
Dezbaterea organizată vineri seară de OPTAR a expus cele mai vulnerabile puncte din proiectul regulamentului de parcare pus în dezbatere publică de Primăria Constanța.
Totodată, dialogul a conturat și anumite puncte-cheie în care comunitatea și administrația locală ar putea conlucra pentru a gestiona echitabil lipsa locurilor de parcare raportat la creșterea rapidă a numărului de mașini din oraș.
”Empatie, dar nu gratuitate” a fost concluzia dezbaterii moderate de Marian Ivan, liderul Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ din România (OPTAR) și la care au intervenit reprezentanți ai societății civile, consilieri locali, și alți reprezentanți ai Primăriei Constanța.
Reprezentanții OPTAR au deschis dezbaterea printr-o expunere de caracteristici și puncte care ar trebui luate în calcul pentru ca politica parcărilor din Constanța să fie eficientă pe termen lung.
Marian Ivan, liderul OPTAR, a declarat că ”trebuie să înțelegem problemele oamenilor, să ne punem în pielea lor, dar nu trebuie să existe nici gratuități, este o percepție greșită, cu excepția persoanelor cu dizabilități”.
Acesta a mai comparat bulevardele din Constanța cu ”niște piste de formula 1”, drept pentru care oamenii nu pot concepe că ”își pot pierde timpul” în transportul în comun:
- ”E greu să le spui oamenilor că acum trebuie să plătească o taxă pentru parcare, când toți ceilalți de până acum le-au spus că nu trebuie”, a mai punctat acesta.
Răzvan Popescu Mirceni, reprezentant al Oceanic Club Constanța, a ridicat problema responsabilității producătorilor de mașini, numind-o o ”componentă de responsabilitate socială”. Acesta a mai subliniat și necesitatea cheltuirii transparente a banilor care vor fi colectați din taxa de parcare, spunând că aceștia ar trebuie să fie administrați exclusiv în zona de management a transportului.
Ionică Bucur, fost profesor de Urbanism la Universitatea ”Ovidius” Constanța, a subliniat că, din punctul său de vedere, politica de parcare înaintată de Primăria Constanța nu reprezintă un document de politică publică, din moment ce prezintă o analiză SWOT:
- ”Ca să ajungem la un rezultat corect, eficient și acceptabil trebuie să pornim de la bază, să redefinim această politică publică (…) Vine domnul primar, care a fost ales și a promis că rezolve probleme pentru oameni. Primarul face un lucru firesc, mie îmi e puțin milă de un primar, indiferent cine e, pentru că nu are pe cine să se sprijine ca să facă un regulament de politică publică, apoi de parcare. Am citit nu numai politica de parcare, ci și documentele care însoțesc proiectul de regulament de parcare. Am găsit un referat făcut de un așa zis compartiment de specialitate. Pentru un astfel de document îți trebuie oameni de specialitate, resursă de timp, e greu să ceri asta serviciului de Urbanism din Primăria Constanța, când timpul lor e ocupat 99% cu activitatea de rutină”.
Marian Ivan, reprezentantul OPTAR, a subliniat că regulamentul de parcare din Constanța este unul dintre cele mai bune din România, dar acesta ”a sărit niște etape”. Ivan a declarat că reprezintă o problemă faptul că ridicarea gratuității parcării nu este înlocuită de alternative pentru cetățeni.
Teodor Popa, reprezentantul Asociației Civitas Constanța și consilier local PNL, a declarat, la rândul său, că regulamentul de parcare elaborat de primărie este ”foarte bun, dar are multe scăpări”, subliniind că este adeptul amenzilor foarte mari pentru cei care nu plătesc taxa de parcare. Acesta a mai precizat faptul că municipiul Constanța nu este ”unul oarecare”, ci un spațiu care este asaltat de turiști în timpul sezonului estival, perioadă în care constănțenii se confruntă cu probleme foarte mari în privința locurilor de parcare.
Dumitru Caragheorghe, consilier local USR PLUS Constanța, a spus că problema regulamentului a fost reprezentată de ”comunicare”. Caragheorghe a subliniat că 30% dintre mașini ar trebui să fie considerate parcate ilegal, conform Codului Administrativ, pentru că acestea sunt lăsate pe trotuare. Caragheorghe a spus că regulamentul nu va rezolva toate problemele parcărilor, dar acesta va reprezenta un punct zero pentru viitoarea politică a mobilității din Constanța.
Marian Ivan a subliniat că în momentul în care parcările sunt gratuite și cererea este foarte mare: ”Dar în momentul în care este introdusă o taxă de parcare s-ar putea să constatați că aveți suficiente locuri de parcare, de fapt”, a fost sfatul lui Ivan către reprezentanții administrației înainte ca aceștia să înceapă să ”construiască masiv parcări”.
