Ingrediente: Blat – 5 ouă, 150 gr. zahăr tos, 70 ml. ulei, 80 gr. făină, 7 linguri nucă măcinată, 1/4 linguriță sare, 10 gr. praf de copt; Cremă – 220 gr. mascarpone (o cutie), 100 gr. unt la temperatura camerei, 200 gr. zahăr pudră cernut, 2 lingurițe esență vanilie, 3 linguri nucă măcinată, 1 linguriță de ness dizolvat în două lingurițe de apă
Mod de preparare: Pentru blat batem albușurile spumă până obținem o bezea tare, apoi adăugăm treptat zahărul, gălbenușurile și uleiul. Amestecăm toate ingredientele uscate, le adăugăm peste compoziția de ouă și omogenizăm ușor cu o paletă. Turnăm în tava medie în care am pus hârtie de copt și coacem în funcție de cuptor. Pentru cremă batem puțin untul, adăugăm crema mascarpone, apoi treptat zahărul. Batem câteva minute până obținem o cremă fină, punem esența, cafeaua și la sfârșit, nuca. Tăiem blatul în două (ca la tort), punem la mijloc jumătate din cremă (chiar și mai mult), iar deasupra crema care ne-a rămas. Decorăm deasupra cu nuci tăiate.
Prăjitura este excelentă a doua zi când devine ușor însiropată și se poate tăia foarte bine.
Se poate porționa în pătrate mici pentru a fi puse în platou sau în altă formă pentru a fi servită individual. Am decorat farfuria cu zahăr caramelizatm, iar prăjitura cu nucă caramelizată.
- Conservarea sturionilor dunăreni face un pas important: 700 de pui de nisetru au fost eliberați în Dunăre, în apropiere de Isaccea - 24 aprilie 2024
- Context.ro: Corupția, tot mai răspândită în România. PNL, nominalizat pentru că a orchestrat campania de hărțuire a Emiliei Șercan (Raportul Departamentului de Stat al SUA) - 24 aprilie 2024
- Se oprește apa în localitățile Palazu Mic și Piatra - 24 aprilie 2024