Amprente ale civilizației Hamangia, la Grădina

info-sud-est-gradinaÎn perioada octombrie-decembrie 2014 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța găzduiește expoziția ”Pe urmele Gânditorului. Amprente ale Civilizației Hamangia”, organizată de Valentina Voinea, Oana Grigoruță, Răzvan Petcu, Andreea Ștefania Stoian, Cristian Eduard Ștefan și Cristina Georgescu.

Vernisajul a fost organizat pe 2 octombrie a.c., iar partenerii evenimentului sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și Muzeul de Arheologie ”Vasile Pârvan”. În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira rezultatele eforturilor făcute de arheologi pe șantierul deschis în anul 2001 în satul constănțean Cheia, comuna Grădina.

La evenimentul care a marcat deschiderea expoziției a participat și Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina. Aceasta a declarat în mai multe rânduri că susține munca arheologilor și, implicit, punerea în valoare a mărturiilor trecutului: „Din 2001 se lucrează pe șantierul de la Cheia. Majoritatea pieselor expuse la Muzeul de Istorie din Constanța erau de la Cheia. În fiecare an arheologii fac săpături pe șantierul din Cheia și, până în prezent, au des-coperit o groază de obiecte va-loroase din cultura Hamangia, iar acum au organizat o binemeritată expoziție. Pe 2 octombrie, la ora 13:00, a fost vernisajul. Noi am fost întotdeauna alături de ei, îi sprijinim cu tot ce putem: cazare, transport, utilaje, cu oameni din sat care îi mai pot ajuta la săpături”, ne-a declarat Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina.

„Ne vom pune în valoare trecutul prin amenajarea Muzeului Satului”

Istoria localității constănțene a fost pusă în valoare și prin editarea unei monografii. Administrația publică locală a apelat la serviciile lui Mihail Șerbănescu, alături de care, edilul a reușit să pună pe foaie cele mai importante aspecte din trecutul comunei Grădina: „Monografia este foarte importantă pentru comuna noastră, e ca un fel de carte de vizită pentru noi. Să știe lumea că existăm și că de când suntem ne aflăm într-o permanentă dezvoltare”, a mai adăugat edilul. Iar inițiativele administrației locale, referitoare la punerea în valoare a trecutului zonei, nu se opresc aici: „Am improvizat un mini-muzeu într-o sală de clasă. De când eram noi mici, domnul profesor de istorie Bardac Anghel a strâns obiecte vechi, tradiționale pentru comuna noastră, iar copiii din localitate duceau la ora de istorie obiecte pe care le găseau în podurile bunicii și primeau câte o notă de 10. Așa am adunat o multitudine de obiecte importante: un război de țesut, putine de făcut lapte, unelte meșteșugărești de cusut, de tors, o groază de obiecte vechi și valoroase. Este micul nostru muzeu al satului. Când vom avea bani, vom amenaja un adevărat muzeu al satului. Momentan nu am avut banii necesari pentru a-l pune în valoare așa cum trebuie, dar avem în vedere reabilitarea unei clădiri care va deveni muzeul trecutului nostrum”, a conchis edilul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: