Context.ro: Pfizer susține că guvernul României a refuzat medierea și a forțat procesul de 500 de milioane de euro pentru vaccinurile COVID

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul României ar fi refuzat să participe la o rundă de mediere propusă de Pfizer-BioNTech pentru a renegocia condițiile de achiziție pentru vaccinurile COVID-19, se arată în plângerea prin care țara noastră a fost dată în judecată pentru 500 de milioane de euro, consultată de Context.ro. Autoritățile au avut la dispoziție patru ocazii în care puteau relaxa contractul de achiziție de vaccinuri COVID-19, încheiat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTech, mai susține compania.

Cea mai importantă ocazie de acest fel a fost un amendament semnat de Comisia Europeană și Pfizer în mai 2023, care presupunea reducerea numărului de doze contractate de fiecare țară și extinderea livrării, din anul 2023 până în anul 2026. 

Dacă ar fi făcut acest lucru, i-ar fi permis să reducă numărul total de doze achiziționate, să reducă volumele care urmau să fie livrate în 2023 și să repartizeze livrarea dozelor rămase pe perioada 2023 până la sfârșitul anului 2026”, susține Pfizer. 

Ministerul Sănătății a explicat, într-un răspuns pentru Context.ro, că a refuzat să semneze acest amendament din cauza „condițiilor propuse”, respectiv „plata compensatorie a dozelor de vaccin”. Nu spune, însă, care ar fi fost valoarea acestei plăți. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.