Mihaela Mirea a declarat că unele probleme se pot rezolva ușor dacă, pe timpul zilei, parcările sunt disponibile pentru toată lumea. Aceasta a mai spus că dezvoltatorii imobiliari, mai ales cei recenți, au fost obligați să asigure parcări, dar acestea nu sunt folosite corespunzător, mai ales cele din garaje, unde se depozitează, de obicei, alte lucruri.
Romeo Stavăr, consilier USR PLUS, a întrebat reprezentanții OPTAR dacă, în opinia lor, regulamentul de parcare poate fi aprobat până la finalul lunii martie. Marian Ivan, liderul OPTAR a declarat că, în mod categoric, din punctul său de vedere, sfârșitul lunii martie este un termen nerealist de aprobare a regulamentului, pentru că reprezintă o trecere prea bruscă:
- ”Oamenii nu au alternative de deplasare viabile. Nu ar trebui aprobat la sfârșitul lui martie, au fost săriți pași foarte importanți, este mult prea rapid. Sunt oameni săraci care se deplasează cu mașina, dar care nu au alternative. Este în neregulă, dar se întâmplă pentru că sunt dependenți de mașină pentru că nu a alternative viabile.
Acesta a mai spus că se poate începe cu zona centrală pentru a introduce noile taxe, apoi zona taxată poate fi extinsă pe zone mici. Pentru zona centrală, Ivan a ridicat două mari probleme: cea a riveranilor și a mașinilor care aprovizionează.
Ivan a mai declarat că ”dacă pentru constănțeni trebuie să aveți înțelegere, pentru cei care vin din afară nu trebuie să aveți”, făcând referire la turiștii care ar trebui să fie informați încă de la Gară că în stațiunea Mamaia parcarea este taxată cu o anumită valoare: ”Aceștia vor afla astfel cât costă și vor avea posibilitatea să apeleze la transportul public în comun pentru a ajunge în Mamaia”, a spus reprezentantul OPTAR.
Sorin Belu, reprezentant Baricada Verde, a intervenit spunând că desființarea benzii 1 de pe Bulevardul Lăpușneanu ar reprezenta alte 1500 de mașini care vor rămâne fără locuri.
Ramona Leonida, reprezentant al societății civile, a subliniat problema lipsei locurilor de parcare în combinație cu lipsa altor servicii publice cum ar fi locurile de joacă, expunând problema familiilor care sunt nevoite să apeleze la mașină pentru a-și plimba copiii în alte cartiere, unde există locuri de joacă.
Adrian Grigorescu, urbanist, a subliniat nevoia unei baze de date publice în Constanța, dar și faptul că jumătate din cartierele municipiului sunt de case, acolo unde oamenii își pot parca mașinile în interiorul curților, dar refuză, lăsându-le pe trotuar.
Alin Vintilă, consilierul pe probleme de comunicare al Primăriei Constanța, a fost de acord că, în privința regulamentului de parcare, principala problemă a fost comunicarea. Vintilă a declarat că scopul regulamentului este să demonstreze oamenilor că o mașină generează costuri chiar și atunci când stă, iar spațiul public nu este gratuit. Acesta a mai spus că trebuie găsit un echilibru între prețurile practicate de alte muncipii pentru că ”nu mai există timp pentru studii”. Vintilă a spus că parcarea este gratuită în acest moment și din cauză că regulamentul administrației precedente a fost anulat de instanță, care a reținut 38 de nereguli. Consilierul primăriei a mai spus că primăria trebuie să îi facă pe oameni să înțeleagă faptul că îi poate costa mai puțin să aleagă o alternativă de transport, chiar și ”cu riscul unui cost politic” pe care actuala administrație îl va deconta.
Marian Ivan a mai subliniat că empatia față de cetățeni este foarte importantă și a transmis reprezentanților administrației locale să se întâlnească mai întâi cu specialiștii și să urmărească reacțiile oamenilor, să comunice mai mult cu cetățenii, să le aducă acestora argumente, să existe un grup de lucru cu societatea civilă și să fie atenți mai ales la comentariile ”răutăcioase” pentru că acestea ascund probleme reale ale comunității.
- 14 case și terenuri, păduri, șalupă, rulotă, mașini și zeci de mii de euro, averea lui Dumitru Buzatu, absolventul de Filosofie, bugetar de 30 de ani și șeful celui mai sărac județ, cu pensie specială de fost parlamentar - 22 septembrie 2023
- Poliția Constanța face sondaj în rândul populației pentru a aflat câtă încredere mai au oamenii în instituție și ce imagine are aceasta după tragedia rutieră din 2 Mai - 22 septembrie 2023
- DIICOT refuză să vorbească despre lipsa activității din ultimii doi ani în Portul Constanța, motivând că ”nu sunt informații de interes public”/ Procurorii recunosc că nu au evidențe despre combaterea traficului de droguri în Port - 22 septembrie 2023