“Sunt femeie” – acestea au fost primele cuvinte rostite de Imane Khelif în fața presei după ce a câștigat primul aur olimpic la box feminin din istoria Algeriei. Această performanță istorică, la fel ca întregul traseu olimpic al lui Khelif, a ajuns să fie asociată de o mare parte a publicului cu acuzațiile că pugilista algeriană și sportiva taiwaneză Lin Yu-ting ar avea cromozomi masculini, un avantaj care ar fi trebuit să le descalifice de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Atunci când scandalul inițial a izbucnit, a fost alimentat din greu de celebrități pentru care controversa a devenit deja un stil de viață – Elon Musk, JK Rowling și Logan Paul sunt doar câteva exemple. Pe măsură ce adevărul a început să iasă la iveală, mulți dintre ei au trecut fără să clipească la următorul subiect sau au urmat exemplul pugilistei Angela Carini și și-au cerut scuze în mod aproape batjocoritor, cu jumătate de gură – pe sistemul “Da, dom’le, dar parcă tot ăia cu LGBT-ul lor sunt de vină”.
Chiar dacă trecem peste faptul că nicio persoană LGBT nu este și nu a fost vreodată implicată în acest scandal, există un element subversiv și periculos al întregii povești care trebuie arătat cu degetul – nu, nu este vorba de “bărbații deghizați în femei” care ar vrea să domine sportul feminin, ci despre un grup de oligarhi ruși cu legături directe cu Kremlin-ul care s-au deghizat în asociație sportivă legitimă și au dat startul acestei vânători internaționale de vrăjitoare.
- Detalii despre valul de ură și informații false în cazul lui Imane Khelif, aici.
Din momentul în care Angela Carini a renunțat la meci și a plâns în fața întregii lumi în fața lui Imane Khelif, reprezentanții Asociației Internaționale de Box (IBA) au făcut tot ce era posibil pentru a pune paie pe foc: au declarat în repetate rânduri ba că Imane Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting ar avea cromozomi masculini, ba că ar avea prea mult testosteron, ba că ar fi în realitate bărbați. Au oferit premii în bani “victimelor” celor două pugiliste și au lansat tot felul de acuzații și atacuri bizare la adresa Comitetului Internațional Olimpic, inclusiv că “arde din diavolie pură”.
Preț de câteva momente, această narațiune a fost alimentată de ideea științifico-fantastică, propagată iresponsabil de unele segmente din presă și de celebrități sau politicieni fără scrupule cum că Algeria, un stat care încă include legea islamică (Sharia) în sistemul său legal și în care persoanele LGBT trăiesc în teroare și riscă morți violente, ar fi trimis o sportivă transgender la Jocurile Olimpice și la numeroase alte competiții internaționale.
Abia după ce această teorie a fost tranșată de Comitetul Olimpic, adevărată piesă de rezistență a fost scoasă la iveală: infamele teste independente ale Asociației Internaționale de Box (IBA), în baza cărora Khelif și Lin Yu-ting au fost descalificate și au pierdut medaliile câștigate la Campionatul Mondial de Box de la New Delhi, în 2023.
Teste pentru care, trebuie amintit, IBA refuză până în acest moment să publice rezultatele:
- “De notat că sportivele nu au fost supuse unui test de testosteron, ci au fost supuse unui test separat și recunoscut, ale cărui detalii rămân confidențiale”, apărea într-o declarație emisă săptămâna trecută.
Într-o lume normală, am fi putut să ne oprim din citit aici, să râdem și să trecem mai departe Din păcate, realitatea în care trăim a ajuns să semene cu un episod din South Park, așa că trebuie să aruncăm o privire asupra istoriei Asociației Internaționale de Box.
Dincolo de scandalurile care se întind pe decenii întregi, doar conducerea din ultimii ani ai organizației ar trebui să ne dea de gândit: În 2018, Gafur Rakhimov, sancționat de Departamentul de Trezorerie al SUA, care l-a numit “unul dintre liderii crimei organizate din Uzbekistan”, a devenit președintele IBA. A rezistat mai puțin de un an și s-a retras pentru că se declara “prea ocupat” cu procesele în care era acuzat de trafic de droguri și crimă organizată.
Abia după plecarea onorabilă a lui Rakhimov, IBA a fost preluată de rusul Umar Kremlev, omul în care și-au pus încrederea, fără nicio dovadă, vitejii ”apărători” ai femeilor, care le-au atacat pe Imane Khelif și Lin Yu-ting.
Dar cine îi poate învinui? La urma urmei, Kremlev este un om de încredere. Cel puțin, asta ar spune președintele rus Vladimir Putin.
Președintele actual al IBA este un oligarh get-beget: merge la evenimente publice cu președintele rus, iar Proekt.Media, un outlet de investigație declarat ilegal în Rusia, susține că are câteva condamnări pentru crime violente la activ, și că și-a construit averea cu afaceri în construcții, securitate și taximetrie. Potrivit Le Monde, ar fi chiar membru al Ordinului Sfântului Gheorghe, cea mai înaltă distincție militară din Rusia.
De când a venit la conducerea IBA, a adus compania de stat Gazprom ca principal finanțator și a mutat majoritatea activității asociației în Rusia. La un an după izbucnirea războiului din Ucraina, Kremlev a anunțat că parteneriatul cu Gazprom s-a încheiat, dar noile surse de finanțare rămân, în mod convenabil, neclare.
Pe scurt, în plin război în Ucraina, unul din oamenii lui Putin a ieșit în fața lumii și a declarat că organizația lui, condusă din Rusia și finanțată de statul rus, cunoscută pentru scandaluri constante de corupție, a ajuns în mod imparțial și onest la decizia de a exila din boxul amator internațional două sportive “cu cromozomi masculini” – prin pură coincidență, ar vrea el să credem, această decizie a fost luată imediat după ce Khelif a învins-o pe rusoaica Azalia Amineva la New Delhi. Iar în aceeași răsuflare ne amintește că are toate dovezile la el, dar nimeni altcineva nu are voie să le verifice.
Este exact genul de atitudine cu care lumea s-a obișnuit atunci când vine vorba de Kremlin. Propagandiștii Rusiei vor lua întotdeauna în derizoriu concepte precum adevărul, onestitatea sau corectitudinea, fără a mai vorbi de egalitate sau drepturile minorităților, sexuale sau de alt fel.
Ei nu văd principii, ci doar slăbiciuni și căi de atac împotriva Vestului ”decadent”, plin de ”monștri LGBT” care vin să ”fure copii și să bată femei” – o imagine pe care încearcă să o picteze de ani de zile, în încercarea de a arăta că Occidentul nu este mai presus de Rusia.
Problema este că, în acest caz, au reușit, cel puțin parțial. În ciuda lipsei de dovezi, a declarațiilor contradictorii și a legăturilor nici măcar mascate ale IBA cu un guvern criminal, un număr imposibil de estimat de oameni și-au închis televizoarele/telefoanele/proiecțiile holografice cu gândul că doi bărbați au fost lăsați să bată femei pe bandă rulantă în cadrul celei mai prestigioase competiții sportive din lume.
Conform Comitetului Internațional Olimpic, IBA a primit cel puțin 50 de milioane de euro de la Gazprom, iar cu acești bani propaganda rusă a obținut o serie de victorii considerabile: s-a răzbunat pe comunitatea sportivă internațională din care Rusia a fost aproape total exclusă, a demonizat comunitatea LGBT pe care Kremlinul o urăște profund și a băgat zâzanie într-un eveniment sportiv al cărui scop explicit este să promoveze pacea, unitatea și toleranța: concepte pe care, din nou, Kremlinul le disprețuiește.
Este o performanță care nu ar fi fost posibilă fără ajutorul oamenilor care au preluat narativul IBA fără să clipească.
Unele din cele mai agresive reacții au venit de la celebrități precum J.K. Rowling, Elon Musk și Logan Paul, persoane care nu ocupă funcții publice și care oricum au demonstrat deja de nenumărate ori că, în ciuda prezenței lor constante în spațiul public, nu au nicio intenție de a acționa cumpătat sau cel puțin responsabil în fața milioanelor de oameni care le ascultă fiecare cuvânt. Din contră, pentru unii, circul din ultimele zile pare să fi fost văzut ca o oportunitate de se promova.
Mult mai îngrijorătoare sunt, în schimb, acțiunile și declarațiile unor politicieni de rang înalt. Prin afirmațiile lor pripite și bazate pe informații incomplete, oameni politici precum Giorgia Meloni și Donald Trump le-au arătat propagandiștilor de la Kremlin cât de sus pot ajunge cu doar un strop de dezinformare.
Singurul premiu de consolare vine chiar de la sportivele care au fost prinse în mijlocul acestei controverse. Atât Imane Khelif cât și Lin Yu-ting au obținut rezultate excelente în ring, iar în afara acestuia au răspuns valului de dezinformare și atacurilor dezumanizante cu o grație care ar trebui să ne dea de gândit.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Autorul articolului da unei probleme reale de superficialitate a CIO o conotație ireala de influenta de intel a Rusiei.
Probabil asta se întâmplă pt ca autorul nu cunoaște concepte despre gena SRY și nu își pune problema de bun simț ca un bărbat biologic (purtător al genei SRY) în mod evident are elemente fizice net superioare uneia care e femeie biologic: plus de hemoglobina + densitate osoasa mărită + extra testosteron.
Tema pe care autorul ar trebui sa si o pună este dacă persoanele cu DSD și gena SRY ar trebui sa participe la competiții feminine sau nu și nu superficialitatea declarației “sunt o femeie” + tanguielile defensive ale CIO.
Excelent articolul. Din pacate multi pleaca dupa fenta si pun stampila fara sa cerceteze in detaliu, iar fake news-urile fac ravagii.