au anunţat că, de-a dreptul, insula Santorini este în pragul colapsului din cauza saturaţiei turistice.
În 2017, pe insula Santorini au fost înregistrate aproape 6 milioane de înnoptări turistice, la care s-au adăugat alte 2 milioane de vizite ocazionale, de o zi. În 2018, au acostat în Santorini 474 de nave de croazieră, cu aproape 750.000 de pasageri la bord. Numai media acestora se ridică la aproape 2000 de pasageri de croazieră pe zi. În unele zile, însă, au debarcat peste 18.000 de pasageri, mai mult decât totalul numărului de locuitori.
Insula Santorini a înregistrat oficial în 2017 un număr de 107,8 turişti pe zi la 100 de locuitori stabili, unul dintre cei mai ridicaţi indicatori din lume. 15% din suprafaţa insulei este, acum, construită deşi cea mai mare parte a insulelor greceşti au un procentaj de construcţii de doar 1% din teritoriu.
Autorităţile locale atrag atenţia că insula Santorini nu mai poate fi vizitată de nici un vizitator în plus şi că sunt necesare planuri generale de descurajare a turismului. Problemele de mediu generate de cei aproape 8 milioane de vizitatori pe nici 80 de kilometri pătraţi sunt imense. Este vorba despre deşeurile menajere ce rămân pe insulă, de transportul alimentelor, băuturilor şi tuturor celor necesare pentru câteva milioane de persoane într-un timp foarte scurt. Nici infrastructura – reţelele de canalizare, apă, energie electrică – nu poate face faţă. De asemenea, serviciile medicale şi de asistenţă de urgenţă nu pot fi niciodată pregătite pentru milioanele de turişti.
Grecia este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa, în anul 2018 fiind vizitată de peste 35 de milioane de persoane. În Uniunea Europeană, Grecia este pe locul al doilea în clasamentul numărului de paturi turistice (118) raportat la numărul de locuitori (1000), după Croaţia (255 paturi la 1000 de locuitori) dar înaintea Austriei (115 paturi la 1000 de locuitori), a Italiei, Franţei şi Spaniei.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: