Cine și de ce încearcă să îl reducă la tăcere pe Nicolae Matei, edilul din Năvodari?

AMINTIRI ȘOCANTE DIN PUȘCĂRIE

     Arestarea primarului Nicolae Matei a stârnit reacții dintre cele mai diverse și un puternic val de emoții în Năvodari. Cel mai iubit primar al năvodărenilor fusese închis și nimeni nu înțelegea de ce. „A dat mită”, spuneau procurorii. Bine, bine, dar tot nu înțelegea nimeni de ce este consi-derat pericol public și, mai ales, de ce este ținut între criminali și tratat ca atare? Timp de aproape jumătate de an, Matei a fost ținut, parcă cu tot dinadinsul, după gratii. În toată perioada, presa locală nu și-a dez-lipit ochii și urechile de la cazul primarului din Năvodari și a deschis dezbateri ample despre persoanele și motivele din cauza cărora primarul „trebuie” să stea în arest. Năvodărenii s-au mobilizat pe rețeaua de socializare Facebook și și-au susținut primarul cu o ambiție și o dorință emoționante. Ba chiar au organizat și un miting de mare amploare în Năvodari în cadrul căruia cereau să le vină primarul înapoi, acasă. Evident că politicienii locali, care la momentul mitingului erau în campanie locală, au profitat de moment și „au fost alături” de localnici, spunându-le cât de mult suferă și ei că Matei este după gratii. După ce și-au câștigat mandatele, nici unul nu s-a mai „zbătut” și nu mai „suferea” pentru primarul Năvodariului. 
     Când nimeni nu se mai aștepta, Matei a fost eliberat. Vestea a stârnit un nou val, și mai puternic de emoții și reacții în cadrul opiniei publice. Matei s-a întors în primărie chiar a doua zi după eliberare, iar oamenii l-au așteptat într-un număr mai mare decât atunci când a câștigat al doilea mandat (cu 77%!).   
     Când l-am revăzut pe Nicolae Matei, pentru a consemna interviul, am avut multe momente de reținere. Parcă întâlnisem un alt om. Nici discursul, nici tonul vocii, dar nici zâmbetul nu mai erau aceleași. De multe ori privirea-i rămânea în gol, ori golul îi umplea privirea. Parcă își găsea cu greu cuvintele și își punea foarte atent în ordine ideile. Nu mai era primarul Năvodariului pe care îl cunoscusem cu vreun an înainte să fie arestat. Optimismul și verva erau înlocuite acum de neîncredere, reticență și un nefiresc și bizar calm. În locul sclipirii din privire, era acum iritația ochilor plânși. Cât despre firea-i veselă caracteristică, aceasta a fost înlocuită (să sperăm că nu pentru totdeauna) de o amărăciune adâncă. 
ISE: Cum se desfășoară acum o zi din viața dumneavoastră? 
Nicolae Matei: Păi, astăzi am fost la instanță. Mâine mă duc la București. Toată ziua mâine o pierd la DNA București. Candidații politici, cei care se pregăteau să candideze și au candidat în 2012, din 2011 mi-au făcut tot felul de reclamații, peste tot, au fost care mai de care mai „harnici” în a mă incri-mina. În tot cazul, primesc lovituri din toate părțile. Mai păcat este că uneori loviturile vin și din interior. Din interiorul USL-ului, dar nu vreau să intru în detalii.
ISE: Aceste lucruri vă afectează activitatea din primărie?
N.M.: Bineînțeles. De exemplu, astăzi am venit de la instanță la 15:30. La sfârșitul programului am ajuns și eu. Deci ziua de astăzi este moartă, ziua de mâine va fi moartă și multe altele la fel. Ca să nu mai spun câți bani cheltuiesc cu plata avocaților. Nimeni nu te reprezintă gratis. Ei cer bani mulți și, culmea, tu trebuie să fii cel mai bun avocat al tău, pentru că dacă te lași 100% pe mâna avocaților ești ca și condamnat. România se comportă ca un stat polițienesc în care sistemul judiciar este scăpat de sub control, ceea ce este foarte periculos. Cei care fac abuzuri, că este vorba de procurori, că este vorba de judecători, ar trebui să plătească cu bani, cu averea, așa cum plătesc și eu, cum plătește și un medic, care, dacă face malpraxis, plătește.

„Sunt hărțuit cu plângeri și reclamații. Primesc lovituri din toate părțile, chiar și din interiorul USL!“

ISE: Veți merge la CEDO?
N.M.: Dacă voi merge la CEDO, cel puțin pe pozițiile de bunăstare, voi câștiga. Pentru că este inadmisibil să îl ții pe primarul de la Năvodari arestat preventiv peste cinci luni de zile pentru o faptă care de fapt nu există. Că se chinuie ei să o demonstreze, că instanța se chinuie să demonstreze de ce m-au ținut cinci luni, este altceva, că mă hărțuiesc încearcând să îmi găsească și alte dosare, este altceva, dar vă spun că dacă astăzi mi se întâmplă mie, mâine poate să ți se întâmple ție sau altcuiva. Asta este societatea în care vrem să trăim? Am fost ținut în arest ca fiind un pericol public. Că se speria lumea de mine dacă eram judecat în libertate. În codul penal nu este definit clar ce înseamnă pericol public. Dacă s-ar introduce amnisiterea și grațierea faptelor comise de judecători și avocați, atunci aceștia ar putea să judece corect și liber, așa cum le dictează conștiința. Pentru că sunt șantajabili și azi, în majoritatea cazurilor, judecătorii și avocații fac ce le sugerează procurorii. Eu nu mă așteptam să trec prin așa ceva. Poate așa mi-a fost hărăzit. Dumnezeu îți dă și lucruri bune, îți dă și lucruri rele.
ISE: Erau voci care spuneau că arestul a fost o ”lecție” pe care trebuia să o primiți pentru ca  dumneavoastră să nu mai fiți atât de vocal nici în interiorul partidului, nici în afara lui. Cum comentați? 
N.M.: Este clară intenția unora de a pune mâna pe orașul Năvodari. De ce? Pentru că orașul Năvodari l-am adus la un nivel de dezvoltare extraordinar de bun. Are un potențial extraordinar. Gradul de îndatorare este de 7-8%, avem proiecte europene de 50 de milioane de euro, avem venituri proprii care ne fac independenți de bugetul de stat. În proporție de 60% ne autofinanțăm. Am atras foarte multe investiții. Încasăm impozite pe terenuri care acum câțiva ani erau pârloage și erau pline de gunoaie. Acum încasăm impozite pe teren, impozite pe clădiri. După Revoluție, investițiile din Năvodari au depășit 100 de milioane de euro. La Năvodari s-au făcut cele mai mari investiții în turism după anii 90. Și nu s-a investit haotic. Năvodariul și-a schimbat fața. Am cheltuit bani puțini, și cu bani puțini am făcut lucruri multe. Ne gospodărim bine. Am o echipă unită, muncitoare.
ISE: Cum ați găsit echipa când v-ați întors? A făcut față fără dumneavoastră?
N.M.: Se spune că este bun șef cel care își organizează echipa și treaba așa încât, în absența lui (bine, nu 5-6 luni), nu i se cunoaște lipsa. Eu zilnic vorbeam cu angajați ai primăriei, mă întâlneam cu avocați care îmi prezentau activitatea. A contat foarte mult că angajații primăriei m-au așteptat, au crezut în nevinovăția mea, au crezut că mă voi întoarce. Deși s-a tras cu tunul în primăria de la Năvodari, au venit, au căutat prin documente, au încercat să vorbească cu consilieri locali, cu angajați ai primăriei, să găsească greșeli. Cu toate acestea echipa de la Năvodari a fost unită. Societatea civilă de la Năvodari a fost unită.

„S-a tras cu tunul cât am fost în arest. Mi-au hărțuit echipa și au răscolit primăria, încercând să găsească greșeli“

ISE: Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu v-au susținut în perioada detenției? S-au interesat de situația dumneavoastră?
N.M.: Deși eram arestat, conducerea PSD Constanța a acceptat, la propunerea organizației locale, ca eu să rămân în continuare președintele PSD Năvodari. Acest lucru poate fi tradus ca pe o poziție pe care și-au asumat-o față de mine, dar arată și faptul că ei credeau că voi fi pus în libertate. Îi apreciez totuși pentru asta deși eu nu îmi doream neapărat să rămân președintele organizației locale. Un unchi de-al meu mi-a povestit că a fost sunat de la județ de Cristinel Dragomir și Nicușor Constantinescu, care l-au întrebat dacă am nevoie de avocat. Nu știu dacă este de ajuns, dacă este suficient, sau dacă au fost sinceri, dar la cât de reci erau relațiile…
ISE: Veți rămâne în PSD?
N.M.: Da, mi-aș dori să rămân în PSD, dar dacă nu voi putea să rămân, aș pleca din politică, pentru că politica mi-a adus și realizări, dar și cele mai groaznice momente. Mi-a adus această pedeapsă care este soră cu moartea. Dacă nu aș fi avut copii care să se culce înecați în lacrimi și să se trezească înecați în lacrimi acum nu ați mai fi stat de vorbă cu mine.
ISE: Vreți să insinuați ceva? 
N.M.: Este foarte greu să accepți umilința de a fi dus de aceleași cătușe cu criminalul care a omorât o prostituată în pădurea Floreasca și să îi miroși transpirația. Eram transportați cu aceeași mașină, eram duși în aceeași boxă. Poate nu mă credeți dar au fost zile în care nu puteam să mănânc și au fost zile în care, de foame, am mâncat lăturile din ghium.

„Este foarte greu să accepți umilința de a fi dus de aceleași cătușe cu criminalul care a omorât o prostituată și să îi miroși transpirația“

ISE: Care au fost cele mai grele momente, când ați simțit că cedați?
N.M.: Au fost atunci când nimeni nu înțelegea ceea ce trebuie. Până și avocații mei au înțeles că sunt nevinovat după o bună perioadă de timp. Ca să nu spun altfel. Norocul meu a fost că am avut parte de un magistrat, președinta completului, la Curtea de Apel București, care a crezut în nevinovăția mea. Consilierii locali din Năvodari vor să o facă cetățean de onoare pe acea doamnă judecător și chiar să dea denumirea unei străzi după numele dumneaei. Pentru că vor să îi aducă recunoștință magistratului care a avut curaj să spună că sunt nevinovat și că pot fi cercetat în stare de libertate.
ISE: Până la urmă ați dat sau nu mită?
N.M.: Nu. Fapta aia nu există. A fost o lucrare bine făcută de profesioniști, o înscenare în urma căreia am fost acuzat de dare de mită, dar nici o crimă nu-i perfectă, așa că voi demonstra în cele din urmă că sunt nevinovat.
ISE: Veți fi la fel de vocal în continuare sau vă veți abține în a vă exprima opiniile?
N.M.: E greu să schimbi un om la 46 de ani și este imposibil să schimbi personalitatea lui Matei. Deocamdată nu pot fi vocal pentru că mi-au dat ocupație. Sunt zi de zi preocupat de problemele mele în instanță.
ISE: Întâmpinați obstacole din cauza situației în care sunteți acum?
N.M.: Da, evident. Spre exemplu nu pot ajunge la întâlnirea primarilor de orașe de la Murighiol, în calitatea mea de președinte al asociației, pentru că nu am voie să părăsesc județul. Nu pot ajunge la București pentru anumite proiecte din același motiv. Dar asta este situația, deși nu am greșit, trebuie să trec prin foc și să calc pe tăciuni aprinși până îmi voi demonstra nevinovăția.
ISE: Care a fost primul lucru pe care l-ați făcut când ați fost eliberat?
N.M.: Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă a fost să stau și să vorbesc cu animalele mele, de care mi-a fost extrem de dor. Am intrat foarte târziu în casă…
ISE: Cum este schimbat omul Matei de acum, față de cel dinaintea detenției?
N.M.: Nu o să mai fiu niciodată omul care am fost. Probabil sunt mai egoist și mi-a scăzut încrederea în oameni. Am o mare dezamăgire și amărăciune față de societatea în care trăiesc. Aveți în față un Matei mai trist, care va rămâne marcat pentru tot restul vieții.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Sunt convinsa ca usor, usor problemele se vor rezolva! Ceea ce conteaza cu adevarat este faptul ca cei care au vrut sa va doboare, nu au reusit. Eu in timp, vad un Matei mult mai puternic ca inainte, cu mai multe proiecte pentru orasul nostru si mult mai iubit de navodareni!

Comments are closed.