Crucea Roșie Americană în România, în Primul Război Mondial: ”Ceea ce fotografiază reprezentanții misiunii este o Românie în zdrențe” / Dobrogea, regiunea cea mai afectată

Rapoartele scrise de Crucea Roșie Americană arată că în timpul misiunii s-au cheltuit aproximativ 2,2 milioane de dolari, iar peste 658.000 de persoane au fost ajutate în aceea perioadă.
sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

Expoziția „Au venit americanii – Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial” a fost inaugurată, miercuri, la Universitatea Ovidius din Constanța. Vernisajul, organizat de Facultatea de Istorie și Științe Politice, a fost realizat în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, sub egida Academiei Române.

Prezentarea a constat în peste 200 de fotografii selectate din fondurile Library of Congress, John F. Kennedy Presidential Library and Museum – Boston, US National Archives – Washington, precum și din revistele „Red Cross Magazine”, „Junior Red Cross News”, „Revista Crucii Roșie a Tinerimii” care arată efectul misiunii Crucii Roșii Americane asupra României după Primul Război Mondial, cât și traiul românilor din acea perioadă.

sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

Pentru cei care nu vorbesc limba română, dar sunt interesați de expoziție, evenimentul a pus la dispoziție panouri informative atât în limba română, cât și în limba engleză, care relatează povestea misiunii Crucii Roșii Americane în România și impactul ajutorului oferit țării în contextul Primului Război Mondial. 

sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

Conf. univ. dr. Daniel Citirigă, curatorul expoziției, a deschis evenimentul vorbind despre inspirația din spatele titlului „Au venit americanii”. Aceste cuvinte au fost rostite de o femeie în vârstă când asistentele Crucii Roșii Americane au sosit la casa sa pentru a-i ajuta soțul grav bolnav atunci când credea că n-o să primească ajutor vreodată.

sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

Istoricul Daniel Citirigă prezintă cum misiunea Crucii Roșii Americane a ajuns în România în două etape: prima etapă a fost în 1917-18 la Iași, în timpul războiului, după care a urmat doua etapă din 1919, care este dedicată Dobrogei.

Citirigă a mai subliniat că, potrivit rapoartelor Crucii Roșii Americane, Dobrogea a fost regiunea cea mai afectată de Primul Război Mondial. Acest aspect i-a intrigat pe americani, care au surprins în fotografiile lor diversitatea culturală remarcabilă a satelor dobrogene de la vremea aceea, vernisate într-un colț special dedicat lor în cadrul expoziției.

sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

O altă bucată de expoziție este dedicată cuplului format din Agnes Von Kurowsky și romancierul și reporterul de război Ernest Hemingway. Agnes Von Kurowsky a fost asistentă a Crucii Roșii Americane la Techirghiol în 1920, după ce a plecat din Italia.

sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

”După părerea mea este important că ceea ce fotografiază reprezentanții misiunii americane este o Românie în zdrențe, o Românie săracă, este România cătunelor, a oamenilor foarte amărâți care, dacă nu venea misiunea Crucii Roșii Americane în România, mulți dintre ei ar fi murit de foame”, subliniază curatorul expoziției. 

Conform acestuia, rapoartele scrise de Crucea Roșie Americană arată că în timpul misiunii s-au cheltuit aproximativ 2.200.000 de dolari, iar peste 658.000 de persoane au fost ajutate în aceea perioadă.

Personalitatea Reginei Maria reprezintă o altă parte importantă a vernisajului, aceasta fiind foarte implicată în activitățile Crucii Roșii, mai susține istoricul:

  •  ”Jurnalul ei conține informații despre Crucea Roșie Americană și cum mergea în țară alături de colonelul Anderson. De altfel, Regina Maria este cea care apelează la președintele Americii de atunci, Woodrow Wilson, spunând că doar America, acea țară a generozității și bunătății, poate să ne salveze într-un moment atât de critic”, explică Citirigă. 
sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

Acesta mai evidențiază că deși fotografiile din expoziție ar portretiza o țară cum ”n-o să mai fie”, în orice moment ne putem întoarce în ”trecutul” din fotografii. 

  • ”Atunci era un război, atunci erau refugiați la Tulcea, ceea ce e și astăzi. Trebuie să ne gândim că uneori poți să ajungi refugiat chiar dacă nouă ni se pare că asta a fost cândva demult”.

În încheiere, istoricul a subliniat că misiunea Crucii Roșii Americane a avut un impact mult mai profund decât cel al diplomației oficiale. Relația strânsă dintre Crucea Roșie Americană și România a continuat și după încheierea misiunii,  cu deschiderea unui consulat american în țară, în 1922. Acesta a funcționat timp de patru ani, timp în care se scriau rapoarte despre dezvoltarea Dobrogei și potențialul regiunii, contribuind astfel la sporirea interesului americanilor pentru această zonă.

sursă foto: Delia Dascălu/ Info Sud-Est

Expoziția este realizată în cadrul proiectului EDERA – The Ethos of Dialogue and Education: Romanian-American Cultural Negotiations (1920-1940) și face parte din cea de-a 57-a ediție a Sesiunii Internaționale Pontica, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.