Stenograme. Colecția replicilor memorabile din rechizitoriile DNA

În ultimii ani, în presă au apărut mai multe stenograme din rechizitoriile persoanelor trimise în judecată de procurorii DNA. Interceptările magistraților au pus în lumină cum se constituie și cum funcționează grupurile infracționale, cât de lejer se trafichează influența și se ia șpaga sau ce injurii și amenințări proferează unii dintre inculpați la adresa procurorilor care îi anchetează.

Info Sud-Est a cules cele mai relevante stenograme publicate în presă în ultimii trei ani și, care, în momentul apariției lor au avut un puternic impact în spațiul public.


1. Tudorel Dobre, prim-vicepreședinte al Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România, despre amnistia care „o să fie băgată în trei luni”: ”Imediat după (neinteligibil), o să dea o amnistie! Pentru toți va fi! Da? Deci în 3 luni de zile ăștia bagă!”

(Trimis în judecată pentru trafic de influență – comunicatul DNA nr. 136/VIII/3 din 7 februarie 2017)

Dobre Tudorel: Am văzut că mi-ai dat ieri un mesaj să-ți răspund. Spune-i omului în felul următor, așa, deci, după, c-am avut d-astea, discuții… În, imediat după (neinteligibil), o să dea o amnistie.
Investigator: Pentru el?
Dobre Tudorel: Pentru… pentru el?!? Pentru toți va fi! Da? Deci în 3 luni de zile ăștia bagă!

(…)

Dobre Tudorel: O să merg și eu când vin acolo să vorbesc cu ăsta de la birou, unde e el acolo (mimează semnul brațelor prinse în cătușe)
Investigator: Dar…
Dobre Tudorel: Unde e el acolo să beneficieze de…
Investigator: Aveți pe cineva?
Dobre Tudorel: … condiții mai bune!
Investigator: Păi, dacă nici dumneavoastră n-aveți… las-o în p*** că nu mai are nimeni…
Dobre Tudorel: Cum? Păi, nu, nu, păi nu. Îl băgăm acolo să fie… să aibă grijă de el. Să-l… Dar în 3 luni se dă o amnistie!“

Context: Tudorel Dobre, prim-vicepreședinte al Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România (UCCBR) a fost recent trimis în judecată pentru trafic de influență. Dobre este avocat suspendat în Baroul București și președintele Camerei de Comerț Bilaterale România-Kuweit. În rechizitoriul lui Dobre apare o stenogramă din care reiese că, imediat după alegerile parlamentare din decembrie, în diverse medii se vorbea deja despre amnistia care urma să fie „băgată în 3 luni”.


2. Șova și Hrebenciuc, despre amnistie și grațiere: ”Va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că…/ Amnistie şi graţiere obligatoriu!”

(Stenograme din dosarul în care DNA a început urmărirea penală a lui Dan Șova, pentru trafic de influență, în anul 2014 – comunicatul nr. 1480/VIII/3 din 20 octombrie 2014)

Hrebenciuc Viorel: …Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că…
Şova Dan: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
Hrebenciuc Viorel: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
Şova Dan: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…
(…)
Hrebenciuc Viorel: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef…
Şova Dan: De partid.
Hrebenciuc Viorel: …de partid’ nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Şova Dan: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.
Hrebenciuc Viorel: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare (…)
Şova Dan: Da, da.
Hrebenciuc Viorel: Deci, automat, suntem beliţi.
Şova Dan: Toţi!
(…)
Hrebenciuc Viorel: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
Şova Dan: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.
Hrebenciuc Viorel: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
Şova Dan: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

Sursa: Hotnews.ro

Context: Stenogramele unor discuții dintre Dan Șova și Viorel Hrebenciuc, dezvăluite în 2014, arată cum se discută despre amnistie, grațiere și abrogarea abuzului în serviciu în PSD încă de acum câțiva ani. În stenogramele dintr-o ordonanță DNA din toamna anului 2014, Hrebenciuc apare promițându-i lui Șova sprijin pentru șefia PSD în detrimentul lui Valeriu Zgonea și Liviu Dragnea, în timp ce Șova vorbește despre o lege care să aprobe amnistia și grațierea.


3. Angajată la Protecția Copilului Teleorman, în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual: ”Sunt într-un c***t din cauza ta! Tu ai luat bani!”

(Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual – comunicatul DNA Nr. 1026/VIII/3 din 15 iulie 2016)

Anisa-Niculina Stoica: Şi de ce nu-mi trimiteţi şi mie o maşină să vin pân’ acolo? Pentru că nu am niciun ban să iau după card şi nu am un taxi să vin pân’ acolo.
Jenica Dumitru: Fată, nu stai la 100 de kilometri. Sunt doi kilometri de la tine d-acasă, pân’ aici. Asta-i nesimţire curată, Anisa!
Anisa-Niculina Stoica: Ştii ceva, eu nu am făcut treburile că am vrut eu să le fac aşa, da?
Jenica Dumitru: ‘Ai, ştii ceva…
Anisa-Niculina Stoica: De ce nu trebuie să priveşti lucrurile în felul ăsta, Jeni, te rog?
Jenica Dumitru: Cu atât mai puţin mă interesează pe mine, ştii… Eu sunt într-un mare c*** din cauza ta. Tu ai luat bani.
Anisa-Niculina Stoica: Din cauza mea? Nu te-am băgat eu în c*** ăsta. Dacă trebuie să ne certăm pe tema asta, ne certăm.
Jenica Dumitru: …ai luat bani. Şi eu sunt într-un c*** din cauza ta. Eşti o nesimţită, aia eşti! Mută-ţi dracu’, c***’ ăla o dată, că nu stau ca proasta să te aştept aici!

Sursa: Adevărul.ro

Context: În dosar, președintele PSD este acuzat de procurori că i-ar fi determinat pe șefii DGASPC Teleorman să angajeze fictiv două membre PSD care, în realitate, lucrau pentru partid.


4. Nicușor Constantinescu, presiuni asupra trustului de presă prieten și înjurături la adresa procurorului: ”Mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ți-aș, zici că… totul e ok! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun? Scriu doar ăștia care mănâncă c***t de mine și de Sorin și de Mazăre! (…) Această jigodie împuțită de Andrei!”

(Stenograme din dosarul în care Constantinescu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, conflict de interese și constituire de grup infracțional organizat – comunicatul DNA Nr. 732/VIII/3 din 16 aprilie 2015)

CND: Băi, Mona ce se întâmplă la voi acolo, mă ? Eu… M-ați dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie și mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ți-aș, zici că… totul e ok! Scriu doar ăștia care mănâncă căcat de mine și de Sorin și de Mazăre! Nu se poate! Chiar așa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferință de presă, dar când l-a reținut pe Strutinsky și l-a arestat, am făcut o conferință de presă publică!
PM: Da, da, da…
CND: Care ar trebui reluată în permanență ca și temă, da?! Pe urmă ați fost controlați voi, toate firmele astea, de către DNA! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru da? (…) Voi nu scrieți nimic din chestiile astea?
PM: Am înțeles…
CND: Nu-i normal să puneți aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun? (…)
PM: Am înțeles, am înțeles.
(…)
CND: Mă, ți-am mai spus de câteva ori și nici nu mai te sun, mă, și nici nu mai dau nicio relație! Eu nu vă spun vouă ce aveți de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitație publică v-am plătit bani vouă și la alte… și voi nu scrieți nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă! Toți!!!
PM: Am înțeles, o să dăm…
CND: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat!!! Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea?
(…)
CND: E vreun secret??? Da …? Nu scrie pe magistrați.ro cine sunt judecătorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA și această jigodie împuțită de Andrei, de aici??? Da’ voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi mă, stați liniștiți, vă luați salariul bine mersi, înțelegi? Și vă doare în cur de tot ce se întâmplă! Înțelegi ??? Până în ziua în care o să vă ia și pe voi să vă aresteze, să vedeți cum este, înțelegi ?
PM: Știi că nu e așa…
CND: Cum să nu știu, deci nu există nicio strategie, nimic, da??? Eu sunt acasă sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu ești în stare, nici tu nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dați … așa, știri care vin, cum vrea unul sau altul!
PM: Am înțeles, o să…
CND: Ai înțeles pe dracu’, nu ai înțeles nimic, mă!!!
(…)
CND – Da? Nici… nimeni de la presă… nimeni nu face o… prezentare a apărării mele, da? Graduală! Pe problema aia, pe problema… nimeni, nu zice nimic! Absolut nimic! Şi eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu? Fac şi pe… n-am voie să fac anumite chestii, după cum ştii!
DGC – Eu am văzut… ştiu, păi da ? Păi i-am spus lui Victor, da eu am văzut astea date-n presă, cel puţin în presa locală!
CND – Băi, Gabi, hai, mă! (Înjurătură obscenă) Facem mişto unul de altul sau ce facem?
DGC – Nu…
CND – N-ai văzut nimica, mă!!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate şi atât!!! Ai văzut o… (cuvânt obscen). Şi-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit Victor Radu, de 2 lei! Aia ai văzut tu!
DGC – Şi ştiri…
CND – Ce-am văzut şi eu! Da? Atât!!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule??? Ţi-am explicat româneşte!
DGC – Da, dom’le, am înţeles, o să se facă! (…)
CND – Da…
DGC – Bine, bine.
CND – Şi să coordonezi zilnic treaba asta, da?

Sursa: Hotnews

Context: Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, trimis în judecată de procurorii anticorupție în mai multe dosare (condamnat definitiv într-unul dintre ele), ar fi exercitat ”o influență covârșitoare” asupra conducerii unui trust de presă local cu care instituția pe care a condus-o a încheiat contracte substanțiale în perioada 2009 – 2014. Stenogramele publicate de procurori arată cum Nicușor Constantinescu ar fi dictat și influențat linia editorială a celor două instituții de presă pentru a-i lua apărarea, deși acesta se afla în arest la domiciliu la momentul respectiv.


5. Bogdan Olteanu, în dosarul presupusei mite primite pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei: ”Tot ce înseamnă infracţiuni până în 10 ani pedeapsă… se prescriu în opt ani. Că n-a dat nimeni în cap la oameni sau ceva să fie pedepse d-alea mari sau ceva…”

(Trimis în judecată pentru trafic de influență – comunicatul DNA Nr. 1284/VIII/3 din 18 octombrie 2016)

Ion Ifteni: Spune că un milion a fost pentru numirea lui Liviu Mihaiu şi un milion pentru nu ştiu ce făceau ei atunci. (…) Şi m-a pus pe mine să te întreb şi te-am întrebat eu după aia, dacă totul e ok. Tu ai zis că e ok şi aşa a fost.
Bogdan Olteanu: El n-avea, măi, probleme că… de bani cu mine, noi aveam alte promisiuni. El mi-a făcut promisiuni că mă ajută cu firma aia a lui de sondaje, îmi face nişte sondaje, îmi spune nişte date. Alea au fost lucrurile. Altele n-am avut.

Cei doi au discutat şi despre prescripţia faptelor.

Bogdan Olteanu: Băi, sunt opt ani din 2008.
Ion Ifteni: Da, da, da, da.
Bogdan Olteanu: Tot ce înseamnă infracţiuni până în 10 ani pedeapsă… se prescriu în opt ani. (…) Că n-a dat nimeni în cap la oameni sau ceva să fie pedepse d-alea mari sau ceva… .

Sursa: Hotnews, Digi24

Context: Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu a fost interceptat ambiental în timp ce discuta cu Ion Ifteni, unul dintre apropiații lui Sorin Ovidiu Vântu, despre mita prin care s-ar fi asigurat numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de Guvernator al Deltei Dunării.


6. Ioan Niculae și Bunea Stancu, presiuni pentru adoptarea unei hotărâri de guvern care să acorde facilități în beneficiul firmei lui Niculae: ”Domnule, haideţi, vă rog, faceţi pe dracu’ în patru să iasă asta săptămâna viitoare!/ (…) Hai că vedem ce facem! Şi o să-l sun pe Geoană înapoi/ (…) Trebuie el, Geoană, să dea dispoziţie: Băi, în trei zile v-a zis Puşcaş să pregătiţi materialele, pregătiţi-le! Nu le plimbaţi iar două luni de zile, cum aţi făcut-o până acuma!”

(Trimiși în judecată pentru trafic de influență – comunicatul DNA Nr. 592/VIII/3 din 26 aprilie 2016)

Ioan Niculae: (…) Vorbeşte cu Puşcaş! Şi zi-i… Ajutorul lui Puşcaş este… El a spus: Băi, până în 3 zile să-mi daţi documentul! Pentru că eu trebuie s-o bag, săptămâna viitoare să fie Hotărârea de Guvern, iar la Bruxelles pe 23 este Consiliul de Miniştri al Bruxelles-ului. Deci Geoană e pe dinafară de subiect. Vasile ştie exact. Noi am fost la el săptămâna asta şi ne-a ajutat omul, să ştii. Un om deosebit, Puşcaş!
Gheorghe Bunea Stancu: Îl sun. Păi da’ pe Puşcaş îl ştiu şi eu.
Ioan Niculae: Un om deosebit, să ştii! Deosebit!
Gheorghe Bunea Stancu: Deci îl sun pe Geoană înapoi şi-i spun să ia legătura cu Puşcaş.
Ioan Niculae: Da. Deci Puşcaş ştie foarte bine subiectul. (…) Ştie bine Puşcaş, măi. Dacă vorbeşti cu el, zi-i: Domnule Puşcaş, am înţeles nu numai faptul că ne-aţi ajutat. Chiar sunteţi iniţiatorul… domnule, haideţi, vă rog, faceţi pe dracu’ în patru să iasă asta săptămâna viitoare! (…)
Gheorghe Bunea Stancu: Hai că vedem ce facem! Şi o să-l sun pe Geoană înapoi.
Ioan Niculae: Sună-l, măi, pe Geoană şi spune-i: Băi, roagă-l pe Vasile Puşcaş!
Gheorghe Bunea Stancu: Da.
Ioan Niculae: Şi nu pe Vasile. Trebuie el, Geoană, să dea dispoziţie (…): Băi, în trei zile v-a zis Puşcaş să pregătiţi materialele, pregătiţi-le! Nu le plimbaţi iar două luni de zile, cum aţi făcut-o până acuma!

Sursa: Digi24

Context: Fostul secretar de stat din Ministrul Agriculturii, Liviu Harbuz, le-a spus procurorilor că Ioan Niculae ar fi încercat să îl mituiască, în 2009, prin intermediul lui Said Baaklini: „Said Baaklini mi-a spus că dacă voi rezolva problema în două săptămâni voi avea sprijinul întregului Guvern, iar Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, este dispus să plătească 3 milioane euro celui care va rezolva problema”, le-a declarat Liviu Harbuz procurorilor, conform rechizitoriului DNA.


7. Deputatul Ciubotaru, intervenții pe lângă angajații Serviciului de Medicină Legală Bacău: ”Adică, în caz de ceva, îi dă banii înapoi!/ Da’ nu se pune problema! Tu eşti nebun la cap?/ Păi nu! Că-i dau…O mie de euro nu-s din drum!/ Mă! Nu mai vorbi de astea că mor aicea! Mi se pune pe inimă!”

(Trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență – comunicatul DNA nr. 382/VIII/3 din 30 martie 2016)

Avocat: De mâine vine aia?
Lucian Ciubotaru: …[vorbeşte în şoaptă]… Îhî! …[vorbeşte în şoaptă, neinteligibil]…
Avocat: Da! C-ai zis una, cinci sute şi una, cinci sute!
Lucian Ciubotaru: …[vorbeşte în şoaptă]…Da’ nu mai povesti, măi! M-ai înnebunit de cap!
Avocat: Haide pa! Da’…nu! Mi-i să nu mă fac de …[foloseşte un cuvânt vulgar]…la omu’ ăsta! De asta-i tot!
Lucian Ciubotaru: Nu mai…
Avocat: Adică, în caz de ceva, îi dă banii înapoi!
Lucian Ciubotaru: Da’ nu se pune problema! Tu eşti nebun la cap?
Avocat: Păi nu! Că-i dau…O mie de euro nu-s din drum!
Lucian Ciubotaru: …[vorbeşte în şoaptă, neinteligibil]…
(…)
Avocat: Te-o sunat şi ţi-o zis că-i în regulă?
Lucian Ciubotaru: …[vorbeşte în şoaptă]…Da! M-o sunat, mi-o zis că-i în regulă…
Avocat: Da, mă! Da’ măcar să dea un buletin sau…valoarea, mă!
Lucian Ciubotaru: …[vorbeşte în şoaptă]…Mă! Nu mai vorbi de astea că mor aicea! Mi se pune pe inimă!

Sursa: Adevărul

Context: Deputatul PNL Lucian Ciubotaru a fost trimis în judecată în martie 2016, sub control judiciar pe cauţiune, pentru complicitate la trafic de influenţă. Alături de parlamentar, a fost trimis în judecată şi un medic legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Bacău, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat că, la data de 15 februarie 2016, Ciubotaru, la solicitarea unui coleg de partid, a luat legătura cu medicul Bădără şi i-a cerut acestuia să intervină pe lângă angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală Bacău. Aceştia din urmă trebuiau să consemneze pe un buletin de analiză toxicologică a alcoolemiei valori situate sub 0,80 g/l alcool pur în sânge.


8. Deputatul Nicolae Păun, în dialog cu Mădălin Voicu, amenințări la adresa procurorilor: ”Fac câțiva ani de viață, de pârnaie, da’ să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu dau două cuțite în gât la procurori și mă p.. pe ei”

(Trimiși în judecată pentru mai multe fapte de corupție – comunicatul DNA Nr. 1042/VIII/3 din 20 iulie 2016)

Mădălin Voicu: Bine, băi, dar ce avem noi de ascuns? Am făcut ceva?
Nicolae Păun: Nu avem nimic de ascuns… (folosește cuvinte obscene). Auzi, măi? Fac câțiva ani de viață, de pârnaie, da’ să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu dau două cuțite în gât la procurori și mă p.. pe ei.

Sursa: Hotnews

Context: Într-o discuție pe care a avut-o cu social-democratul Mădălin Voicu, deputatul Nicolae Păun a lansat amenințări la adresa procurorilor anticorupție, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA a cerut încuviințarea reținerii și arestării preventive a celor doi deputați.


9. Ziaristul Dan Andronic, într-o discuție referitoare la sprijinirea grupării conduse de Remus Truică în cazul retrocedărilor ilegale: ”Trebuie să-l ajuți mai mult, Dan, cu prinții…/ Da, ziarul o poate face, dar nu este suficient. Am făcut ceva. Reacția nu a fost minunată, deci nu vreau să mai folosesc același canal (…) O să fac ceva înainte de moment”

(Trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, în formă continuată – comunicatul DNA Nr. 654/VIII/3 din 18 mai 2016)

Robert Roșu: E ok, e în regulă… Ascultă! Trebuie să-l ajuți mai mult, Dan, cu prinții… Faptul că ea te f… la cap nu prea ajută proiectul. Știi? Nu prea e de ajutor să fii cu capul în nori…
Membru grup: Ok. Dar ziarul?
Andronic Cătălin Dan: Da, ziarul o poate face, dar nu este suficient. Am făcut ceva. Reacția nu a fost minunată, deci nu vreau să mai folosesc același canal.
Membru grup: Ziarul?
Andronic Cătălin Dan: Da. O să fac ceva înainte de moment.

Sursa: Hotnews

Context: Potrivit anchetatorilor, Remus Truică a constituit, alături de alte persoane, un grup infracțional pentru dobândirea averii revendicate nelegal de Prințul Paul, cerând în schimb între 50-80% din fiecare bun obținut, prejudiciul ajungând la aproape 136 de milioane euro. Dan Andronic ar fi folosit ”Evenimentul Zilei” în sprijinul grupării conduse de Remus Truică, ce urmărea obținerea averii revendicate nelegal de Prințul Paul, rezultă din referatul procurorilor DNA.


10. Miliardarul Steinmetz, într-o discuție cu Remus Truică referitoare la retrocedarea ilegală a pădurilor: ”Mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut şi voi merge eu împreună cu prințul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă/ Şi apoi este chiar al nostru? (…) Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta/ Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?/ Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru”

(Trimiși în judecată pentru mai multe fapte de corupție, alături de alți 21 de inculpați – comunicatul DNA Nr. 654/VIII/3 din 18 mai 2016)

Benjamin Steinmetz: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?
Remus Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui TAL nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut şi voi merge eu împreună cu prințul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.
Benjamin Steinmetz: …ce se va întâmpla atunci?
Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.
Benjamin Steinmetz: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?
Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.
Un membru grup infracţional: Deci lipseşte doar o semnătură?
Remus Truică: Exact, doar una.
Un membru grup: Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (RÂDE).
Un membru grup: Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?
Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.

Sursa: Hotnews

Context: Potrivit DNA, Benjamin Steinmetz ar fi făcut parte din grupul infracțional constituit de Remus Truică, alături de Dan Andronic, Tal Silberstein, Shimon Shevez și avocatul Robert Roșu. DNA îi acuză pe inculpați că au reușit să obțină retrocedarea ilegală în natură a Fermei Regale Băneasa, producând bugetului de stat un prejudiciu de peste 135 milioane de euro.


11. Judecătoarea Terceanu, discutând cu intermediarul mitei primite de la frații Becali despre posibilitatea de a fi descoperiți de procurori: ”Vai de capu’ meu! (…) Nu spuneți… nu spuneți nimic! Asta este!/ Băi, stai liniștită, că dacă vroiam să te dau până acum, te dădeam (…) Ai cheltuit toți banii? Mamă, mânca-ți-aș!/ Să-mi bag picioarele, ajungem toți la pârnaie!”

(Trimisă în judecată pentru luare de mită și condamnată în primă instanță la 5,6 ani de închisoare cu executare, în 24 noiembrie 2016)

Terceanu: Băi, nu spuneți nimic de mine!
Intermediar: Stai liniștită, că nu spunem nimic. Dacă era, spuneam până acu’.
Terceanu: Ce știu? Că ce?
Intermediar: Ceva acuma. Sau ceva s-a întâmplat acuma.
Terceanu: Deci, de voi nu ați zis nimic?
Intermediar: Băi, eu n-am zis nimic, mă! Nimic, nimic. Eu… el m-a-ntrebat…
Terceanu: Păi, de unde știau de mine?
Intermediar: Da, băi, da …(neinteligibil)… au zis că…
Terceanu: Vai de capu’ meu! (…) Nu spuneți… nu spuneți nimic! Asta este!
Intermediar: Băi, stai liniștită, că dacă vroiam să te dau până acum, te dădeam. Stai liniștită, că nu dau nimic.
Terceanu: Ai înțeles? Deci, nu dați în gât, că pedeapsa o dă instanța!

