Cotidianul Ziua de Constanța, inițiatorul unui eveniment inedit pentru sărbătorirea Dobrogei

Cotidianul Ziua de Constanța a lansat prima Bibliotecă Virtuală cu Fondul Documentar “Dobrogea de ieri și de azi”. Momentul s-a înscris în seria unor evenimente prin care cotidianul Ziua de Constanța a marcat împlinirea a 139 de ani de la intrarea Dobrogei în granițe românești, dar și împlinirea a 17 ani de existență a ziarului. În 22 noiembrie, cotidianul constănțean a organizat un tur al centrului vechi, coordonat de ghidul Diana Slav, tur la care au participat reprezentanții mai multor autorități locale, printre care și prefectul Constanței Ion Albu, primarul Decebal Făgădau și viceprimarul Costin Răsăuțeanu. A doua zi, la 23 noiembrie, zi care marchează instaurarea primei administrații românești în Constanța, în sala Remus Opreanu din cadrul Prefecturii Constanța a fost organizat evenimentul “#SărbătoreșteDobrogea”.

Oaspeții au fost întâmpinați și conduși de Fanfara RAJA. Începutul evenimentului a fost emoționant și a culminat cu citirea proclamației lui Carol I către dobrogeni, de la 14 noiembrie 1878.

Momentul a fost pus în scenă prin intermediul personajelor istorice care au fost interpretate de actorii Virgil Andriescu – care l-a interpretat pe Carol I, principele României în momentul revenirii Dobrogei la patria mamă în anul 1878 și Dan Cojocaru – care l-a interpretat pe Remus Opreanu, primul prefect al Constanței. Sceneta a marcat momentul intrării trupelor românești în Dobrogea și al citirii Proclamației către dobrogeni de către principele Carol I și a telegramei prefectului Remus Opreanu, de la 23 noiembrie. Imnul României a fost interpretat de soprana Nicoleta Ardelean, imnul Dobrogei a fost interpretat de tenorul Iulian Bratu, iar întâlnirea, care a îmbrăcat forma unei mese rotunde, a fost moderată de Aurelia Lăpușan, jurnalist și colaborator al cotidianului Ziua de Constanța.

La eveniment au participat primarul Constanței Decebal Făgădau, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, vicepreședinții Consiliului Județean Constanța și Consiliului Județean Tulcea (Claudiu Palaz, Daniel Learciu, respectiv Dumitru Mergeani), prefecții Constanței și Tulcei (Ioan Albu și Lucian Furdui), reprezentanții Universităților “Ovidius” și “Andrei Șaguna” din Constanța (rectorul Sorin Rugină și președintele onorific Aurel Papari), primari din județul Constanța, parlamentari și foști parlamentari, profesori de istorie, directori de muzee, reprezentanți ai societății civile, ai mass-media și alții.

În cadrul evenimentului, momentul de început a fost reprezentat de lansarea Bibliotecii Virtuale, un demers inedit al cotidianului Ziua de Constanșa prin care s-a încercat facilitarea accesului la documente și lucrări care au fost publicate de personalități dobrogene, dar și salvarea și conservarea acestora pentru generațiile următoare.

Lavinia Siclitaru, ziarist Ziua de Constanța și om de radio, a dat citire celor 10 puncte ale manifestului cotidianului constănțean și a vorbit despre necesitatea ca acestea să fie implementate de autoritățile locale până la împlinirea Centenarului:

„1. Digitalizarea arhivelor tuturor instituțiilor cu trecut istoric din Dobrogea. Ca o obligație elementară față de urmașii noștri ce trebuie să-și cunoască istoria și să ne respecte pentru asta.

2. Alocarea de fonduri pentru retipărirea cărților de referință ale Dobrogei.

3. Propunem ca Imnul Dobrogei, compus de Dumitru Lupu, în anul 2015, pe versuri de Carmen Aldea Vlad, să fie intonat la evenimentele culturale și nu numai, ca o împlinire a dorinței maestrului.

4. Montarea lucrării muzicale ”Adio, Kustenge”, premiată în 2016 de Uniunea Compozitorilor, și care aparține aceluiași inimos dobrogean Dumitru Lupu.

5. Demersuri administrative pentru conștientizarea momentului de la 23 noiembrie 1878 ca Zi a Recunoștinței Dobrogenilor, cu atât mai mult cu cât, la nivelul Constanței, nu se cunoaște importanța acestei date istorice.

6. Recunoașterea personalităților care au marcat viața culturală a Dobrogei, readucându-i permanent în atenție, prin publicarea cotidiană.

7. Crearea unei case a memoriei orașului ca punct turistic de maximă atracție.

8. Soluții pentru mai buna desfășurare a activității Teatrului pentru Copii și Tineret ”Căluțul de Mare”, atât de important pentru educația culturală a celor care îi trec pragul.

9. Teatrul de Stat să poarte numele fondatorului lui, conform testamentului, adică Dimitrie Tranulis.

10. Un termen calendaristic pentru deschiderea Centrului Cultural ”Jean Constantin” și pentru care vom milita să devină un adevărat centru al culturii constănțene“.

Ulterior, Ziua de Constanța a anunțat instituirea Premiului “Meritul dobrogean” care va fi acordat în fiecare an de Ziua Dobrogei. Distincția va fi acordată o singură dată unei persoane iar anual vor fi acordate 10 astfel de premii. 

După acest moment, a luat cuvântul prefectul Constanței, Ioan Albu, care a ținut un discurs despre primul prefect al județului Constanța, Remus Opreanu, al cărui nume este purtat și de sala în care s-a desfășurat evenimentul. 

Prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, a ținut un discurs în care a amintit despre momentul revenirii Dobrogei în granițe românești, iar Mirela Matichescu, administratorul public al județului Constanța, a vorbit despre importanța întâlnirii în aceeași sală a autorităților locale constănțene și tulcene într-o zi cu o semnificație atât de importantă pentru Dobrogea și a punctat eforturile depuse de cotidianul Ziua de Constanța pentru organizarea evenimentelor prin care au marcat Ziua Dobrogei. Matichescu a vorbit și de importanța colaborării interinstituționale pentru dezvoltarea Dobrogei, anunțând că CJC și CJT, dar și celelalte autorități, lucrează în prezent la crearea unui „brand al Dobrogei”. 

Vicepreședintele CJT Dumitru Mergeani a subliniat faptul că Tulcea sărbătorește această zi încă din 1998 prin spectacole și evenimente culturale și a felicitat la rândul său inițiativa cotidianului constănțean de a organiza această întâlnire. 

Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, s-a declarat ”un mare iubitor al tuturor minorităților” și, în spirit de glumă, Hogea a amintit că în momentul revenirii Dobrogei la România, ”Tulcea era centrul regiunii, iar Constanța era comuna Kustenge”. Hogea a vorbit despre importanța întâlnirii reprezentanților instituțiilor din ambele județe și a punctat că data de 14 noiembrie este la fel de importantă și cu nimic mai prejos decât data de 1 Decembrie sau 24 Ianuarie, cand se sărbătoresc unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, respectiv Mica Unire a lui Alexandru Ioan Cuza. Constantin Hogea a vorbit despre cum ar fi arătat astăzi țara noastră fără Dobrogea, pe care a numit-o unul dintre cele mai frumoase locuri din România. 

Chiristian Gigi Chiru, fostul parlamentar care a avut inițiativa instituirii Zilei Dobrogei, a fost menționat în cadrul discursului Aureliei Lăpușan, moderatorul evenimentului, și a fost aplaudat de audiență în semn de recunoștință. 

Decebal Făgădău, primarul Constanței, a luat cuvântul ultimul, în calitate de “gazdă” simbolică a evenimentului, și a ținut un discurs romanțat despre Dobrogea, vinuri și gastronomie, peisaje și multiculturalitate, spunând că în Dobrogea este acasă și că doar pe aceste meleaguri își găsește “seva, liniștea și energia pentru a merge mai departe”.  

Ulterior, jurnalista Feri Predescu a luat cuvântul spunând că demersul jurnalistic al cotidianului Ziua de Constanța este unul lăudabil și a invitat toate personalitățile prezente în sală să se alăture inițiativei jurnaliștilor și să contribuie la materializarea propunerilor acestora din manifestul citit la începutul întâlnirii. 

Steliana Bajdechi, om de radio constănțean, a luat cuvântul la final trecând în revistă câteva date despre istoria Dobrogei, dar și despre demersul jurnalistic al ziarului Ziua de Constanța, subliniind rolul pe care îl are Claudia Tanislav, directorul cotidianului, în ”conducerea cu mână de fier a fregatei Ziua de Constanța”.

Evenimentul s-a încheiat prin acordarea primelor distincții “Meritul Dobrogean”, care au fost dedicate în memoria lui Virgil Coman, Zizi și Petre Covacef, Gheorghe Dumitrașcu, Puiu Enache, Dumitru Lupu, Constantin Novac, Gavrilă Simion, gen. Adrian Soci, Adrian Rădulescu și Olimpiu Vladimirov.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: