Cine este Babasha, manelistul controversat care a urcat pe scenă cu Coldplay: Provine dintr-o familie de cântăreți de manele, dar studiază muzica la Conservatorul din București

sursa foto: Vlad Babașa/Facebook
sursa foto: Vlad Babașa/Facebook

Cântărețul de manele Babasha a stârnit o serie de dezbateri în ultimele zile după ce a urcat pe scenă alături de trupa britanică Coldplay. Prima dată despre prezența manelelor la concertele internaționale, apoi despre rasism, când a declarat pe rețelele de socializare că „manelele sunt rău famate doar din cauza rasismului”.

După episodul de miercuri, în care tânărul de 22 de ani din Bacău a fost huiduit pe scena Arenei Naționale, mulți oameni au început să se întrebe „cine este Babasha”?

Babasha este unul dintre cei mai ascultați tineri cântăreți din România în acest moment. Piesa „Păi Naa”, pe care a cântat-o miercuri și joi alături de Chris Martin, solistul Coldplay, a strâns aproape 9 milioane de viziualizări pe Youtube în mai puțin de două săptămâni de la lansare și este încă pe primul loc în trendingul din România, poziție pe care o ocupa chiar și înainte de concertul din București.

„Păi Naa” nu este singura melodie lansată de Babasha în ultimele luni care a reușit să strângă milioane de vizualizări într-un timp scurt, iar acest succes în spațiul online este motivul principal pentru care a fost invitat pe scenă de către trupa Coldplay, după cum a explicat tânărul în primul său răspuns la controversă, publicat pe rețelele de socializare.

Controversa de la Coldplay nu pare să-i fi încetinit cumva cariera. Din contră: la doar două zile după ce a fost huiduit pe scena din București, tânărul a fost inclus pe lista de artiști de la Beach, Please, cel mai mare festival de trap din România. Anunțul publicat pe Instagram a strâns peste 115.000 de reacții și 1.400 de comentarii în mai puțin de cinci ore.


Familia Babașa

Potrivit profilului său oficial de Facebook, Vlad Babașa este student la Universitatea Națională de Muzică din București, începând din 2021. Sora sa, Bianca Babașa, care i-a luat apărarea fratelui ei după huiduielile de miercuri, activează în domeniul teatrului: tânăra urmează un program de masterat în Arta Actorului de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, lucrează la Teatrul Municipal Bacovia și declară că „de câțiva ani” se implică și în activități sociale.
C.V.-ul ei de pe site-ul UNATC include participarea în diverse piese de teatru, musicaluri, proiecte independente și workshop-uri în cadrul facultății.

Tânăra a declarat, joi, într-o postare pe Facebook, că nu este prima dată când trebuie să „facă față rasismului, discriminării și urii”, la scurtă vreme după acuzațiile de rasism făcute de fratele ei.

Părinții lui Babasha au avut și ei o influență semnificativă asupra dezvoltării artistice a tânărului. Mama sa, Carmen Babașa, este ea însăși cântăreață de manele, activă în ultimii ani atât prin lansarea de melodii în colaborare cu alți cântăreți de manele cât și prin spectacole live la diverse evenimente, după cum arată profilul de Instagram al acesteia.

De-a lungul anilor, Carmen de la Roma a colaborat cu cântăreți de manele precum Jean de la Craiova, Luis Gabriel și chiar fiul său, Babasha.

Tatăl cântărețului, Costel Babașa, este mai puțin prezent în spațiul public, însă activează de asemenea în domeniul muzicii și a jucat un rol în formarea artistică a copiilor săi – în 2021, Bianca, Vlad și Costel Babașa au interpretat piesa „Țara asta” pe scena Teatrului Municipal Bacovia, în cadrul spectacolului „Jurnal.Bacău”, parte a proiectului „Jurnal de România” a regizoarei Carmen Lidia Vidu.

Regizoarea a amintit joi, pe Facebook, de această colaborare și i-a felicitat pe membrii familiei Babașa pentru că „au tratat cu maximă seriozitate colaborarea cu noi și au invitat publicul lor să vină la teatru”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.