
Ministerul rus al Apărării afirmă marți că a doborât două drone ucrainene care au pătruns în spațiul aerian din zona Moscovei, scrie BBC.
Alte două drone au fost interceptate deasupra regiunii Briansk, la nord-est de granița ucraineană, au adăugat autoritățile ruse.
Zborurile au fost oprite temporar spre și dinspre aeroporturile din Moscova la începutul zilei de marți, a precizat ministerul.
Spațiul aerian deasupra Moscovei a fost închis de mai multe ori în ultimele zile, pe măsură ce rapoartele privind atacurile cu drone au devenit tot mai numeroase.
Rusia a declarat că nu au fost înregistrate pagube, dar reporterii Reuters aflat într-un orășel din apropierea Moscovei a observat pagube ușoare produse unei clădiri rezidențiale. Autoritățile ruse au restricționat perimetrul din jurul clădirii și au colectat posibile fragmente de drone.
Aceste anunțuri coincid cu afirmații ale forțelor armate ucrainene conform cărora trupele ucrainene au realizat câștiguri “semnificative din punct de vedere tactic” în vestul regiunii Zaporojie, scrie Sky News.
Forțele ucrainene își continuă atacurile spre Meliotopol, un oraș cheie pentru contraofensiva ucraineană, dar pentru moment, eforturile sunt concentrate în jurul orașului Robotyne.
Un avans în zona Robotyne, la 80 de kilometri distanță de Meliotopol, ar avea o semnificație strategică considerabilă, deoarece ar permite trupelor ucrainene să depășească cele mai dese câmpuri minate ale forțelor ruse, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Statele Unite.
Afirmația vine la câteva zile după ce mai mulți oficiali și membri ai comunității de informații din Statele Unite au declarat pentru The Washington Post că trupele ucrainene ar putea să nu reușească să treacă de apărarea rusă penru a captura Meliotopolul, ceea ce ar însemna un eșec al scopului principal al contraofensivei ucrainene – Meliotopol este considerat poarta spre Crimeea, iar capturarea orașului ar rupe legătura terestră a Rusiei cu peninsula.
Între timp, ambasada americană de la Minsk a transmis cetățenilor americani aflați încă în Belarus să părăsească țara cât mai rapid, transmite Europa Liberă.
Este al doilea astfel de avertisment transmis de ambasadă în ultimele luni, iar motivele țin de susținerea regimului de la Minsk pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei. Mercenari ai grupului Wagner se află încă în țară, iar mai multe state membre ale NATO au început să închidă puncte de trecere la granița cu Belarus.
Lituania a închis vineri astfel două astfel de puncte, iar autoritățile liutaniene, precum și cele din Polonia și Letonia au anunțat că mai multe puncte de trecere ar putea fi închise în viitor.
- Neversea 2024: S-a stabilit perioada de desfășurare a ediției a șasea a celui mai mare festival de pe litoral - 21 septembrie 2023
- Cum sunt întreținute armele nucleare: O privire în bazele de rachete și instalațiile de producție ale SUA, care vor investi 750 de miliarde de dolari pentru modernizarea sistemului de apărare nucleară - 20 septembrie 2023
- Lupta pentru grâne: De ce contează atât de mult cerealele ucrainene și ce rol joacă România ca unul dintre cele mai importante puncte de tranzit - 20 septembrie 2023