(…)

Intermediar: Băi, nu-ți face probleme. Nu mai sta cu frica, că nu dau de tine! …(neinteligibil)… de toți.
Terceanu: Deci, n-am bani!
Intermediar: Da’ banii ăia care… De la ăștia, 100.000?
Terceanu: I-am… i-am cheltuit.
Intermediar: I-ai cheltuit?
Terceanu: Nu mai am.
Intermediar: Ai cheltuit toți banii? Mamă, mânca-ți-aș!
Terceanu: Nici n-am… Doamne, Maica Domnului!
Intermediar: Băi, nu te gândi ca-i iau! Ți-i cer… ca să nu mai ți-i dau…
Terceanu: Da’ n-am, deocamdată!
Intermediar: Băi, Geanina, te gândești acuma la chestiile astea? Să-mi bag picioarele, ajungem toți la pârnaie!
Terceanu: N-am, n-am… N-am… n-am …(neinteligibil)… Îți dai seama că nu e bine să fim văzuți!

(…)

Terceanu: Cine, mă? Pe cine să am? N-am pe nimeni! Mergeți acolo liniștiți și asta e! Cu Dumnezeu înainte! Ce vrei să facem?! Na…! Dacă nu, ce vrei să-ți spun eu acum? Zi tu, ce vrei să-ți spun eu?
Interlocutor: Nu știu… te-ai supărat pe mine degeaba. Nu știu de ce faci așa.
Terceanu: E… nu… na! Ce vrei să mai zici?
Interlocutor: N-am ce… de-asta am venit mai mult, să… că sunt disperat! Am zis să nu se-ntâmple… se… se… să… mă cheme dracu pe acolo, să se-ntâmple altceva! Să știu ce zic. Spune-mi ce să zic! Îi zic că ce? Că… nu ne cunoaștem, că ce?
Terceanu: …(neinteligibil)… Nimic. Nu… na! Eu știu ce…?! Nu știu.
Interlocutor: Crezi că… crezi că… ăsta, cum dracu îl cheamă?
Terceanu: Nu știu, mă! Nu mai îmi pune o mie de întrebări!
Interlocutor: Bine, gata! Bine!
Terceanu: Gata! Asta este! Las-o așa! Că, dacă vrea Dumnezeu, trecem peste asta. Dacă nu, asta e! Ce mai…?! Asta e!
Interlocutor: Nu mai fi supărată pe mine, că nu vreau să rămâi supărată pe mine!
Terceanu: Nu ne mai întâlnim și gata! Și am terminat!
Interlocutor: Bun. Nu ne mai întâlnim, clar…
Terceanu: …(neinteligibil)… Gata! (…) Asta… asta e! Dumnezeu cu mila! Ce vrei să facem? Da? Hai! Tu ai trecut prin mai multe decât ei. Știi mai bine. Du-te acolo, stai liniștit! (…) Gata! Tăcere! Și asta este!

Sursa: Hotnews

Context: Judecătoarea Geanina Terceanu a fost acuzată că ar fi primit mită 220.000 de euro, în perioada 2009 – 2012, pentru a-i achita pe cei 8 oameni de fotbal inculpați și, ulterior, condamnați în dosarul Transferurilor.


12. Deputatul Banu și un om de afaceri, discutând despre influențarea unor membri ai Guvernului în vederea obținerii unei finanțări: ”Spune-i că am cerut banii înapoi! Să îmi dea banii!/ Dă-l în… N-am nicio treabă să discut cu el treburi din astea!/ Da’ i-ai dat atunci ceva din ce-o fost?/(…) / O zis că-mi face… că-mi dă banii! Când o fost ministru de Interne!/ Eu am fost prostu’ proștilor! În toată afacerea!/ Și eu am luat-o de nu m-am văzut! ”

(Trimiși în judecată pentru trafic de influență – comunicatul DNA Nr. 1374/VIII/3 din 17 august 2015)

Mihai Banu: Da’ stai și tu liniștit! …(înjură – n.n.)… Tu nu vezi că-s călare unii peste alții?… (neinteligibil – n.n.)… Ba! Acuma, eu îți spun o chestie! Trebuia să bage… (înjură – n.n.)… o lege a partidelor politice ca lumea, pe care… Toată lumea o fost sponsorizată! Tre’ să-i aduni pe toți și-i bagi la pușcărie pe toți! Nu există deputat care să nu fi fost sponsorizat! …(râde – n.n.)… Există în țara asta vreo… vreun președinte de consiliu județean, primar, deputat… oricare… Tre’ să-i bagi pe toți că toți am fost sponsorizați! Că doar campania nu se face cu vorbe!
Om de afaceri: Sponsorizat, sponsorizat, da’…
Mihai Banu: Bine! Acolo… aici, când te duci și ceri… aa… 10 %, asta-i altă treabă! Aici e golăneală! Când îți pun condiții… Ba! Eu asta am spus: Bă, când pui condiții…
Om de afaceri: Berca m-o …(folosește un cuvânt vulgar – n.n.)… cu… cu banii ăia de la Școala Ardeoani…
Mihai Banu: Nu știu! Da’ eu ți-am spus…
Om de afaceri: De-mi vine să…
Mihai Banu: Viorele! Eu m-am dus…
Om de afaceri: O promis că dă, că face, că…
Mihai Banu: Nici acuma n-ai luat banii ăia, nu?
Om de afaceri: I-am luat banii… acuma! Da’ atunci cât am cheltuit?
(…)
Om de afaceri: Spune-i… dacă te întâlnești cu el, spune-i că am cerut banii înapoi! Să îmi dea banii!
Mihai Banu: Dă-l în… (înjură – n.n.)… N-am nicio treabă să discut cu el treburi din astea!
Om de afaceri: Da’ i-ai dat atunci ceva din ce-o fost?
Mihai Banu: Nu i-am dat nimica! Adică nu… că nu mă… Despre trecut nu mai vreau să aud! Să-nchid subiectul!
Om de afaceri: Stai oleacă! Da’… tu din ăia…
Mihai Banu: Lasă, băi! Gata! Nu mai discutăm despre asta! Îi mort totul! Ce să mai…!
Om de afaceri: Bun! O zis că-mi face… că-mi dă banii! Când o fost ministru de Interne!
Mihai Banu: Hai să-nchidem subiectul ăsta! Gata! Nu mai vreau să aud! Eu am fost prostu’ proștilor! Înțelegi? În toată afacerea!
Om afaceri: Și eu am luat-o de nu m-am văzut!

Sursa: Hotnews

Context: Potrivit DNA, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, fostul senator și ministru de Interne Gabriel Berca, prin intermediul fostului deputat Mihai Banu, a pretins și primit, atât pentru sine cât și pentru formațiunea din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator, să își folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.


13. Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț, într-o discuție în care îi dădea dispoziții fostului ministru al Justiției Florin Iordache: ”Notează-ţi pe hârtie/ Da, mă, îi ştiu. Aşa!/ Deci, Grosaru, Vainer…/Da / Alina Gorghiu/ Da, da / Tu!/ Da/ Și Toni Greblă/ Păi, pe Toni nu-l mai am/ Nu-l mai ai? A plecat?/ A plecat/ Păi, pune pe altcineva de la Senat/ Îham! Bine”

(Trimis în judecată pentru dare de mită – comunicatul DNA Nr. 1076/VIII/3 din 15 iunie 2015)

Vlasov Mihail: Dă-i telefon! „O iau s-o dau la alte…” Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze Vainer, Mircea Grosaru…
Florin Iordache: Da.
Vlasov Mihail: Alina Gorghiu.
Florin Iordache: Da, mă, să văd că…
Vlasov Mihail: Notează-ţi pe hârtie.
Florin Iordache: Da, mă, îi ştiu. Aşa!
Vlasov Mihail: Deci, Grosaru, Vaineri…
Florin Iordache: Da.
Vlasov Mihail: Alina Gorghiu…
Florin Iordache: Da. Da.
Vlasov Mihail: Ă…Tu!
Florin Iordache: Da.
Vlasov Mihail: Şi Toni Greblă.
Florin Iordache: Păi, pe Toni nu-l mai am.
Vlasov Mihail: Nu-l mai ai, a plecat?
Florin Iordache: A plecat.
Vlasov Mihail: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no… Pe Ion Chelaru.
Florin Iordache: Da.
Vlasov Mihail: Pe Ioniță Chelaru.
Florin Iordache: Îhâm! Bine.
Vlasov Mihail: Da.
Florin Iordache: Hai să văd, să iau…
Vlasov Mihail: Da’ să fie şi-un senator! Ca să fie şi-un senator, ştii!
Florin Iordache: Da, mă, da. Nu-i o problemă asta! Da.
Vlasov Mihail: Da. Pune-l pe Ioniță Chelaru. Nu-i o problemă, da’ aşa-i normal.
Florin Iordache: Da, da.
Vlasov Mihail: Şi am să-ţi spun, după ce semnezi şi tu, şi ăia toţi, şi semnează şi Mircea, am şi-un PPDD-ist, da’ nu ştiu la care să mă opresc, la un avocat, ăla care mi l-a recomandat ăsta, da’ am şi pe altcineva, da.
Florin Iordache: Îhâm.
Vlasov Mihail: Eu nu-i cunosc!
Florin Iordache: Bine.
Vlasov Mihail: Eu nu-i cunosc deloc, dar ă, ă… Da. Bine.
Florin Iordache: Găsim! Hai că găsesc şi… că… da. Bine.
Vlasov Mihail: Hai!
Florin Iordache: Bine! Bine, Mi… Bine! Pa, pa!
Vlasov Mihail: Hai că azi s-o avem cu semnăturile! Când o ai, să-mi faci şi mie o copie, te rog frumos!
Florin Iordache: Da, Mișule! Fără probleme! Pa, pa!
(…)
Vlasov Mihail: Dragă, eu sunt la… la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.
Ștefănescu Brândușa: Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.
Vlasov Mihail: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin Tăriceanu şi acum prin Ponta.
Ștefănescu Brândușa: Aşa că…
Vlasov Mihail: Da’ asta nu înseamnă că tre’ să renunţ. Nu, eu iau Registru!
(…)
Vlasov Mihail: Crin o să vină şi el. Da’ vreau să-i spui lui Victor, vreau să spun ceva. Aseară am discu… s-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?
Interlocutor: Îhî.

Sursa: Hotnews

Context: Numele mai multor politicieni de prim-rang apar în dosarul în care Mihail Vlasov, fost șef al Camerei de Comerț a României, este acuzat de DNA că l-ar fi mituit pe un fost parlamentar în schimbul susținerii unui proiect de lege prin care Registrul Comerțului să treacă de la Ministerul Justiției la Camera de Comerț.


14. Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, dând ordine poliției locale să îi urmărească iubita: ”Băieții sunt pe baricade, da? (…) Vezi despre ce-i vorba și mai vreau un lucru: Noaptea asta și mâine, și duminică vreau vigilență maximă!”

(Trimis în judecată pentru instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, instigare la abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu – comunicatul DNA Nr. 1868/VIII/3 din 27 noiembrie 2015)

Gheorghe Nichita: Băieții sunt pe baricade, da?
Ștefan Avîrvarei: Sunt, da, sunt pe aproape.
(…)
Gheorghe Nichita: Da vezi despre ce-i vorba și doi, mai vreau un lucru. Noaptea asta și mâine și duminică vreau vigilență maximă.
Ștefan Avîrvarei: Am înțeles, am înțeles.
Gheorghe Nichita: Că adică mai multă lume.
Ștefan Avîrvarei: Îhî.
Gheorghe Nichita: Că s-ar putea să vină cineva din afară.
Ștefan Avîrvarei: Ok.
Gheorghe Nichita: Dacă te caută Marius îți dă ceva, ai să monitorizezi. Da? (…) Că sunt niște mesaje, niște …
(…)
Ștefan Avîrvarei: Știu, știu, știu.
(…)
Gheorghe Nichita: N-ai văzut nimic, nu?
Liviu Mihai Hliboceanu: Nu, în schimb e televizorul aprins, o mai aprins lumina-n dormitor, o început să fie mișcare, la un moment dat nu era, da mai stăm.
Gheorghe Nichita: Mai stai o oră, mâine dimineață e important să vezi.
Liviu Mihai Hliboceanu: Bun atunci.
Gheorghe Nichita: Că mâine la 8-9 să știi dacă… mâine ar trebui să legați echipa voastră cu echipa cealaltă, știi? Până când se ia celălalt…
Liviu Mihai Hliboceanu: Am înțeles, da.

Sursa: Hotnews

Context: Primarul din Iași, Gheorghe Nichita, le cerea șefilor din Poliția Locală Iași să pună funcționarii din subordine să-i supravegheze iubita – Adina Samson, care avea montat inclusiv un sistem de urmărire GPS pe autoturism, fapte care rezultă din interceptările telefonice redate în referatul DNA prin care se cere arestarea preventivă a edilului.


15. Sturza, Adam și Hrebenciuc în dosarul pădurilor retrocedate: ”Ca să legalizam chestia asta (…) Chiuariu a băgat un amendament ca să se dea din pădurile statului înapoi așa…/ ”Vorbești codat/ I-am botezat Ricin și Chioru/ Avem nevoie de Hrebe”

(Un grup de 17 inculpați trimiși în judecată pentru mai multe fapte de corupție, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, luare de mită, spălarea banilor etc – comunicatul DNA Nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015)

Varga: Am nevoie de Tudor în asta…
Adam: Ce?
Varga: Am nevoie de Tudor și vă spun la ce. Îl interesează și pe (…).
(…)
Sturdza: Dar unde ne întâlnim?
Varga: La Bacău.
Sturdza: La Bacău?
Varga: Da (…).
Adam: Să fie toți factorii de decizie acolo.
Varga: Ați văzut. Vine… automat.
Adam: Nu e nimic ilicit. Nu e nimic ilegal… cu cărțile pe masă.
Varga: Vin specialiștii, vin și cei care (n.r. – se referă la cei care semnează)… vin și cei care vor să scrie… toată lumea și închidem discuția 10 minute.
Sturdza: Hrebenciuc nu este în comisie… nu vine.
Varga: … (n.n. – râde și gesticulează) … ei.
Adam: Foarte bine… vine… e prietenul nostru.
Varga: Prietenul nostru.
Adam: El este garanția …
Sturdza: Numa’ să vină.
(…)
Sturdza: Io asta nu-ți garantez, da, ipoteza este următoarea, s-a aranjat o întâlnire între Chioru’ și Ricinu’.
(…)
Sturdza: Io l-am botezat pe ăsta ulei de ricin.
Roxana Adam: Vorbești codat.
Adam: Și, și?

Roxana Adam: Ulei de ricin.
Sturdza: Ulei de ricin. Ca ăla (…) ăla a înghițit ulei de ricin și l-am poreclit Ricinu’.
Gabriela Zaharia: Ricinu’ și Chioru’.
Sturdza: Și Chioru’. Ricinul a fost informat de primar că va fi o masă cu Chioru’. (…) Și s-ar putea să mai vină și alții.
Roxana Adam: Lu’ primaru’ o să-i spunem Slănina’.
(…)
Hrebenciuc: Toată Valea Muntelui, 6 comune, îmi cereau pământul și pentru mine era și electoral important, dar îmi era și milă de oamenii ăia care fuseseră în război, aveau hectarul în spatele casei și nu puteam să-l dau. Și l-am luat, l-am pus secretar de stat și m-am suit cu picioarele pe el să le facă. Și până la urmă norocul meu a fost că eu am ținut cont de părerea lui, că el tot așa, era foarte îndărătnic, că nu poate, că nu… așa, am dat legea, Legea 400 din 2002…
Sturdza: Da, știu.
Hrebenciuc: Este dată de mine, ca să știți. Așa. La iniția… la inițiativa lui. C-a zis: ‘Domn’le hai să scoatem o lege…’
Adam: Ca să legalizeze situațiile astea.
Hrebenciuc: …ca să legalizăm chestia asta. Cum spune, zice vedeți că Chiuariu a băgat un amendament ca să se dea din pădurile statului înapoi așa…
(…)
Adam: Păi, atunci avem nevoie de Hrebe.
Zaharia: Avem nevoie de cineva.
Adam: Păi atunci hai să facem altceva, să-l cuplăm pe Hrebe lângă firma din Bacău, care se ocupă cu punerea în posesie, m-ați auzit ce spun eu nașa?
Zaharia: Da.
Paltin: Eu nu știu ce…
Zaharia: Mie să-mi spună el ce poate să facă, acela să-mi spună ce poate să facă și la cine.
Adam: Mă, Hrebe mi-a zis așa: ‘Adu-l pe Sturdza la mine’, el spune așa: ‘Știe că suntem cu actele în regulă și că suntem cu notificările făcute’ și că el ne garantează că o să oprească abuzul de la Direcția Silvică, de la Comisia Județeană.
Zaharia: … poate să o oprească, că acela este leul lui.
Adam: Deci cu Direcția Silvică o rezolvă sigur.

Sursa: Hotnews, Agerpres

Context: Deputatul Ioan Adam i-ar fi reproșat lui Gheorghe Paltin Sturdza că nu ar fi oferit mai din timp mita unor judecători de la Tribunalul Covasna, pentru a obține un verdict favorabil în dosarul privind retrocedarea unor suprafețe de pădure, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA și citat de Agerpres. Inculpații din dosarul retrocedărilor de păduri vorbeau codat despre unii dintre cei implicați, Tudor Chiuariu fiind numit ‘Chioru’ sau ‘Tudorică’, iar Viorel Hrebenciuc ‘prietenul nostru’.


16. Fostul secretar de stat Puțura, vorbind despre o judecătoare despre care credea că va pronunța o hotărâre nefavorabilă lui: ”Îi dau doi pumni în gură în tribunal de îi rup picioarele, o calc cu mașina/ Îi pun pe doi, o calcă cu mașina, stai liniștită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăștia”

(Trimis în judecată pentru dare de mită și trafic de influență – comunicatul DNA Nr. 754/VIII/3 din 22 aprilie 2015)

Puțura Ovidiu: Și ce, mă, de nu îi dau doi pumni în gură în tribunal de îi rup picioarele, o calc cu mașina… deci nu am mai auzit treburi din astea…
Corina Iacob: Auzi… să nu cumva să vorbești ceva că știi de la mine… că una, că alta…
P.O.: Nu, îți dai seama că am… mi-o zis Alina că…
(…)
P.O.: Deci, oricum lucrurile sunt foarte simple.
C.I.: Ți-ai făcut cerere de strămutare?
P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu mașina după aia și gatam…
C.I.: Măi în ce situație mă pui…
P.O.: Stai liniștită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăștia cu…
C.I.: Ce faci?
P.O.: Îi pun pe doi, o calcă cu mașina, stai liniștită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăștia.
C.I.: Te rog frumos… și eu ce să fac acum…
P.O.: Să te uiți în dosar și să faci cum îi… ce rezultă din dosar.

Sursa: Hotnews, Agerpres

Context: În noiembrie 2014, Ovidiu Puțura i-a promis unei judecătoare că, din funcția pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiție sau printr-un funcționar de legătură ce îi poate influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenției promise, Puțura i-a solicitat judecătoarei să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția suspectului era reclamant recurent (rechizitoriu DNA). Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura a amenințat că va bate o judecătoare și o va lovi cu mașina, pe motiv că aceasta ar intenționa să pronunțe o hotărâre nefavorabilă într-o cauză în care era interesat, potrivit interceptărilor din referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă a acestuia, mai notează Agerpres citată de Hotnews.


17. Cristinel Bîgiu, fostul președinte al CJ Buzău, despre presupusa mită primită într-o sticlă de whisky: ”Cum a dat?/ Într-o sticlă de whisky/ A, și a pronunțat el cinci sau d-ale lui/ Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii”

(Trimis în judecată pentru dare de mită, conflict de interese și tentativă de spălare a banilor – comunicatul DNA Nr. 188/VIII/3 din 2 februarie 2015)

Pițigoi Ionuț Robert: M-am întâlnit și cu Dragoș Cojocea mai devreme și mi-a dat ci… Cum? Cinci!
(…)
Bîgiu Marian Cristinel: A pronunțat vreun nume, ceva?
Pițigoi Ionuț Robert: Nu, mi-a zis doar că îmi dă cadou de… așa și așa. Mi-a zis că… Nu, a zis că pentru șefu’ nostru.
Bîgiu Marian Cristinel: Vezi că, există… vezi, nu scoate un cuvânt.
Pițigoi Ionuț Robert: Nu știu! Nu știu, m-am întâlnit cu el mai devreme.
Bîgiu Marian Cristinel: Cum a dat?
Pițigoi Ionuț Robert: Într-o sticlă de whisky.
Bîgiu Marian Cristinel: A, și a pronunțat el cinci sau d-ale lui.
Pițigoi Ionuț Robert: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii.
(…)
Pițigoi Ionuț Robert: Vino încoace! Vino mă, încoa! Uite, mă, că mi-a dat, am… m-am întâlnit cu boul ăla de Cojocea…
Colgiu Florin Mădălin: Cum?
Pițigoi Ionuț Robert: Și după aia cu nași-tu și…
Colgiu Florin Mădălin: Cum?
Pițigoi Ionuț Robert: Și după aia cu nași-tu, mă. Și mi-a zis să-ți dau nași-tu ceva.
Colgiu Florin Mădălin: Ce să fac eu? A, ce…
Pițigoi Ionuț Robert: Tre să plătești ceva, nu știu ce.
Colgiu Florin Mădălin: În rest, tu ce faci?
Pițigoi Ionuț Robert: Mi-a zis să-i țin eu. Cât vin șase, mii, mă?
Colgiu Florin Mădălin: Șase mii cinci sute.
[În continuare, Pițigoi Ionuț Robert numără mai multe bancnote]
Pițigoi Ionuț Robert: Doi, trei patru, cinci, zece! Unu, doi, trei, patru, cinci… douăzeci.
Colgiu Florin Mădălin: Numără treizeci. Treișdouă, treiștrei și-ți dau eu zece.

Sursa: Hotnews

Context: Procurorii DNA susțin că fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a primit mita într-o cutie de whisky în care se afla suma de 50.000 lei, se arată în referatul DNA privind propunerea de arestare preventivă a lui Bîgiu.