Fotografii cu bustul Reginei Maria, statuia pierdută de 77 de ani în subsolul Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“ din Constanța

În subsolul Muzeului de sculptură „Ion Jalea“, secție a Muzeului de Artă din Constanța, se află bustul Reginei Maria, o statuie din bronz, de dimensiuni considerabile, care nu a mai fost văzută de mai bine de 77 de ani, mai precis din septembrie 1940.

Această operă monumentală a fost realizată de marele sculptor Oscar Han în anul 1932. A fost comandată la iniţiativa lui Octavian Moşescu, primar al Balcicului între 1931- 1932 şi 1938- 1940, care a găsit înţelegere imediată din partea prim-ministrului Nicolae Iorga (1931- 1932). Bustul din bronz a fost amplasat pe un postament înalt, din calcar alb specific dealurilor înalte din regiunea Balcicului, chiar la capătul din centru al actualei străzi Cerno More (Marea Neagră), cea mai importantă din oraşul vechi. Statuia Reginei Maria, amplasată pe partea stângă a străzii, cum cobori spre port şi faleză, avea în faţă superba clădire a Primăriei oraşului, concepută de arhitecta Henrietta Delavrancea- Gibory, o realizare excepţională a stilului Art- Deco.

După semnarea Tratatului de la Craiova, în 7 septembrie 1940, prin care România pierdea judeţele dobrogene Durostor şi Caliacra, statuia Reginei Maria, la fel ca şi inima suveranei, aflată într-o casetă de argint îngropată în firida de la intrarea în bisericuţa „Stella Maris”, de pe domeniul Palatului Regal, au fost transportate de la Balcic la Constanța, pe o navă militară. Inima a plecat mai departe, la castelul Bran, în păstrarea Principesei Ileana. Bustul conceput de Oscar Han a rămas la Constanţa, depozitat prin subsolurile clădirilor ce au găzduit muzeele Constanței de-a lungul veacului.

Nici măcar în perioada democrației de după 1989, această statuie nu a fost valorificată, nu a fost urcată pe soclu, nu a fost scoasă la lumină pentru a deveni operă de for public și pentru a contribui la păstrarea memoriei regale a Constanței. După 77 de ani, tristul drum al refugiului Reginei Maria de la Balcic la Constanţa, unde a avut o reşedinţă iubită pe malul mării, încă nu s-a încheiat.

Despre această statuie atât de valoroasă însă total necunoscută, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Info Sud-Est, că intenționează să urce bustul Reginei Maria pe soclu, în fața instituției pe care o conduce, și speră că acest lucru se poate realiza la anul: „Statuia este acolo, la Muzeul Jalea, și eu tot sper să pun bustul aici, în față (în fața Muzeului de Artă de pe bulevardul Tomis, n.red.). Pentru că această clădire s-a chemat Școala „Principele Ferdinand și Principesa Maria“. Este o lucrare din interbelic, a fost făcută special pentru Balcic, deci este de exterior. Este superbă lucrarea și ar sta foarte bine aici. Dar ca să o pui aici trebuie să refaci parcul acesta, care este ceva înfiorător. Eu vreau să propun primăriei să facă un concurs și să schimbe părculețul acesta care arată înfiorător și cred că singura sculptură care este și din perioada modernă, în fața unui muzeu de artă modernă, într-o clădire care a avut denumirea respectivă și cred că se justifică este bustul Reginei Maria. Că altfel e greu cu o sculptură din perioada interbelică să o trântești undeva. Pe când aici cred că își are rostul. Eu sper să reușesc la anul“, a declarat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța.