
ChatGPT este subiectul viral de discuție la nivel global în ultimele săptămâni. De la elita internațională întrunită la Davos și până la simplii posesori de laptopuri, tot mai mulți oameni par acaparați de ceea ce pot face aplicații ca ChatGPT și DALL·E 2 în materie de limbaj, respectiv de imagine, se arată într-o analiză Europa Liberă România.
Foarte mulți observatori consideră că ne aflăm la un moment de răscruce tehnologică în domeniul inteligenței artificiale, care intră și mai puternic decât până acum pe delicatul teren al ideilor, limbajului, imaginii și creativității.
Europa Liberă a discutat cu profesioniști din marketing, publicitate, design, cu umoriști sau cu specialiști în radio, cărora le-a cerut să descrie cum percep impactul ChatGPT în activitatea lor.
Ioana Pîrlea este social media manager. Ea e de părere că, în acest moment, ChatGPT îți poate oferi cel mult sugestii și bucăți de text care pot fi folosite. „Chatul nu are cum să îți înlocuiască o poveste. Oferă date prea tehnice, plate, nu poți să construiești un fir narativ pentru pagina unui business”.
Ioana Pîrlea mai spune că, din experiența ei de până acum, chat-ul generează idei similare dacă ai căutări similare. „Partea de originalitate lipsește, iar aceasta e esențială. Oamenii caută autenticitate. E greu să oferi asta cu un text standard și rigid”.
Va lua sau nu ChatGPT locurile de muncă ale creativilor?
Impactul pe care îl are deja ChatGPT aduce în discuție perspectiva dispariției sau limitării unor meserii din domeniul creativ. Însă toți cei consultați de Europa Liberă par să fie de acord că în forma actuală, și în acest moment, riscul nu e foarte mare. Cine face însă aceste activități din rutină, într-un mod conformist, ar putea avea într-adevăr probleme.
Ioana Pîrlea susține că atât stilul unui text și cât și avizul de publicare în social media trebuie să fie decise în continuare de o persoană specializată. Din altă perspectivă, Denis Florent, consultant internațional de radio, este de părere că vor apărea oameni care vor învăța să folosească foarte bine acest instrument, ceea ce va deveni un posibil job în sine. „Dacă ești bun, deștept, poți să folosești acest instrument și să ajungi foarte departe”.
Citește articolul integral, aici.
- Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, după constatarea plagiatului, așa cum ceruse Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, iar editura a acceptat - 26 ianuarie 2023
- STUDIU: ChatGPT poate contribui la răspândirea fake news/ Programul a făcut afirmații false despre Covid-19 și a acuzat compania farmaceutică Pfizer din perspectiva unui oponent proeminent al vaccinării - 26 ianuarie 2023
- Operațiunea “Cerneala ieftină”: Parchetul European investighează o fraudă de 58 de milioane de euro cu TVA și spălare de bani în Italia - 26 ianuarie 2023