A murit “Baby”, primul pui de delfin născut la Constanța

Peste jumătate din puii de delfin născuți în captivitate la nivel mondial nu supraviețuiesc mai mult de un an.
sursa foto: Delfinariu Constanța/Facebook

Baby, primul pui de delfin născut la Constanța, a murit luni, transmite Delfinariul Constanța într-o postare pe Facebook.

Puiul născut în urmă cu patru luni a murit subit, în ciuda evoluției sale pozitive, iar motivul ar fi fost “afectarea organelor vitale (în principal plămânii și ficatul) de natură acută, incompatibilă cu viața”, explică reprezentanții delfinariului.

În acest context, continuă echipa delfinariului, este posibil ca afecțiunea să fi avut o componentă genetică. Părinții lui Baby proveneau din areale diferite și din aceeași specie, Tursiops Truncatus Gilly.

Totuși, amintește delfinariul, moartea lui Baby reflectă o “realitate obiectivă la nivel global” – puii de mamifere marine născuți în captivitate au o rată de supraviețuire scăzută.

Delfinii în captivitate

În ciuda ppularității lor, faptul că delfinii au mari dificultăți în a se adapta la traiul în captivitate este deja bine cunoscut, iar această incomptabilitate este argumentul principal adus de activitștii de mediu care încearcă să oprească această practică.

Potrivit International Humane Society, există două motive principale pentru care delfinii au probleme în captivitate: spațiul redus și distrugerea legăturilor sociale caracteristice speciei.

În natură, un delfin poate înota și până la 150 de km într-o singură zi, iar această activitate fizică este deosebit de importantă pentru menținerea sănătății lor. Mișcarea circulară în acvariu, pe distanțe scurte, este insuficientă și poate duce la o serie de probleme fizice, de la obezitate la probleme digestive și atrofie musculară.

În același timp, circumstanțele sociale pot fi și ele dificile. Delfinii trăiesc în familii mari și formează legături emoționale puternice, pe viață. Astfel, în cazul unui delfin capturat și separat de familia sa, apoi adus într-un acvariu cu alți delfini, cu care nu este înrudit, sentimentul de izolare poate duce chiar la probleme precum depresia.

Calitatea vieții scăzută pe care aceste animale o suferă în captivitate este reflectată și în speranța lor de viață: Conform ONG-ului Whale and Dolphin Conservation, delfinii sunt printre puținele specii care trăiesc mai puțin în captivitte decât în sălbăticie.

În medie, delfinii captivi trăiesc aproape 13 ani, în vreme ce speranța de viață în mediul lor natural este de la 30 până la 50 de ani.

Mai mult decât atât, 52,26% dintre delfinii cu gât mare născuți cu succes în captivitate nu supraviețuiesc mai mult de un an – o rată a mortalității de trei ori mai mare decât în sălbăticie.

Delfinii rămân, însă, o atracție cu un potențial economic considerabil, în țările în care pot fi încă găsiți. Confom celor mai recente date, citate de Statista, peste 3.000 de delfini trăiau în captivitate în întreaga lume în 2019.

Se estimează că aceștia generează anual până la 5,5 miliarde de dolari prin diverse activități, de la spectacole la activități interactive

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.