Alegeri parlamentare 2016. Candidații pe listele PSD Constanța: „Omul Gazprom”, apropiați ai conducerii Mazăre-Constantinescu / Listele PNL: fost ministru al Mediului, niciun parlamentar vechi

Listele PSD Constanța au fost finalizate după mai multe contre între Liviu Dragnea și Felix Stroe, președintele partidului la nivel local, care nu a vrut să accepte propuneri din afara Constanței. Duelul a fost câștigat de Liviu Dragnea care l-a impus pe Iulian Iancu în fruntea listei pentru deputați. Pe de altă parte, lista PNL arată ceva mai bine, fiind umbrită de scandalul din jurul unui nume. Lucia Varga a fost impusă la Constanța pe ultima sută de metri de conducerea de la București. Acest fapt a stârnit revoltă în presa locală, dar și în interiorul organizației locale a PNL. Cu toate acestea, candidatura fostului ministru al Mediului a fost validată.

Amintim că în spațiul public au fost vehiculate numele a două persoane din afara sferei politice care ar fi urmat să se regăsească pe locuri eligibile: gimnasta Cătălina Ponor și jurnalistul Alexandru Căutiș.

Membru al PSD, Cătălina Ponor a revenit asupra discuțiilor purtate cu liderii social-democrați și nu a mai fost de acord să candideze pentru un loc în Parlament din partea PSD, iar Alexandru Căutiș și-a dat demisia din partid în urma scandalului imens care a izbucnit pe rețelele de socializare după ce fostul jurnalist (care a scris mai multe anchete despre liderii PSD) și-a declarat intenția de a candida din partea social-democraților. Liviu Dragnea a catalogat posibila candidatură a lui Căutiș drept „un lucru exotic”, iar apoi a lăsat de înțeles că nu va accepta candidatura jurnalistului.

(Articol publicat inițial pe www.hotnews.ro)

PSD, foști parlamentari și apropiați ai conducerii Mazăre-Constantinescu

info-sud-est-psd-constanta
Foto: Facebook

          • Camera Deputaților

Iulian Iancu – Parlamentar din 2004, impus de Liviu Dragnea

Parlamentar de Neamț (2004-2008) și de Bacău (2008-2016), Iulian Iancu se pregătește să candideze pentru al patrulea mandat de deputat pe listele de la Constanța. Impus de Liviu Dragnea să deschidă lista deputaților PSD la malul mării, Iulian Iancu (fost secretar de stat în Ministerul Economiei) a fost propunerea Guvernului Ponta pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie. În 2015, presa a dezvăluit faptul că numele lui Iulian Iancu apare în cablogramele Wikileaks unde este descris drept ”omul Gazprom”.

Mircea Titus Dobre – fiul unui afacerist influent în PSD Constanța

Este viceliderul grupului parlamentar PSD și purtătorul de cuvânt al partidului la nivel local. Tatăl său, consilierul municipal Mircea Dobre, a fost un apropiat al fostei conduceri a PSD și a preluat unul dintre posturile de viceprimar rămase vacante după ce Radu Mazăre și-a dat demisia și, mai apoi, și viceprimarul Gabi Stan. Până în 2011, Mircea Titus Dobre a fost directorul de marketing al societății de panificație Dobre & Fiii care a obținut multe contracte de la stat. Printre clienții importanți ai societății se numără Ministerul Apărării Naționale (prin unități militare), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Consiliul Județean Constanța. Mircea Titus Dobre a fost ales deputat din partea USL în anul 2012.

Cristina Dumitrache – fiica unui pesedist vechi, norocos în afacerile cu statul

Va candida pentru al treilea mandat de parlamentar. Este fiica afaceristului Ion Dumitrache, vicepreședinte al PSD și fost consilier județean. Firmele acestuia au beneficiat de contracte valoroase încheiate cu instituțiile statului și printre acestea se numără, de asemenea, Ministerul Apărării, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Consiliul Județean Constanța.

