Polonia a început să primească primii pacienți bolnavi de covid-19 trimiși de la București. Ministrul Sănătății de la Varșovia a făcut apel la “solidaritate” cu România

sursa foto: Facebook\ RO Vaccinare
sursa foto: Facebook\ RO Vaccinare

“În fața situației extrem de dificile din România, provocate de pandemia covid-19, am avut consultări cu Președintele României, Klaus Iohannis, și cu Prim-Ministrul Florin Cîțu și am decis să trimitem o misiune medicală în România. Luptăm împreună!”, a scris pe Twitter, la 24 octombrie 2021, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Declarația șefului Executivului de la Varșovia a fost preluată de mass-media polone în contextul emoției publice față de situația sanitară din România.

La 22 octombrie pe aeroportul din Łódź, situat la aproximativ 100 de kilometri de Varșovia, au sosit primii 3 pacienți grav infectați cu covid-19 sosiți din România. Ei au fost imediat spitalizați în secția de terapie intensivă a spitalului din oraș, o localitate cu aproximativ 700.000 de locuitori. Ministrul polon al Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat presei de la Varșovia că a primit o cerere urgentă de ajutor medical din partea ministrului român interimar al Sănătății, Cseke Attila. România, mai precizează media polone, a primit ajutor și din Ungaria, țară care a preluat deja pacienți infectați cu covid-19.

În momentul de față, amintește presa de la Varșovia, România are cea mai ridicată rată a deceselor provocate de covid-19 din întreaga Uniune Europeană, cu 21,64 decese la 1 milion de locuitori. Această rată este de 10 ori mai mare decât media din Uniunea Europeană, de 2,14 decese la 1 milion de locuitori, și de 20 de ori mai mare decât media din Polonia, cu 1,27 decese la 1 milion de locuitori.

Într-un interviu acordat postului de radio Zet, din Varșovia, ministrul Sănătății Adam Niedzelski a vorbit despre situația catastrofală din România, din punct de vedere sanitar, și a cerut “solidaritate” cu aceasta. Niedzielski a mai adăugat că situația din România arată ce pericole ar putea veni în Polonia dacă procesul de vaccinare ar încetini iar rata de infectare ar crește.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: