
Municipiul Constanța și comuna Cogealac au cerut cei mai mulți bani din programul “Anghel Saligny”, aproape 200 de milioane de lei, în timp ce Cernavodă este orașul care vrea cele mai puține fonduri dintre toate orașele județului, conform datelor publicate de Ministerul Dezvoltării și agregate de Expert Forum.
De asemenea, Consiliul Județean Constanța a trimis spre finanțare opt proiecte în valoare de aproape 400 de milioane de lei, în timp ce la nivelul județului există 12 comune care au trimis proiecte de peste 50 de milioane de lei fiecare.
Programul “Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei, este dedicat în principal localităților mici și mediului rural, acolo unde nu există rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice. La nivelul României au fost trimise spre finanțare, în total, proiecte în valoare de 137 de miliarde de lei.
Comunele care au cerut peste 50 de milioane de lei din “Anghel Saligny”
- Cogealac – 191 milioane lei
- Corbu – 105 milioane lei
- Rasova – 101 milioane lei
- Nicolae Bălcescu – 78 milioane lei
- Valu lui Traian – 76 milioane lei
- Poarta Albă – 73 milioane lei
- Peștera – 70 milioane lei
- Castelu – 62 milioane lei
- Albești – 61 milioane lei
- Ciocârlia – 59 milioane lei
- Chirnogeni – 53 milioane lei
- Crucea – 50 milioane lei
Cogealac este comuna care a solicitat cele mai multe fonduri din program și a depus șase proiecte în valoare de 191 de milioane de lei pentru: Modernizarea unor drumuri comunale și legături cu DN 22 Constanța-Tulcea, străzi intravilane în Râmnicu de Sus, Gura Dobrogei, Tariverde și Cogealac, construirea de poduri pentru centura ocolitoare, modernizare și suplimentare rețele de alimentare cu apă și canalizare, dar și amenajare de piste de bicicliști, alei pietonale și iluminat public.
Și comuna Corbu a solicitat o sumă mare – 105 milioane de lei. Cu acești bani administrația locală vrea să ducă la capăt trei proiecte care vizează extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare, reparații drumuri comunale și reabilitarea și modernizarea DC83.
Comuna Rasova a solicitat, de asemenea, peste 100 de milioane de lei (101 milioane) pentru trei proiecte: modernizare drumuri, rețea publică de canalizare și stație de epurare și rețeaua de alimentare cu apă potabilă.
Câți bani au cerut orașele
- Constanța – 193 milioane lei
- Medgidia – 127 milioane lei
- Techirghiol – 65 milioane lei
- Năvodari – 41 milioane lei
- Mangalia – 29,5 milioane lei
- Ovidiu – 20 milioane lei
- Eforie – 15 milioane lei
- Negru Vodă – 6,5 milioane lei
- Hârșova – 6,5 milioane lei
- Cernavodă – 5,5 milioane lei
În ceea ce privește orașele, Constanța a solicitat cei mai mulți bani de la guvern – 193 de milioane de lei. Cu acești bani, primăria vrea să facă canalizare pluvială pentru cartierele Coiciu, Baba Novac, Compozitori, Palazu Mare și Universitate și să amenajeze Bulevardul Madrid, care ar trebui să decongestioneze traficul de la intrarea în oraș, dinspre Tulcea.
Și Medgidia vrea să finanțeze prin “Anghel Saligny” trei proiecte: Construirea unei centuri ocolitoare a orașului, reabilitarea podului rutier peste canalul Dunăre-Marea Neagră și modernizarea infrastructurii rutiere în satele Valea Dacilor și Remus Opreanu.
Cele mai mici solicitări au fost din partea orașelor Negru Vodă (6,5 milioane lei), Hârșova (6,5 milioane lei) și Cernavodă (5,5 milioane lei)
Separat de solicitările administrațiilor publice locale, Consiliul Județean Constanța vrea din acest program 391 milioane lei pentru a moderniza opt drumuri: Techirghiol-Arsa, Tuzla-Biruința, Potârnichea-intersecția DJ308, Amzacea-Vânători, Viroaga-DJ391A, Nicolae Bălcescu-Târgușor, DC63-Băltăgești, Ivrinezu Mic-DJ223
Rămâne de văzut câte din aceste proiecte vor fi finanțate în final.
- Abu Dhabi Ports Group vrea să investească în Portul Constanța, anunță ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: „Investiții emirateze în România” - 22 iunie 2022
- Războiul din Ucraina a crescut cu 11% traficul de mărfuri din Portul Constanța: “Va fi o situație foarte grea, începe și recolta noastră de cereale și trebuie să avem grijă și de ea/ Dar portul e pregătit, poate asimila această creștere” - 30 mai 2022
- 400 din cele 700 de vagoane care blocau Portul Constanța au fost scoase de pe linii/ Directorul Portului: Avem probleme, ne chinuim să dirijăm traficul, să găsim soluții de a-i îndruma pe ucraineni. Nu este ușor, dar asta e, și dacă ne-am plânge, ce facem? - 30 mai 2022