Radu Babuș – apropiat al lui Radu Mazăre, șeful Domeniului Public și Privat pe vremea fostului primar

În perioada 2003-2012, Radu Babuș a fost directorul Regiei Autonome pentru Exploatarea Domeniului Public și Privat, instituție aflată în subordinea Primăriei Constanța. Începând cu anul 2006, după demisia unui coleg, tânărul Babuș, care a acumulat rapid o avere impresionantă, a primit și funcția de consilier județean. În 2012, Babuș a devenit parlamentar pe listele USL (din partea PSD), iar în 2014 acesta a fost acuzat de DNA pentru că, în calitate de director al RAEDPP, a stabilit cu intenție o valoare diminuată pentru o suprafață de teren din stațiunea Mamaia (unul dintre dosarele în care Radu Mazăre este trimis în judecată). Ulterior, Babuș a fost scos de sub acuzare din lipsă de probe.

George Vișan – sponsor important al PSD Constanța, intrat în partid odată cu Radu Mazăre

George Vișan a intrat în PSD la braț cu Radu Mazăre, în anul 2003, iar în 2007 a fost ales președintele TSD Constanța. A candidat fără succes, în anul 2008, pentru un loc de deputat. Un an mai târziu a fost numit director coordonator al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. A fost director al direcției comerciale în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa în perioada 2012-2015, bucurându-se de sprijinul lui Radu Mazăre. Pe de altă parte, una dintre firmele manageriate de Vișan a câștigat contracte importante de la Primăria Constanța condusă de fostul primar. Totodată, consilierul PSD se numără și printre sponsorii importanți ai partidului.

Florin Gheorghe – Campionul traseismului

Florin Gheorghe candidează pentru un loc în Camera Deputaților din partea PSD după ce a schimbat patru partide în trei ani. În 2012 a fost ales deputat din partea PDL, iar ulterior a preluat șefia PMP municipiu pentru ca un an mai târziu să devină membru UNPR. La începutul anului 2016, Florin Gheorghe s-a înscris în PSD.

          • Senat

Tit Liviu Brăiloiu – fostul prefect în Top 300 cei mai bogați români

Fost membru PSD, Tit Liviu Brăiloiu a fost numit prefectul județului Constanța în ianuarie 2009. Brăiloiu a ocupat această funcție până în luna octombrie 2009, atunci când Vasile Blaga l-a înlocuit cu Claudiu Palaz. După acest episod, fostul prefect a revenit în viața publică abia în 2012 atunci când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al CJC, împotriva lui Nicușor Constantinescu. După 2012, Brăiloiu s-a retras din nou în Spania, acolo unde fostul prefect derulează mai multe afaceri de succes. Acestea l-au propulsat în Top 300 întocmit de revista Capital. În anul 2012, acesta ocupa locul 267 cu o avere estimată la 22 milioane de euro.

Nicolae Moga – dinozaurul republicii Mazăre, susținut de Dragnea

Senator din partea PSD începând cu anul 2008, Nicolae Moga este unul dintre stâlpii republicii Mazăre, rămas încă în picioare după plecarea fostei conduceri de la Constanța. Susținut de Liviu Dragnea pentru un loc eligibil pe lista Senatului, Moga a fost președintele televiziunii fondate de Mazăre și Constantinescu în perioada 1996-2000 și a intrat în politică odată cu Radu Mazăre în anul 2003. În perioada 2012-2014 a fost vicepreședinte al Biroului Permanent al Senatului și a fost lider interimar al PSD Constanța după demisia lui Mazăre din partid.

Ștefan Mihu – pesedist îndepărtat de conducerea Mazăre-Constantinescu

Ștefan Mihu este un vechi membru PSD care face parte din gașca veche a social-democraților constănțeni. Mihu se înscrie în rândurile pesediștilor care au fost îndepărtați de la conducerea partidului după venirea lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Fost director al Administrației Finanțelor Publice Constanța, Ștefan Mihu a fost numit trezorierul PSD Constanța după plecarea lui Radu Mazăre din partid.

