Primăria Constanța a adăugat în bugetul local suma de 50.000 de lei pentru proiectul demolării vaporașelor de la intrările din oraș.
Concret, primăria repartizează această sumă de bani din bugetul local pentru achiziția serviciului de proiectare în vederea demolării vaporașelor. Este una dintre etapele premergătoare execuției lucrărilor. Proiectul pentru rectificarea bugetului local pe anul 2024 va fi votat în ședința Consiliului Local din 30 septembrie.
- UPDATE Proiectul a fost adoptat în ședința Consiliului Local, cu 19 voturi pentru și 7 abțineri.
Info Sud-Est scria la începutul lunii septembrie, că primăria nu a obținut un preț pentru cele cinci vapoare amplasate în urmă cu mai bine de două decenii, în Constanța, deși le-a scos la casare și vânzare, conform răspunsului primit de la administrația locală. Reprezentanții instituției au transmis că se lucrează pentru documentația ce stă la baza obținerii autorizațiilor de desființare a vapoarelor. Citește răspunsul integral aici.
- Citește mai multe aici: De ce nu au fost date jos vaporașele lui Mazăre? Administrația Chițac încearcă de aproape 3 ani să le elimine de la intrările în oraș
Context
Primarul Vergil Chițac spunea, în 2022, că vaporașele, simbol al administrației Radu Mazăre, au o stare de degradare avansată de peste 50%. Primarul Constanței a inițiat un proiect de hotărâre, care a fost adoptat la sfârșitul lui martie 2022 în Consiliul Local Constanța, prin care vaporașele urmau să fie scoase la casat și vândute. Totodată, Chițac arăta în proiect că reparația vapoarelor ar implica costuri foarte mari.
În același an a fost lansată și o petiție, trimisă către Primăria Constanța, prin care aproape 6.000 de oameni nu au fost de acord cu înlăturarea vapoarelor. Inițiatorul campaniei arăta că “valoarea vapoarelor este una sentimentală atât pentru locuitorii orașului Constanța cât si pentru turiști”.
Asociația Comandanților de Navă, proces pierdut pentru păstrarea vapoarelor
În octombrie 2022, Asociația Comandanților de Navă din România a dat în judecată Consiliul Local Constanța pentru anularea hotărârii prin care vapoarele aflate la intrările în oraș erau scoase la casare și vânzare. Asociația a susţinut faptul că navele “sunt într-o stare foarte bună, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber. Nu sunt degradate, nu sunt dezintegrate, ci se prezintă foarte bine, cel puţin vizibil”. Totodată, comandanții de navă spuneau că “nu s-a efectuat nicio expertiză de către experţi de specialitate, din care să rezulte că aceste nave nu mai pot fi reabilitate, nu mai pot fi expuse în continuare, reprezentând un real pericol pentru oameni”.
În aprilie 2023, Tribunalul Constanța a respins cererea asociației. Aceasta a pierdut procesul definitiv, șase luni mai târziu, atunci când judecătorii Curții de Apel Constanța au respins ca nefondat recursul.
Vapoarele, vopsite ultima oară acum 8 ani
Cele cinci “vedete maritime” au fost vopsite acum mai bine de opt ani, în cadrul unor concursuri de creație, după un parteneriat încheiat între primărie și o companie de vopsele din România. Vapoarele se află la intrările dinspre Mamaia, Ovidiu, Valu lui Traian, Agigea, iar altul este amplasat în fața Gării din Constanța. Acestea au fost amplasate în 2003, în timpul mandatului fostului primar Radu Mazăre și au aparținut Poliției de Frontieră.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: