
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că numărul alegătorilor din străinătate care s-au înregistrat până astăzi, 6 septembrie 2019, ora 16:00, cu opțiunea pentru votul prin corespondență este de 22.636 de persoane și depășește numărul celor care au optat pentru votul la secția de votare. Pentru votul la secția de votare figurau înregistrate până la același moment 21.900 de persoane.
Cetățenii români care locuiesc în străinătate mai au la dispoziție doar 5 zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro.
În privința informațiilor vehiculate în spațiul public potrivit cărora alegătorii români din străinătate ezită să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro din cauza suspiciunii că datele lor personale ar putea ajunge la Agenția Națională de Înregistrare Fiscală (ANAF) sau la alte instituții ale statului, Autoritatea Electorală Permanentă reiterează unele precizări și aduce clarificări suplimentare, după cum urmează:
- Potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale.
- În conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, datele alegătorilor români din străinătate care se înregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro sunt doar la dispoziția Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Externe și vor fi utlizate doar pentru acest scrutin.
- Listele electorale permanente cu cetățenii români înregistrați ca alegători la secția de votare sau prin corespondență se întocmesc doar pentru alegerile prezidențiale din acest an.
- Datele din Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) sunt deținute de Autoritatea Electorală Permanentă și, ulterior proceselor electorale de până acum, au fost puse la dispoziția altor autorități doar în chestiuni care privesc strict procesele electorale și nu au fost furnizate organelor fiscale.
- Finalizarea proiectului „CYMAROP – Centrul operațional, educațional şi de cercetare în securitate cibernetică maritimă şi operare autonomă” (ANUNȚ) - 30 noiembrie 2023
- Kovesi: Dacă vrem un buget mai bun în România, trebuie combătute crimele financiare/ “Nu vreau să transformăm România într-un paradis al celor care fac fraude cu TVA și cu evaziune fiscală” - 29 noiembrie 2023
- 29 de localități din Constanța nu au încă apă, la trei zile după viscol - 29 noiembrie 2023