PNL, niciun parlamentar vechi pe noile liste

info-sud-est-pnl-constanta
Foto: Facebook

          • Camera Deputaților

Bogdan Huțucă – Finanțist, fost prefect al Constanței

În perioada 2007-2013, Bogdan Huțucă a fost directorul ANAF Constanța, iar până în 2016 a fost director general în cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Huțucă a fost subsecretar de stat în Ministerul Finanțelor în perioada 2005-2007.

Robert Boroianu – Finul președintelui PNL Constanța

De profesie inginer, Robert Boroianu deține o afacere în domeniul carmangeriei, iar până în anul 2014 a avut și diverse funcții de conducere în cadrul Transelectrica. Activează în politică din anul 2008 și din 2016 este consilier județean.

Ana Marcu – Vocea opoziției la Constanța

Una dintre puținele voci ale opoziției care s-au făcut auzite în Consiliul Municipal Constanța este cea a consilierului liberal Ana Marcu. Cu vehemență și decență, Marcu l-a înfruntat pe Radu Mazăre în mai multe rânduri în timpul ședințelor. Este membru PNL din 1990.

George Niculescu – Figură nouă în politică

George Niculescu este unul dintre cei nou intrați în politica locală. Despre candidatul care deține un loc eligibil pe lista pentru Camera Deputaților nu se pot spune prea multe. Conduce mai multe societăți comerciale și este consilier județean din 2016. Este membru în consiliile directoare ale mai multor asociații și a acumulat experiență în domeniul energetic, fapt pentru care țintește un loc în Comisia de Industrii și Servicii.

Oana Florea – Un nume necunoscut publicului

Nici despre Oana Florea nu sunt prea multe de zis. Cu prezență foarte redusă în mass-media, Florea este membră a Baroului Constanța începând cu anul 2005 și membră în BPJ al PNL Constanța (provenind din aripa fostului PDL).

Ioan Tofolean – Fost manager al Spitalului Județean Constanța

Ioan Tofolean a fost managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța în perioada 2007-2011 și se numără printre fondatorii secțiilor de Gastroenterologie și Chirurgie Vasculară din cadrul instituției medicale. Tofolean face parte din Comisia de Sănătate din cadrul Consiliului Județean Constanța și este membru PNL începând cu anul 2009.

          • Senat

Vergil Chițac – Amiralul, fost candidat la Primăria Constanța

Vergil Chițac a fost candidatul PNL la Primăria Constanța la alegerile locale din iunie 2016 unde a înregistrat un scor record pentru liberali: 34,6%. Deși Vergil Chițac este membru al PNL de doar nouă luni, el va deschide lista PNL Constanța pentru Senat. Înainte de intrarea în politică, amiralul Chițac a fost rectorul Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân”. După pierderea alegerilor locale, Vergil Chițac a renunțat la postul de consilier municipal. În prezent, Vergil Chițac este președintele Organizației Municipale a PNL.

Lucia Varga – Fostul ministru al Mediului, catapultat la malul mării

Fostul ministru al Mediului, Pădurilor și Apelor va candida pentru un post de senator din partea PNL Constanța. Candidatura acesteia a fost impusă de conducerea centrală a PNL și acceptată de organizația locală. Lucia Varga nu și-a mai găsit locul pe listele parlamentare din Bihor acolo unde a fost aleasă deputat în anul 2008, respectiv 2012. Pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga s-a opus proiectului de construire a șoselei de coastă, investiția de suflet a fostului primar Radu Mazăre. Totodată, în 2008, Lucia Varga a făcut o declarație care a supărat constănțenii și agențiile de turism de pe litoral, susținând că ”Litoralul nu este o prioritate pentru dezvoltarea turismului românesc”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: